Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ponsses halvårsrapport – sjunkande försäljning och vinst

1 inlägg 2153 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsses halvårsrapport – sjunkande försäljning och vinst

Torbjörn Johnsen  
#661110 Skogsmaskintillverkaren Ponsse i Finland är ett börsnoterat bolag som enbart tillverkar skogsmaskiner av CTL-typ. Därmed ger deras ekonomirapporter intressant information om hur skogsmaskinmarknaden i sin helhet ser ut och utvecklas.

Rapporten för årets första halvår visar en stor negativ Coronaeffekt där försäljningen minskade med 12,5 procent och vinsten med 28,3%. För det andra kvartalet enskilt är nedgången ännu större. Minus 23,6 för försäljningen och -52% för vinsten jöämfört med motsvarande period i fjol. Men Ponsse kör fortfarande på svarta siffror med en vinstmarginal om 6,4% under Q2.

Ponsse skriver i sin halvårsrapport att tillverkningen drabbades av komponentbrist i början av Q2 vilket ledde till att man fick ta ner fabriken på enkelskift. I slutet av perioden är man dock tillbaka på tvåskift med normalproduktion enligt rapporten och man planerar att fortsätta med tvåskift under hela hösten.

Krympande orderböcker
Även om skogsmaskinmarknaden hade börjat mattas av i slutet av 2019 så gick Ponsse in i 2020 med välfyllda orderböcker. De har nu halverats jämfört med läget 2019 vilket indikerar att Coronapandemin även haft en stor påverkan på försäljningen. Orderingången låg under Q2 på 110,6 miljoner Euro enligt rapporten. Det är visserligen något högre än för första kvartalet men det motsvarar uppenbarligen inte produktionstakten då orderböckerna krymper. Men en del kan även bero på att tillverkningskapaciteten är högre nu i den nya fabriken.

Stiltje för begagnade skogsmaskiner
Ponsse skriver att begagnatmarknaden har drabbats hårt i pandemin och att lagren av begagnat har vuxit avsevärt. Företaget vill inte göra någon analys av framtiden då den enligt Vd Juho Nummela är allt för svår att sia om:

Currently, the significance of the coronavirus pandemic and its impact on Ponsse’s business operations, financial position, operating results or liquidity cannot be reasonably evaluated due to the rapid development and uncertainty of the situation.

Given that it is still unclear how long the pandemic will last, we will not be providing result guidance for the current year at this point.


Marknaden förbättras
Även om halvårsrapporten är negativ och framtidsutsikterna är osäkra så skriver Ponsse att de känner av en förbättrad marknad i slutet av redovisningsperioden. Vi får hålla tummarna för att allt fortsätter i den riktningen!

Läs hela halvårsrapporten här   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).