Sida 1 av 1

Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 06:55
av Applegate
Står i begrepp att köpa in min första traktor till gården som även skall användas till att köra ut lite virke ur skogen. Jag tror att en mindre 4wd med lastare är rätt allround. 70-90 hk kanske? Har kollat runt en hel del och vet inte riktigt hur jag skall ställa mig till antal timmar traktorerna har gått. Utgår från att timräknare tickar på så fort motorn är igång?! Har fått för mig att en gräns är runt 4000 timmar. Därefter börjar motor renoveringar och stora servicearbeten, stämmer det? Givetvis är skicket a och o precis som på bilar men där är en långmilare alltid en långmilare osv. Finns det servicebok till traktorer, menar då lite äldre (1980-1995)? Min budget ligger på max 150" ex moms för jag behöver pengar till en huggarvagn också. Något annat man skall tänka på och kolla upp, akta sig för? Givetvis är allt märkes och modellbundet men ändå?

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 09:54
av Slurfi
Timräknare går en timme på en klocktimme vid ett visst varvtal, saktare på tomgång sas.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 10:08
av wiktor
4000 timmar är inte så mycket .först efter 10, 15000timmar börjar det bli problem.beroende på kvalitet. en kellfri gårinteså länge.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 10:24
av bengt.a
Slurfi skrev:Timräknare går en timme på en klocktimme vid ett visst varvtal, saktare på tomgång sas.

Är inte det ändrat på 80-90 talet att det räknar full timme direkt.
Är väl ingen fördel med något som stått på tomgång heller,kan va igensotad.
Köpte själv en Valmet 655 ifjol som gått 7500h ,den hade ingen service dokumentation men var hel och buckelfri trots att den gått i skogen i Norge med helstamsvinsch.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 12:01
av Slurfi
bengt.a skrev:
Slurfi skrev:Timräknare går en timme på en klocktimme vid ett visst varvtal, saktare på tomgång sas.

Är inte det ändrat på 80-90 talet att det räknar full timme direkt.

Jag tänkte på mekanisk timräknare, du har nog rätt där.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 12:07
av Snowblow06
Låter som om du är rätt på storleksmässigt. Kolla även upp, om de går vilken typ av maskintimmar den gått, om det är en huvudsak jordbrukare, eller gått på en mindre hästgård motsv som lite lastartraktor eller som drift av vedmaskin. Sen en blick under huven kan säga en del om hur den sköts av tidigare ägare

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: lör 30 jun 2012, 13:12
av roten
Sen ett lite dyrare men bättre alternativ är att köpa en utan lastare och montera den i efterhand. Kan slita rätt hårt på koppling och framaxel om man lyftat mycket och tungt.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: sön 01 jul 2012, 21:51
av Applegate
Maskintimmar!? Är det en fördel eller nackdel om den har gått som jordbrukstraktor? Fler men jämnare timmar, är jag rätt på det då?
Sliter på koppling?! Finns det kopplingsfri? Typ som på lastmaskin? När kom det?
Är en 4WD mindre känslig för belastning över framaxeln än en 2WD när det gäller körning med lastare? Förutsatt att det sitter för modellen anpassad lastare monterad.
Jo, det kan vara ett alternativ att montera på en lastare i efterhand. Känns som om det är ett alternatv om man går på lite (för mig) nyare traktor. Då kommer frågan vad skall man ha för lastare? Märke, spelar det någon roll, förutom för de som är märkesfixerade? Vad kostar en lastare? Hur kan man avgöra om detär rätt typ av lastare, tänkte på om det finns några guidelines?

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: sön 01 jul 2012, 22:05
av Snowblow06
Fördel eller nackdel som jordbrukstraktor eller annat användningsområde kan säkert vara hårfin i vissa fall. Men tänker man en jordbrukstraktor med lastare som exempelvis körts med rundbalar i storomfattning blandat med långa arbetspass med kopplade jordbearbetningsredskap kopplade efter med körning på högt effektuttag som följd eller en traktor som gått som gårdstraktor på en ex hästgård, eller en traktor som körts huvudsak på landsväg eller som skogstraktor åt en självverksam skogsägare. Självklart styr mycket hur man har servat och skött om traktorn.
Vill hävda att den fyrhjulsdrivna traktorn är mer känslig än den 2WD motsv, då det finns mer bussningar motsv som slits och kan bli glappa med ex läckande packboxar som följd, men med en 2WD tappar man fördelarna som 4WD erbjuder. Något som sliter är att man är bekväm och inte alltid plockar av lastaren då man ej behöver den på, trots att det sitter snabbkopplingar. Det är trots allt några extra hundra kilo som bara åker med och bidrar med belastning över framaxeln.

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: sön 01 jul 2012, 22:25
av Applegate
Ok, nu fick jag lite bergrepp om timmar på en jordbrukstraktor. Tror ni dock inte att en lite mindre traktor som jag är ute efter är jobbig att lyfta runbalar med ute på fälten även om det fungerar på hästgården och en såhär liten är väl väldigt ineffektiv att dra jordbruksredskap med på åkern?

Re: Hur värderar man timmar på en traktor?

Postat: mån 02 jul 2012, 15:58
av Snowblow06
Nja... de beror helt på hur den körts innan som sagt. Jag tror dock att de viktigaste är att man bestämmer först vad man har för målsättning med traktorn och sedan vad man har för budget, önskvärt är ju då om detta taktar någorlunda.... Vill man kunna koppla en huggarvagn efter den så måste man ta med faktorer som frigångshöjd och tillgång på hydrauluttag mm. Titta på nätet och bilda dig en uppfattning av hur marknaden ser ut och i vilken prisbild du kan tänkas hamna i. Köpet sedan skulle jag nog rekomendera att göra via en större maskinaffär på orten som man vet kan lämna någon form av garanti iaf några månader samt att man kan deala med lite grejor i köpet som en större service eller nya däck för att nämna något. Tipset är att kolla med säljaren så att ex framaxeln ej är glapp om den har gått med lastare sedan den var ny, man borde kunna se de ganska tydligt hur det är ställt om man kan lyfta framaxeln och rucka på den. En seriös maskinsäljare hjälper dig att kolla detta. Planerar man sedan att köra x-antal timmar med traktorn på ett år så kanske man inte sliter ut ex framaxeln så att det måste totalrenoveras. MEN helhetsintrycket av hur maskinen ser ut, repad, bucklor, rost, skitig under huven, färgen på vätskor och oljor i motor och hydraulik mm säger mycket av hur tidigare ägare har skött maskinen och därmed servat och underhållt den.