Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Röde Olle ?

12 inlägg 11336 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Röde Olle ?

mannen  
#96313 När jag gjorde den dagliga blocket kollen kom jag över den här maskinen som måste vara mycket udda.

http://www.blocket.se/horby/Skotare_28507402.htm?ca=2&w=3

Kollade google om man kunde hitta någonting matnyttigt men det enda som kom upp var de här bilderna.

http://www.rudskoga.se/R%C3%B6de%20Olle.jpg
http://www.rudskoga.se/H%20Teknik%20Skogsmaskin%201.jpg


Är det någon lokal bysmed som på slutet av sextitalet som prövade lyckan eller är det hembyggen? Vilka traktorer byggdes dom på?   TS
Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

foton  
#96332 Jag hadde en Röde Olle ca. 1975. Den är bygd av en liten mekanisk verkstad i Halland, motorn är samma som sitter i volvo 430 alltså den 3cylindriga axlarna kom från ZF, förövrigt var det mesta hemmasmidt. Min model var bygd som en lunnare griplastaren satt på bakroppen sen drog jag en rottne boggikärra. Den var väldigt robust på grund av att inga delar var gjutna utan allting var svetsbart, jag ångrar att jag sålde den.

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

mannen  
#96339 Vet du vad det är för kran som är monterad? Lyftcylindern verkar ju inte precis vara underdimensionerad!

Vad kan det vara för traktor som använts till maskinen som jag länkat bilder till?
Det måste vara en av dom längsta motorhuvar jag någonsin har sett på en skogsmaskin.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Röde Olle ?

Skogshuggarn  
#96348
mannen skrev:
Kollade google om man kunde hitta någonting matnyttigt men det enda som kom upp var de här bilderna.

http://www.rudskoga.se/R%C3%B6de%20Olle.jpg
http://www.rudskoga.se/H%20Teknik%20Skogsmaskin%201.jpgDen på bilderna verkar ha fått i sig en "skak 4á" från Scania Regent + huv och kylarmaskering.

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

ekstock  
#96384 Tillverkades inte den i Förlanda i Halland av en man som var något av en uppfinnarjocke? Kommer ihåg en liknande maskin från min barndom. Mannen byggde också bl a. ett vindkraftverk. Kommer dock inte ihåg vad han heter men kan ta reda på det om det finns intresse.

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

månskensbonde  
#112878 Röde Olle tillverkades i Förlanda i Halland av min far Axel Johansson. Den byggdes i totalt 36 exemplar, men i 3 olika utföranden. Först gjordes en 4hjulsdriven midjestyrd traktor med 4 lika stora hjul. I början var bakdelen utrustad med en lunningsbock och vinsch. Sedan ersattes den med en virekran, och därefter med en GMV griplastare. Då kunde man ha en bogserad kärra efter. Efterhand inleddes ett samarbete med Häglingeindustri. Då byggdes Röde Olles framdel ihop med Häglingevagnen. Mot slutet tillverkades även kärran här. Det var en boggikärra med rulldrift, som lastade 8 ton. Nu hade traktorn modellbeteckninge AJMVR 8 och var en komplett skotare. Den sista traktorn lämnade verkstaden 1973.
För mer information. Stefan Axelsson. axtorp@bredband.net

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

Joohansson  
#279365 Min far äger Axels fyrhjulsdrivna prototyp till Röde Olle (även kallad Rambo) som är betydligt mindre och drivs av en 1-cylindrig jordfräsmotor. Midjestyrningen drevs från början av en ratt via en kedja men ersattes senare med hydralik.

Här är en bild från 2000, men den går som en klocka än idag och används flitigt i skogen varje vinter!

Kom att tänka på nu att originalratten faktiskt också används idag av pappa men för att lyfta upp ett tungt lock till en fliseldningsugn. Allting kommer till användning på en bondgård!

Bild

Användarvisningsbild

Re: Röde Olle ?

totte  
#279421 Ja men vad roligt och intressant, inte minst att den fortfarande används! Tack för det inlägget! ^:)^

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

Enstaberga  
#279497 Jag får inte fram bilderna och är därför oerhört nyfiken på hur skapelsen ser ut i de olika versionerna. Var finner jag frid i min kunskapstörst? Finns det någon här som har en "röde Olle" hemmavid?

/Jörgen med kusinen timmer-Kalle

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

Joohansson  
#279499
Enstaberga skrev:Jag får inte fram bilderna och är därför oerhört nyfiken på hur skapelsen ser ut i de olika versionerna. Var finner jag frid i min kunskapstörst? Finns det någon här som har en "röde Olle" hemmavid?

/Jörgen med kusinen timmer-Kalle


En bit ner på de här sidorna hittar du en (det var inte så lätt att hitta kan jag hålla med om!)
http://www.kjgrav.n.nu/produkter
http://www.wey.se/about.html

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

Enstaberga  
#279560 Tackar och bockar!

/Jörgen

Avatar Fallback

Re: Röde Olle ?

Joohansson  
#280023 Upptäckte en kul grej när jag var hos mina föräldrar. Grannen har en röde olle från 60-talet och den har nog stått på samma ställe i 30 år så jag har inte ens tänkt på det =) Här är lite bilder! Den har likadan ratt och pedaler som prototypen jag pratade om ser jag nu..
http://s1208.photobucket.com/user/jooha ... brary/Olle

Kan också dela med mig om ett "kul" minne från när jag var liten och höll på att köra över farsan tre gånger med Rambo. Han blev arg för att jag körde bakåt när jag skulle frammåt men det visade sig, "när han skulle visa hur man gjorde", att motorn hade gått igång baklänges! Man får nämligen slita igång den med en vev och tändpatroner..

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).