Som om inte den helt tappade ryska marknaden vore illa nog så har året även kantats av de "vanliga utmaningarna" kring komponentbrist, ökande energikostnader samt stigande räntor och inflation. trots detta måste man säga att Ponsse gör ett starkt resultat och det visades inte minst när man häromdagen tillverkade sin 19 000:e skogsmaskin i en tillverkningstakt om 1300 maskiner per år. Ponsse ökar omsättningen 2022 jämfört med 2021 med 146,8 miljoner Euro (755,1 jmf med 608,3) men tappar 3,4 miljoner Euro i vinst (46,6 jmf med 50,0 miljoner Euro). Det innebär att vinstmarginalen sjunker från 8,2% 2021 till 6,2% 2022.
Ökad vinst 2023
Orderbokens värde var högre vid utgången av 2022 än motsvarande året innan. Enligt Ponsse så var sista kvartalet något lugnare men ordervärdet landade ändå in på 213 miljoner Euro under kvartalet. Totalt ordervärde vid utgången av 2022 var 353,7 miljoner Euro (jmf med 312,6 i december 2021) vilket i princip motsvarar halva årsomsättningen. Ponsse förutspår att vinsten 2023 blir något högre än 2022. Detta trots att det finns stora moln av osäkerhet i bolagets riskanalys och framtidsprognos.
Problem i Sydamerika
Utöver de mest uppenbara geopolitiska osäkerhetsfaktorerna så har Ponsse även haft problem på den brasilianska marknaden. Ponsses Vd Juho Nummela skriver i bokslutskommuniken:
Under det sista kvartalet eskalerade svårigheterna för Ponsses dotterbolag Ponsse Latin America Ltda i Brasilien snabbt. Ponsse Latin America Ltda ansvarar för omfattande fullserviceavtal. När det gäller ett fullserviceavtal resulterade de operativa utmaningarna i en situation där företaget var tvunget att redovisa nedskrivningar och förbereda sig för innevarande års utmaningar.
Framtiden?
Ponsse skriver att de är väl förberedda för en osäker framtid genom att ha en stark finansiell situation samt att ha stark koll och säkra upp räntor, valutakurser och energikostnader. De stora osäkerhetsfaktorerna kan främst kopplas till Rysslands krig i Ukraina. Det gäller såväl tillgången till komponenter som höga energipriser. Ponsse lyfter även konflikten mellan Kina och Taiwan som en riskfaktor som, om den eskalerar kan påverka tillgången till halvledare. Stigande inflation och ökande finansieringskostnader är ett annat hot som enligt Ponsse kan påverka efterfrågan på skogsmaskiner.
Vill ni läsa hela årsbokslutet så hittar ni dethär på Ponsses sajt.
Här hittar ni artikeln om Ponsses tillverkningstakt av skogsmakiner: Ponsses 19000:e skogsmaskin - hur lång tid tar 1000 st?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto