SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

21 inlägg 12228 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#552355 Det har gjorts en del försök med maskinell skogsröjning under 80- och 90-talet men det har inte resulterat i att det förekommer någon ungskogsröjning med maskiner idag. Nu kanske det kan bli ett nytt läge i och med att skogsvårdsentreprenörerna verkar få allt svårare att få tag i arbetskraft som kan svinga en röjsåg.

För att få en uppfattning om hur man kan röja maskinellt besökte jag en av de få maskiner som idag är verksamma i röjningsarbete. En Kaiser S12 som Ekströms Skogsservice i Eksjö använder för att röja kraftledningsgator.

Under en av EONs kraftledningar träffar jag Niklas Jonsson som driver entreprenadföretaget (tillsammans med Johan Persson) och Jonny Svensson som kör maskinen. De visar hur Kaiser-maskinen fungerar och det är en ganska häftig och kapabel maskin att titta på. I videon (här nedan) kan du se hur den kan anpassa sig efter terräng och hinder.

Innan vi går in på detaljerna om Kaiser-maskinen är det på sin plats att berätta lite mer om Ekströms skogsservice.
Det är ett företag som har specialiserat sig på just ledningsröjning i både breda (trädsäkrade) och smalare kraftledningsgator. Företaget finns i Eksjö i Småland och har ett 30-tal anställda och de utför även skogsvårdsstjänster som t ex skogsröjning och en del arboristuppdrag. Niklas beskriver hur resan fram mot nuvarande röjningskoncept har sett ut. Tillsammans med EON har de jobbat under många år med att testa och utvärdera ett antal basmaskiner och olika röjaggregat för att hitta rätt mix av kapacitet, hållbarhet och smidighet. Utöver Kaisermaskinen finns även en Menzi Muck i företaget. Även det en lite udda maskin för svenska förhållanden, en typisk ”alpmaskin” från Schweiz. Båda maskinerna har levererats av Gustafs Maskiner i Dalarna som också har varit en bra samarbetspart när det gäller att hitta rätt utrustning.

-Menzimucken med sina pendelarmar och klättringsmöjligheter ledde oss på rätt spår, säger Niklas. Funktionaliteten passade oss bra men vi behövde en lite mer kraftfull basmaskin och då fastnade vi för Kaisern.

(Det var föresten MenziMuck-maskinen från Schweiz som en gång på 80-talet inspirerade några värmlänningar att bygga en skördare med pendelarmar och ställbar spårvid. Mer om den i tråden: Ny video & "the full story" om Tohr 987 S gallringsskördare)

1550526217_p1050685.jpg


Kaiser S12 från Lichtenstein
Det är ju inte så ofta man hör talas om lilleputtlandet Lichtenstein nere i Alperna (om man inte är så gammal som jag som följde Ingemar Stenmark och Andreas Wenzel på TV när det begav sig). Där tillverkas i alla fall en maskin som heter Kaiser och som i grunden egentligen är en grävmaskin för arbete i svår terräng. På Kasier AGs sajt kan man se bilder på lite olika mer eller mindre halsbrytande arbetsprojekt där maskinen används med olika typer av skopor och ”verktyg”.

Kaiser S12 har en Perkins HP motor (steg IIIB enligt deras sajt…) på 129 kW/175 HK och ett kraftfullt hydrauliksystem med en egen pumpkrest för aggregat/utrustning med stora flödesbehov och som ger upp till 220 l/min.

1550526217_p1050703.jpg


Stabil maskin
Det speciella med både Kaiser S12 och även MenziMucks maskiner är att de har fyra pendelarmar eller snarare ben som hjulen sitter på. Dessa ben regleras manuellt av föraren och varje ben kan styras helt individuellt. De går att höja och sänka men även ställa ut eller dra in horisontellt. På de bakre benen sitter också ett par extra stödben som kan pressas ner i marken för att få extra bra fäste om det är brant. Det här gör att maskinen kan ställas upp med största möjliga stabilitet för uppgiften nästan oavsett hur marken under ser ut. Det ger också en exceptionell hindertagningsförmåga vilket inte minst är värdefullt när man röjer kraftledningar. Maskinen har en kran med ca 8 meters räckvidd på maximalt utskjut och den lyfter enligt Kaiser 6500 kg på 4 meter.

Kliver över staketen och bäcken
Med hjälp av pendelarmarna och kranen klarar Kaisern att kliva över staket, stengärdesgårdar eller diken och mindre vattendrag. För kraftledningsröjarna som jobbar utefter ledningarnas långa sträckning ger det här en stor smidighet. Att kunna ta sig över många hinder utan att behöva köra runt gör arbetet effektivare.

1550526217_p1050697.jpg


Robust aggregat
Ekströms har som sagt testat många olika aggregat på sina röjmaskiner men har idag fastnat för ett med roterande skiva med både knivar och tänder. Det heter Promac och kommer ursprungligen från Kanada där den här typen av aggregat är mer vanliga än i Sverige.

