Sida 1 av 1

Ett påhittat ord?

Postat: tor 14 apr 2016, 12:35
av elis
Ville lämna en minnesgåva och det gör man numer på internet. Man kan t ex gå via begravningsbyråns hemsida vilket jag gjorde och där fann jag ett ord jag aldrig förr sett, inte heller förstår jag dess innebörd.
"Förmedlingsfritt" för mig låter det som att tjänsten inte förmedlas, känns även lite avgiftsfritt i o m att (enligt ordet) ingen förmedling sker. Vilket det dock gör?? Så här står det:
"Vill du hedra en avliden med en minnesgåva så kan du enkelt ordna detta helt förmedlingsfritt här."
Denna förmedlingsfria tjänst lr vad det nu ska kallas kostar 30 kronor?
Ordet finns inte i något uppslagsverk jag tittat i, jag är osäker på hur man ska tolka det. Kan man verkligen påstå att det är förmedlingsfritt när det är en kostnadsbelagd tjänst man i realiteten förmedlar? Vet någon vad ordet betyder blir jag tacksam för klargörande.

Re: Ett påhittat ord?

Postat: tor 14 apr 2016, 12:46
av Fredrik Reuter
Hej,
Det känns som att det kan vara motsatsen till förmedlingsprovision, alltså en avgift någon som förmedlar något tar ut och oftast lägger på slutpriset. För att täcka arbetskostnaden vid förmedlingen mellan parter.
Om det kostar 30 kr så borde det i rimlighetens namn vara vad det kostar om du själv skulle lämna minnesgåvan.

Re: Ett påhittat ord?

Postat: tor 14 apr 2016, 15:56
av elis
Man kan ju lämna via cancerfonden också vilket jag kommer att göra och det kostar ingenting. Det är ordvalet och sammanhanget som förbryllar mig.

Re: Ett påhittat ord?

Postat: tor 14 apr 2016, 16:39
av David S
Tacka vet jag dom orden som inte är påhittade. Dom kan man lita på. :wink: