Sida 1 av 1

Fel på diametergivare SP 561

Postat: lör 31 dec 2022, 23:52
av DPN
Hej alla kunniga! 😊

Diametergivaren började visa ca halva diametern på aggregatet, efter lite funderande hittade jag i Dasa4:an ingångarna och kunde se att en av två givare inte ändrade värde. Bytte plats på kablarna vid ingångsboxen (den röda) och då funkade samma givaren på den andra ingången. Beställde ny givare och körde med en så länge, under den tiden tappade jag även mätningen på den andra.. så blev helt utan. Har nu bytt båda givarna, men bara en av dom som ger ett värde. Har skiftat plats igen, och båda ingångarna funkar.. så måste vara något med den nya givaren och eller kabel/kontakt?!

Det är inte pulsgivare utan potentiometrar. Någon som vet hur man enklast mäter upp dom? Finns 3st kablar.

Behöver man kalibrera om mätningen efter att man bytt givare? Nu gör de väl ingen skillnad för den som inte visar ngt värde, men tycker det är konstigt om det inte behövs då det inte finns ngt noll läge vad jag kan se.

(Det sitter en givare på varje kvistkniv)
Maskinen är en logset 6h

Mvh Daniel

Re: Fel på diametergivare SP 561

Postat: sön 01 jan 2023, 10:36
av gnisten83
Om du ska mäta på en potentiometer utan spänning så blir den en ohmmätning där vi har ett fast värde mellan 2 trådar tex 10Kohm oavsett hur du vrider den och mäter du från en av de 2 första till den tredje ska du ett stigande eller sjunkande värde när du vrider på den mellan 0 och 10Kohm .

Är de med spänning brukar de på många andra maskiner vara en fast 10V DC ut på 2 av trådarna och en stigande eller sjunkande 0-10V mätt till den 3e tråden från från en av dom första.
Är de stigande till den ena så är de motsvarande sjunkande till den andra

Re: Fel på diametergivare SP 561

Postat: sön 01 jan 2023, 19:46
av DPN
Toppen, tack! precis så var det, fast jag hade 4,8kohm i fast värde. Hittade i samband med det en av kablarna som det var avbrott i, efter kabelbyte så funkade det 😊

Fortfarande lite fundersam om man måste göra kalibrering efter givarbyte, men efter lite trixande med att justera kuggarna till Max dia när aggregatet är fullt öppet så verkar det stämma.

Re: Fel på diametergivare SP 561

Postat: sön 01 jan 2023, 20:03
av Tralsmo
DPN skrev:Toppen, tack! precis så var det, fast jag hade 4,8kohm i fast värde. Hittade i samband med det en av kablarna som det var avbrott i, efter kabelbyte så funkade det 😊

Fortfarande lite fundersam om man måste göra kalibrering efter givarbyte, men efter lite trixande med att justera kuggarna till Max dia när aggregatet är fullt öppet så verkar det stämma.


Nu har ja ingen erfarenhet av potensiometrar på dasa 4.
Men där borde finnas nån finjustering.
De grova får man ju göra mekaniskt.

Vi har ju haft sp aggregat mot dasa men då har de ju varit pulsgivare.
Dom är ochså kopplade till den röda dosan i agg.
Den röda dosan kan väl hantera analoga ingångar om ja minns rätt.

Vi har kört valmet 945 å 960.
Där är de en elektronikbox mellan dia pottarna å datorn mot en nyare valmetdator.
Där får man finjustera i kretskortet.

Nån form av finjustering har du nog.
Är pottarna kopplade direkt till röda dosan så kan du ringa spmaskiner å prata dom har koll på de.
Om du bara får tag i rätt person.

Re: Fel på diametergivare SP 561

Postat: sön 01 jan 2023, 20:24
av DPN
Okej, ja det borde ju göra det. Kablarna från givarna går direkt till boxen.

Ska kontrollmäta några stockar imorgon får jag se hur väl det stämmer, annars slår jag SP en signal, dom har hittills vart väldigt behjälpliga.. men inte på en nyårshelg kanske 😊