Sida 1 av 5

Besök hos Nisula Forest Oy  ARTIKEL

Postat: lör 14 nov 2015, 13:17
av Ådii
Tänkte berätta lite om vårt besök till Nisula Forest som ligger i Jämsä,Finland som är ett företag som säljer och tillverkar maskiner för skogsbruk , främst huggaraggregat men har också en egen skördare Nisula N4 och N5.
Anledningen till vårt besök är att vi har köpt ett gallringsaggregat av dem Nisula 325 och åkte dit för att få lära oss serva det och titta hur dom monterat det på traktorn och lära sig grunden i att använda det.
Tog under vårt besök en del bilder som jag tänkte dela med mig så att folk kan få en inblick i hur det går till. AndersSkördare är deras återförsäljare i Sverige och de använder deras aggregat, främst Nisula 325 tror jag men säljer även deras energiklippar samt Nisula N4.

Såhär ser det ut när man anländer
Bild


Detta är då deras N5-skördare som den ser ut när den kommer till dem från Lännen. Tror den är baserad på en Lännen 8800 men har en större hydraulpump och en annan hytt, sen så monterar Nisula kran och aggregat med tillbehör.
Bild


Bild


Bild


Vet inte hur det är om dem köper kranar av nån tillverkare eller om de har ritat dem själva, glömde fråga.
Bild


Såhär ser den då ut när den är klar
Bild


Mycket delar som dom själva skär ut till aggregaten
Bild


Stommen till ett Nisula 500 tror jag
Bild


Ett Nisula 425 under montering
Bild


Nisula har försökt bygga aggregaten så att så lite cylindrar rör på sig för att undvika skavningar på slangar etc. Det betyder så att cylindern är fäst i ena änden i aggregatet och andra i delen som skall röras. De är även gjorda så att man kan smöjra dem i ett läge så att man inte behöver tilta eller öppna nåt för att nå smörjnipporna.
Bild


Bild


Bild


Klart att skickas iväg
Bild
Detta är deras A93 utrustad med deras eget gallringspaket. Som innefattar kran, Jakefästen, oljekylare som tillval, glastak, pansarrutor och Nisula 325 aggregat.


Bild


Bild

Väntar på montering
BildDe saluför även Palfingers kranar
Bild
Detta är då anledningen till vårt besök :grin: Det är ett Nisula 325 aggregat, pansarrutor,oljekylare och ordentliga slangar till aggregatet med snabbkopplingar för bortmontering


Mätdatorn
Bild


Styrknapparna är de 3 svarta som syns. De funkar åt fyra håll upp-ner hög-vän så det blir en del funktioner med 6 knappar
Bild


Dags för provkörning
Bild


BildSå detta var då lite som jag ville dela med mig av vårt besök :smile: Hoppas det är en intressant läsning, mera bilder och film kommer nog senare när man blivit lite mera vän med maskinen :smile:

Vill man veta mera om Nisula kan man besöka deras hemsida http://www.nisulaforest.com/en/ eller deras youtubekanal https://www.youtube.com/channel/UCT2_ET ... hMp-G1fvkg

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 13:23
av Mangan
Väldigt trevliga och intressanta bilder, och bra beskrivet! :-BD

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 14:10
av Vedmaskin
Håller med Mangan. :grin:

Alltid trevligt med informativa trådar med mycket bilder. Kör på bara. :grin:

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 14:28
av Blivande snickare
Bra initiativ Ådii! Tummen upp! :grin:

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 14:52
av totte
Bra skildrat, bra bilder!

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 16:48
av Fredrik Reuter
Himla intressant, tack ådii! :-BD :-BD

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 18:25
av lfq
Intressant även för mig som bara jobbar med mindre prylar. :-BD

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 19:47
av Jim_90
Riktit fint ådii. Var det en farsdagspresent :grin: tyckte jag såg traktorn var borta när jag kom från jobbet.. skall du ha kvar arbron eller ska du sälja vidare?

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 22:07
av Ådii
Tack roligt att det gillas! :smile: Var väldigt trevligt att vara dit och väldigt tillmötesgående personal. Fick även 3 svärd och 20(!) kedjor att förbruka :grin:

Jim_90 skrev:Riktit fint ådii. Var det en farsdagspresent :grin: tyckte jag såg traktorn var borta när jag kom från jobbet.. skall du ha kvar arbron eller ska du sälja vidare?


Joo har nog varit borta en stund redan men borde väl komma tillbaka snart :smile: Arbron blev inbytt så du får ringa till Nisula och köpa bort den, synd bara att den hamnade att fara till Jämsä en sväng :P Har du annars varit och tittat till han som är och hugger med en X120 efter samma väg som du bor?

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 22:54
av gnisten83
Intressant reportage :-BD
Blir alltid sugen på att byta sticka när jag ser en med dubbelteleskop :shock:

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 23:30
av Fredrik Reuter
Det var en intressant kombo med parallellkranen i Jake fäste och aggregat, ser nästan ut som en Mowi, men ändå inte, vet du vad detta är för kran Ådii?

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: lör 14 nov 2015, 23:40
av Ådii
Fredrik Reuter skrev:Det var en intressant kombo med parallellkranen i Jake fäste och aggregat, ser nästan ut som en Mowi, men ändå inte, vet du vad detta är för kran Ådii?


Du har ett skarpt öga Fredrik! :grin: Det är nog en FTG Movi 400 kran. Dom har även ett paket med denna kran och tillhörande vagn med en Nisula 155e enegriklipp. Man kan se vagnen i bakgrunden på vissa bilder t.ex. bakom de 2 A93orna och på vår traktor där den står på planen.

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: sön 15 nov 2015, 10:50
av Jim_90
Joo har nog varit borta en stund redan men borde väl komma tillbaka snart :smile: Arbron blev inbytt så du får ringa till Nisula och köpa bort den, synd bara att den hamnade att fara till Jämsä en sväng :P Har du annars varit och tittat till han som är och hugger med en X120 efter samma väg som du bor?[/quote]

Micki har jag nog råkat tillomed suttit på med honom när han har skördat ett par gånger, riktit trevlig maskin :grin: hurså?

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: sön 15 nov 2015, 10:58
av Fredrik Reuter
Nja, skarpt vet jag inte.
Men det var intressant att se denna kombo. Jag är ju skadad efter att suttit i en skördare i några år och har funderat på när parallellkranarna ska börja göra intåg även för traktorskördare, nu har det skett! :wink:

Tack Ådii!

Re: Besök hos Nisula Forest Oy

Postat: sön 15 nov 2015, 11:18
av gnisten83
Intåget bland traktorskördarna dröjer nog till de dyker upp modeller med typ dubbelteleskåp så de inte blir så grymt långa ihopvikta