Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ponsse stabilt men orderböckerna krymper (Q3-rapport)

1 inlägg 667 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse stabilt men orderböckerna krymper (Q3-rapport)

Torbjörn Johnsen  
#675120 Skogsmaskintillverkaren Ponsse i Finland publicerade i går sin rapport för årets tredje kvartal samt årets första nio månader. Utfallet liknar det jag hört från flera andra nordiska skogsmaskintillverkare. Att andra kvartalet i år var skit men nu börjar det röra på sig igen. För Ponsses del så redovisas ett snudd på rekordstarkt tredje kvartal men resultatet för helåret 2020 förutspås bli lite sämre än 2019. Så här ser siffrorna ut:

1603359897_skärmavbild_2020-10-22_kl._11.37.10.png


Man kan utläsa ganska mycket i Ponsses finansiella rapporter. En sak som är intressant att följa är orderböckernas utveckling och här ser det inte lika muntert ut. Från att ha haft mycket långa leveranstider i slutet av 2019 så har orderböckernas värde i stort sett halverats. Nedgången började redan i slutet av 2019, d v s innan Coronakrisen och hade andra, konjunkturella orsaker. Detta efter en mycket stark period under 2018/2019 där marknaden var glödhet och i princip ingen tillverkare klarade av att leverera i den takt kunderna ville ha skogsmaskiner. Från denna höga nivå rasade skogsmaskinmarknaden ner i ett Coronastopp under Q2 där tillverkning stängdes ner p g a först komponentbrist och sedan mer akuta pandemi- och marknadsorsaker. Efter sommaren har både maskintillverkning och försäljning tagit fart igen men den ligger nu på mer ”normala” nivåer.

1603359915_p1030735.jpeg


För Ponsses del kan det t o m vara så att tillverkningskapaciteten just nu är större än orderingången. Ponsses Vd Juho Nummela skriver själv i sin Q3-rapport:

- Fabriken fortsätter att köra med full kapacitet i två skift fram till slutet av oktober. Efter detta möjliggör inte våra orderböcker två skift, och vår fabrik kommer att gå på ett skift under november och december. Vår försäljningsorganisation arbetar hårt för att hålla fabriken sysselsatt.


Enligt Ponsse kommer marknaden för kortvirkesmaskiner att minska under 2020 med ca 20%. Det motsvarar ca 800 maskiner färre jämfört med året innan vilket ju är en betydande maskinvolym. En del av detta ryms nog i bantning av orderböckerna. D v s att produktionen kan fortsätta i vanlig takt medan orderböckerna krymper. Men förr eller senare måste maskinförsäljningen öka och vi kan nog förvänta oss en (ännu) hårdare konkurrens bland tillverkarna av CTL-maskiner.


Länk till Ponsses rapport hittar ni här   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).