Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ponsse gör ett starkt resultat 2023

2 inlägg 1043 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse gör ett starkt resultat 2023

Torbjörn Johnsen  
#833443 Som börsnoterat företag så redovisar den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse sin ekonomi varje kvartal. Idag kom rapporten för Q4 2023 och därmed också för hålåret. Kort sammanfattat kan man väl säga att det är ett skapligt resultat trots ett år som varit utmamande. Enligt Ponsse började 2023 starkt med välfyllda orderböcker men allt efterson tiden gick så märkte de av en vikande efterfrågan för skogsmaskiner och en minskande orderingång. Orsaken beskrivs av Ponsse vara den snabba nedgången för sågverks- och skogsindustri som vi kunnat se under 2023. I vissa marknader, som Finland och Sverige, har aktiviteten ändå varit hög enligt Ponsse och marknaden har där varit stark.

Den välfyllda orderboken har varit en bra krockkudde under året och fabriken har kunnat jobba för högtryck. Under året har man rullat ut både den 19-tusende och 20-tunsende maskinen från fabriken i Vieremä: Ponsses 20 000:e skogsmaskin - hur lång tid tar 1000 st?
Komponent- och materialförsörjningen är tillbaka på normala nivåer efter många år av störningar vilket innebär en hög produktionstakt i fabriken. Enligt hittills kommunicerad leveranstakt så byggs runt 1200-1300 maskiner per år. Av dessa går ca 30% till den finska marknaden där Ponsse har mer än 50% marknadsandel.

Ponsses resultat för 2023 (2022 års siffror inom parentes)

Omsättning (net sales): 821,8 miljoner Euro (755,1)
Rörelseresultat (operating profit): 47,2 miljoner Euro (46,6)
Nettoresultat (net result): 30,0 miljoner Euro (34,2)

(Samtliga siffror här ovan är exklusive dotterbolaget OOO Ponsse i Ryssland som slutligt avyttrades i september 2023)

Den stora skillnaden mot i fjol är att orderläget har försämrats radikalt. I slutet av 2022 hade Ponsses orderböcker ett värde av 353,7 miljoner Euro. Vid utgången av 2023 hade ordervärdet krympt ner till 229,5 miljoner Euro. En minskning med 124 mijoner Euro. Tittar man på den totala orderingången under 2023 så låg den på 697,6 miljoner Euro vilket i stort sett är 100 miljoner Euro lägre än under 2023. Dock verkar den ha ökat något under sista kvartalet. Det här innebär att orderstocken har varit en bra "krockkudde" för Ponsse och att tillverkningen och leveranserna har rullat på som vanligt. Det innebär också att leveranstiderna för nya maskiner har krympt ner vilket bör vara sunt för kunderna som slipper vänta ett år eller mer på en ny maskin som varit fallet tidigare.

2024 blir som 2023 men förändringar planeras
Ponsse listar ett stort antal omvärldsfaktorer som kan påverka verksamheten under 2024 men som alla är svåra att förutspå. Trots detta så ger man en prognos för 2024 motsvarande ett helårsresultat på samma nivå som för 2023. Samtidigt lanserar man en plan för en global omorganisation. Om den sätts i verket ska det ske senast juni 2024 och Ponsse beräknar att den ska ge full ekonomisk effekt 2026 med besparingar på 10 miljoner Euro (motsvarar ca 112 miljoner kr). Ponsse bedömer att antalet anställda kan minskas med 120-140 personer globalt. Här nedan en google-översättning från Ponsses 2023-rapport:

Ponsse planerar att uppdatera sin verksamhetsmodell globalt för att stärka sin långsiktiga konkurrenskraft och lönsamhet och ge ännu bättre kundservice. Målet är att få en mer global och skalbar organisation och verksamhetsmodell. Vi söker särskilt stärka roller med kundansvar i vårt sälj- och servicenätverk och planerar att etablera regionala organisationer för att säkerställa både lokalt och regionalt stöd. De globala funktioner som eventuellt kommer att etableras för att stödja dessa regionala organisationer och en harmonisering av deras verksamhetsmetoder skulle ge ett effektivt stöd för framgången för våra kundaktiviteter i framtiden.

De planerade åtgärderna skulle kunna resultera i totala årliga besparingar på cirka 10 miljoner euro från 2026 och framåt. Koncernens ledningsgrupp driver planeringen och genomförandet av dessa förändringar framåt. De skulle påverka vår organisation globalt, och alla lokala förhandlingar med arbetstagarrepresentanter kommer att hållas i enlighet med den lokala lagstiftningen i varje land. Om den planerade verksamhetsmodellen förverkligas skulle förändringarna träda i kraft i början av juni 2024. Enligt initiala beräkningar skulle de planerade åtgärderna kunna resultera i en minskning med cirka 120-140 arbetstillfällen globalt.


Ni kan läsa hela Ponsses Q4-rapport här.   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Användarvisningsbild

Re: Ponsse gör ett starkt resultat 2023

Torbjörn Johnsen  
#833445 i den här pressreleasen ges lite mer information vad gäller omstruktureringen av verksamhetsmodellen. Det verkar handla om att minska tjänstemannasidan med max 50-60 personer i Finland men även möjlighet att permittera berörd personal under max två veckor under 2024. Därutöver planerar man alltså minska organisationen i andra länder med ca 60-90 personer varav en del kan förväntas beröra Sverige.

https://www.ponsse.com/sv/foretag/nyhet ... globally#/

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).