SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ökad skogsmaskinförsäljning i Finland 2023

1 inlägg 1475 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ökad skogsmaskinförsäljning i Finland 2023  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#831801 I Finland registreras varje år alla nya skotare och skördare när de levereras ut på marknaden. I Sverige registreras enbart skotarna. Nu presenteras siffrorna för den finska marknaden 2023 och precis som i Sverige så har leveranserna ökat rejält om än inte lika kraftigt. Under 2023 registrerades sammanlagt 647 skogsmaskiner i Finland varav lite mer än hälften av maskinerna var skördare. Ponsse bokstavligen äger den finska marknaden och de hade under 2023 en marknadsandel om 54% av alla registrerade maskiner. Om vi utgår från att relationen registrerade skördare/skotare är ungefär densamma i Sverige som i Finland, så skulle skogsmaskinmarknaden i Sverige omfatta nära 900 levererade maskiner under 2023. Det här gör Sverige till Världens i särklass största skogsmaskinmarknad. Troligen med Finland som god tvåa.

Finland hade precis som i Sverige ett sämre år för skogsmaskiner 2022 men under fjolåret ökade registreringarna med ca 30%. Motsvarande ökning i Sverige var 44% (om man även räknar in de mindre skotarna). Ni kan läsa mer om det svenska skotaråret 2023 i artikeln Bra skotarmarknad 2023 och positivt inför 2024.

Likheter men även stora skillnader
Det finns både skillnader och likheter mellan den svenska och den finska skogsmaskinmarknaden. Likheterna består i att hela avverkningen sker med CTL-maskiner och det är i stort sett samma tillverkare som förser både den svenska och den finska marknaden med skogsmaskiner. Skillnaderna består dels i att marknadsandelarna fördelar sig olika i Sverige och Finland och dels så ser fördelningarna i maskinstorlek något annorlunda ut i Finland jämfört med i Sverige.

Mer än varannan maskin är en Ponsse
Ponsse äger som sagt var den finska marknaden med ca 54% av alla registrerade maskiner 2023. I Sverige hade Ponsse en marknadsandel (bland skotarna) 2023 om 16%. Tvåa i Finland är John Deere med 27% av marknaden (38% av alla skotare i Sverige efter att ha ökat) och trea Komatsu Forest med knappt 14% (ca 27% av skotarmarknaden i Sverige efter att ha ökat 2023). I Finland står de tre största tillverkarna för 95% av alla maskinerna som levereras. I Sverige är motsvarande siffra (för skotare) 81%. Det här innebär att det är mycket tufft för mindre tillverkare att komma in på den finska skogsmaskinmarknaden. Svenska tillverkarna Eco Log och Rottne har som exempel bara registrerat en varsin maskin under 2022-2023.

1707397834_finland-skogsmaskiner-2023.jpg


En intressant jämförelse kan ju vara att se hur stor andel av skogsmaskinerna som registrerades 2023 som tillverkas i Finland? Summerar man marknadsandelarna för finsktillverkde maskiner så landar man på 86 procent. Motsvarande andel i Sverige av svensktillverkade skotare som registrerats 2023 var ungefär hälften, ca 44 procent. Andel finsktillverkade skotare i Sverige är större, ca 56 procent. Är det lokalpatriotism, tillverkarnas kommunikation eller tillgången till bra service som gör att de finsktillverkade maskinerna går så urstarkt i Finland?

1707398289_alla-skotare-2023-2022.jpg


Inga storskotare i Finland
I listan som tidningen Metsälehti publicerat över den finska skogsmaskinmarknaden listas de skotare och skördare som det säljs flest av. Här finns inga storskotare med överhuvud taget utan det är 14-tonsskotaren Ponsse Buffalo som regerar med 80 registrerade skotare. Därefter kommer Ponsses 13-tonsskotare Elk, John Deeres 15-tonnare 1510G samt även John Deeres 1210G och 1010G. Motsvarande lista i Sverige toppas av John Deere 1510G med storskotarna 1910G och Komatsu 895 som delad tvåa. Det verkar heller inte finnas så många mindre skogsmaskiner registrerade i Finland. I Sverige registrerades under fjolåret 34 skotare med lastvikter mellan 5-8 ton. I Finland endast en. Så färre stora och färre små maskiner i Finland.

1707397757_ponsse_buffalo.jpeg


Flest skotare eller skördare per tillverkare?
Något som är intressant att se är om respektive tillverkare levererar flest skotare eller skördare. I Sverige tror vi t ex att EcoLog, Komatsu och kanske Ponsse levererar fler skördare än skotare men vi vet inte säkert. I Finland verkar det som att Ponsse levererar fler skördare än skotare även om deras mest registrerade maskin är skotaren Buffalo. Komatsu verkar leverera fler skördare än skotare (vanligast Komatsu 901 och 931) och för John Deere
ser det ut att vara ganska jämnt mellan sköradre och skotare. Populäraste JD-maskinen är skördaren 1170G.

En reservation man måste göra är att alla maskiner inte registreras i Finland. Antalet som inte registreras är okänt men bl a så registrerar tillverkaren ProSilva inte sina skördare.

Läsa hela artikeln om den finska skogsmaskinmarknaden här. Den är på finska men går att förstå om man tar hjälp av google translate:
https://www.metsalehti.fi/uutiset/isot- ... /#f89a4663   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).