1550526217_p1050699.jpg


1550526216_p1050701.jpg


Ju tätare desto bättre
Jag frågade Niklas hur mycket maskinen röjer jämfört med manuellgubbarna och fick då till svar att den motsvarar någonstans mellan 2-3 personer. Ju tätare röjning desto större skillnad till maskinens fördel. Nu är det inte bara maskinen som jobbar i ledningsröjningen utan en del röjning kompletteras med motormanuella röjare. T ex runt stolpar och stag där maskinen inte kan röja av säkerhetsskäl.

1550526031_kaiser-laser.jpg


Laser för att hålla koll på bredden
Tillsammans med EON har Ekströmst testat ett smart system för att med hjälp av laser hålla koll på ledningsgatornas bredd. Laserutrustningen känner av vart ledningen finns och med hjälp av en reflex på aggregatet kan systemet sedan ange exakt hur långt från ledningen röjaggregatet är. Det här ger ett bra stöd till föraren så att ledningsgatans bredd varken blir för smal eller för bred. I den här tråden finns mer information om EONs behov av kraftledningsröjning.

Går det att röja ungskog med en Kaiser S12?
Kan den här maskinkonfigurationen vara ett alternativ för ungskogsröjning? Jag frågade Niklas vad han trodde om det men han var ganska tveksam. Basmaskinen i sig med stor smidighet och hög markfrigång skulle kanske kunna fungera men då i så fall med ett annat aggregat och kanske även en annan typ av kran. Det finns inte samma krav på precision i ledningsröjningen som det gör när man ska röja selektivt i en ungskog. Sedan ger den här typen av aggregat troligen en skadlig ”blästereffekt”. D v s att flis och träbitar sprutar iväg i hög fart och orsakar skador på kvarvarande stammar. När man filmar maskiner som vi ofta gör så händer det att vi under kontrollerade former tummar på säkerhetsavstånden för att få bra film. Men det kändes inte som ett alternativ här kan jag säga. :-ss

Snart två maskiner i röjning
Hemma i Eksjö finns fortfarande den lite äldre MenziMuck-maskinen kvar men snart ska den med ett nytt aggregat också sättas i röjningsarbete. Det förstärker Ekströms kapacitet inom linjeröjning och man kan nog lugnt påstå att det här är ett företag som leder utvecklingen inom maskinell linjeröjning i landet.

Här finns en film på Kaisern som kraftledningsröjare samt även lite bilder.

   TS
Avatar Fallback

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552384 Synd att dom ska vara så dyra, men frän maskin 😎

Avatar Fallback

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Swall9  
#552386 Såg en demofilm när en sådan maskin klättrar upp och ned för 5 meter lodrätt väggar. Så framkomligheten är inte dålig.

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Bax  
#552393 Den var onekligen intressant, undrar hur den klarar sig på blöta marker, med tanke på körspår.

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Torbjörn Johnsen  
#552394 Den klarar sig nog ganska bra. Inte orimligt tung (13 ton plus aggregat) och har ganska feta sulor runt om :-bd

   TS
Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Torbjörn Johnsen  
#552396 Längst ner på den här sajten finns en del rätt halsbrytande bilder på hur den används:
https://www.kaiser.li/products/s12-allroad/

   TS
Avatar Fallback

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552397 Låg bakom ett Kaiserbygge igår, en sug och spolbil, mångsidigt företag

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Bax  
#552403 Du har inget klipp, Torbjörn, där den arbetar i en 8m-gata och utöver bottenröjningen tar instickande grenar och kantträd?

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Torbjörn Johnsen  
#552406 Nej, tyvärr inte.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

rejser  
#552408 Om man skulle få en sådan som beståndsgående gallrings-skotare hade den varit perfekt hemma

Avatar Fallback

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552412 Skördare går ju att få den som, borde det inte finnas en marknad i norra Sverige för en sån?

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Amatörhuggare 62  
#552476 Vilken häftig maskin. Där har ingenjörerna, haft lite å klura på.
bilderna på hemsidan, var otroliga. men jag ville ej sitta i.
Tänk om vajern gick av, som den satt fast med på en av bilderna.

Såg det hängde en kätting under, är det jordflätan ? Så förarn inte får en stöt.
När han går ur maskin. Förr när man pressade hö under 400 kw ledningen.
Så hade vi alltid en lina, i balvagnarna. för var man svett å tog i ett rör.
Så killade det bra ibland.

Härom dagen skulle jag fälla några stora träd igen. och på vägen dit.
Såg jag en Tigercat HR 09 Med en extrasticka i kranen, och klingor i änden.
Stod kör för Eon på den.
Tänkte tagit kort, men när jag for hem. Så var den antagligen långt in i skogen.
kunde inte stanna på morron,för skördaren väntade.
Lite synd hade varit häftigt. För jag hade läst här på forumet om maskinröjning.
Och det slog mig, så fort jag såg den ,Skogsforum ! För sjutton.

Avatar Fallback

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552479 Ekströms maskin

Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Torbjörn Johnsen  
#552483 Ja, dom har många roliga maskier :-bd

   TS
Användarvisningsbild

Re: Kaiser S12 – Alpmaskinen som röjer kraftledningar

Pamf  
#552498 Jag började fundera över timpriset för den maskinen med förare kontra vad tre manuellröjare kostar? Är det så att betalningsviljan är större så fort det blir större maskiner inblandade?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).