Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ökad omsättning men minskad vinst för Ponsse

1 inlägg 2346 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ökad omsättning men minskad vinst för Ponsse

Torbjörn Johnsen  
#793439 Ponsse har nu publicerat sitt årsbokslut och det är intressant läsning. Framför allt för att Ponsse är det enda börsnoterade företaget som "enbart" tillverkar skogsmaskiner. Att 2022 har varit ett speciellt år för många är nog ingen underdrift men för en maskintillverkare som Ponsse måste det ha varit ett extremt år. Innan Ryssland anföll Ukraina 24 februari 2022, hade Ponsse 20 procent av omsättningen och 30 procent av vinsten från just den ryska marknaden. Nu har man enligt bokslutsrapporten avbrutit alla leveranser av maskiner och reservdelar och Ponsse försöker även sälja sitt dotterbolag. En överenskommelse om försäljning gjordes med en lokal köpare i fjol sommar men ryska myndigheter förhalar enligt Ponsse det hela så den är inte avslutad ännu.

Som om inte den helt tappade ryska marknaden vore illa nog så har året även kantats av de "vanliga utmaningarna" kring komponentbrist, ökande energikostnader samt stigande räntor och inflation. trots detta måste man säga att Ponsse gör ett starkt resultat och det visades inte minst när man häromdagen tillverkade sin 19 000:e skogsmaskin i en tillverkningstakt om 1300 maskiner per år. Ponsse ökar omsättningen 2022 jämfört med 2021 med 146,8 miljoner Euro (755,1 jmf med 608,3) men tappar 3,4 miljoner Euro i vinst (46,6 jmf med 50,0 miljoner Euro). Det innebär att vinstmarginalen sjunker från 8,2% 2021 till 6,2% 2022.

Ökad vinst 2023
Orderbokens värde var högre vid utgången av 2022 än motsvarande året innan. Enligt Ponsse så var sista kvartalet något lugnare men ordervärdet landade ändå in på 213 miljoner Euro under kvartalet. Totalt ordervärde vid utgången av 2022 var 353,7 miljoner Euro (jmf med 312,6 i december 2021) vilket i princip motsvarar halva årsomsättningen. Ponsse förutspår att vinsten 2023 blir något högre än 2022. Detta trots att det finns stora moln av osäkerhet i bolagets riskanalys och framtidsprognos.

Problem i Sydamerika
Utöver de mest uppenbara geopolitiska osäkerhetsfaktorerna så har Ponsse även haft problem på den brasilianska marknaden. Ponsses Vd Juho Nummela skriver i bokslutskommuniken:

Under det sista kvartalet eskalerade svårigheterna för Ponsses dotterbolag Ponsse Latin America Ltda i Brasilien snabbt. Ponsse Latin America Ltda ansvarar för omfattande fullserviceavtal. När det gäller ett fullserviceavtal resulterade de operativa utmaningarna i en situation där företaget var tvunget att redovisa nedskrivningar och förbereda sig för innevarande års utmaningar.


Framtiden?
Ponsse skriver att de är väl förberedda för en osäker framtid genom att ha en stark finansiell situation samt att ha stark koll och säkra upp räntor, valutakurser och energikostnader. De stora osäkerhetsfaktorerna kan främst kopplas till Rysslands krig i Ukraina. Det gäller såväl tillgången till komponenter som höga energipriser. Ponsse lyfter även konflikten mellan Kina och Taiwan som en riskfaktor som, om den eskalerar kan påverka tillgången till halvledare. Stigande inflation och ökande finansieringskostnader är ett annat hot som enligt Ponsse kan påverka efterfrågan på skogsmaskiner.

Vill ni läsa hela årsbokslutet så hittar ni dethär på Ponsses sajt.

Här hittar ni artikeln om Ponsses tillverkningstakt av skogsmakiner: Ponsses 19000:e skogsmaskin - hur lång tid tar 1000 st?   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).