Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Eco Sim, skogsmaskinssimulator från Eco Log

1 inlägg 3495 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Eco Sim, skogsmaskinssimulator från Eco Log

Fredrik Reuter  
#598990 Att utbilda en blivande skogsmaskinsförare i en skördare eller skotare är oftast förknippat med stora kostnader, detta på grund av skogsentreprenörernas utsatta marknadssituation som i princip gör att en skogsmaskin alltid måste producera på topp för att ekonomin ska gå ihop.

Sedan flera år tillbaka har skogsmaskinstillverkare erbjudit så kallade simulatorer där blivande förare kan träna likt i ett dataspel, allt för att få en kortare inlärningstid ute i skogen. Ofta är det skogsskolorna som har dessa simulatorer men de finns även på andra ställen.

Skogsmaskinstillverkaren Eco Log har nu i samarbete med Svenska Tenstar tagit fram en ny skogsmaskinssimulator och det är imponerande hur snabb teknikutvecklingen är.

Eco Log kallar sin nya simulator för Eco Sim och är alltså frukten av ett samarbete med företaget Tenstar. Simulatorn en en (1) enhet med stol, spakar, underrede och skärmar och Eco Sim kan enkelt skiftas mellan att träna på att köra skotare eller skördare, givetvis då är de simulerade maskinerna från Eco Log.

Eco Sim bygger i grunden på exakt samma stol, spakar och maskindator som sitter i Eco Logs riktiga skogsmaskiner. Dessutom är simulatorn utrustad med nivellering i underredet. Detta är viktigt för Eco Log som har som har pendelarmar som signum på alla skördare utom en (688 SteepHunter). Genom detta får man en unik körkänsla där man aktivt kan nivellera under körning, nästan så man kan kalla det 4D-teknik.

Förutom nivelleringen är grafiken imponerande och man kan i simulatorn bygga upp en hel avverkningssite med löven vajande i vinden - kanske skulle man kunna kalla det Farming Simulator på steroider?

Men Eco Sim är långt ifrån ett dataspel. Det ligger mycket tanke bakom på att förbereda och utbilda blivande skogsmaskinsförare innan de äntrar skogen. Ett bra exempel på detta är en virtuell besiktning som kan göras före varje körning. Datorn slumpar då ut fel på maskinen och det är upp till föraren att vandra runt maskinen virtuellt och hitta felen.

Förutom träning på att köra skotare och skördare i slutavverkning och gallring finns också unika utbildningsprogram för att köra basmaskin, kran och skördaraggregat. Som grädde på moset finns ett tävlingsläge där man kan utmana sina kompisar att avverka mest felfritt på kortast tid, troligtvis är det detta läge som kommer göra rasterna mycket korta på naturbruksgymnasierna framöver…

Behöver du ta en paus i ditt virtuella huggande, ja då kan du gå ut i ett drönarläge och flyga runt och kolla vad du åstadkommit hittills i den virtuella avverkningen - häftigt!

Skogsforum fick en kortare genomgång av Eco Sim när vi besökte Eco Log tidigare i höst, här nedan kan du se ett kortare videoklipp när Mikael Frimodig på Eco Log förevisar simulatorn Eco Sim.

   TS
Echo CS 7310ES, fällsågen för proffs.
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).