Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkning?

7 inlägg 7404 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkning?

Fredrik Reuter  
#521521 Det har knappt undgått någon att främst torkan under sommaren satt en otrolig ekonomisk press på skogsentreprenörer. Anledningen är att stora lån på skördare och skotare gör att de måste användas, och denna sommar har det varit mycket stillestånd.

Det har knappt ej heller undgått någon att livet som skogsentreprenör kan vara riktigt tufft då deras kunder, främst större skogsbolag, pressar ersättningsnivåerna till den grad att det är svårt att tjäna tillräckligt med pengar för att skapa en ekonomisk buffert.

Den senaste veckan, i samband med att vi frågade Hur många avverkningsgrupper står still augusti 2018? så har det kommit in anonyma "rapporter" som, om de stämmer, är skrämmande!

Kort och gott, vissa skogsentreprenörer har det så tufft ekonomiskt att de frågat om förskott från kunden, skogsbolaget. Svaret har då enligt några anonyma källor blivit:

Ja, du kan få förskott, om du går med på en prissänkning för din kommande huggning i höst.

Stämmer detta så är det fruktansvärt lågt beteende från skogsbolaget. Spontant så hoppas man att detta skogsbolag tappar alla sina externa skogsentreprenörer.

Men! Vi får hoppas att det är fel i informationen ovan, har du någon info? Skriv gärna några rader. Vill du vara anonym så skickar du mail till info[snabela]skogsforum.se eller SMS:as till nollsjunoll-5767056.

Mer info i ämnet:

Södra stoppar avverkningar ... igen [brandrisken]

Avverkningar stoppas nu för risken för skogsbrand

Stopp för skogsavverkning i Dalarna pga risk för skogsbrand

Skogsmaskinförare - ett bristyrke som påverkar   TS
Användarvisningsbild

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

Göt  
#521553 ingen tjänar väl på att entrepenörerna går i konkurs

Användarvisningsbild

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

hemhuggare  
#521587 Man får hoppas att det är fel men tyvärr så stämmer det nog

Avatar Fallback

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#521590 Gröna näringen måste ha dom sämsta villkoren, i gula näringen är det aldrig några såna krav men samtidigt inte våra entreprenörer på den internationella marknaden

Avatar Fallback

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

Robertberg  
#521594 Det sista vi som markägare vill är att våra duktiga entreprenörer slutar köra.
Samma borde skogsbolag och medlemsföreningar vilja.
Som sagt, ingen tjänar på det i längden, att förstöra de samarbeten vi har.

Avatar Fallback

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#521606 Massan säljs från bruken till historiskt sett mycket goda priser. Mycket positivt att pengarna kommer in till många av de fina välinvesterade bruk som finns i landet.
Hur mycket av de pengarna som kommer in, finns det nån bra mekanism som kan sila ner i råvarukedjan? Till skogsägare och entreprenörer.
Knappt några.

Så länge import av rundvirke pågår fritt och oreglerat blir säljarmakt genom att hålla tillbaka sitt säljsug kortsluten.
Särskilt ett affärsverktyg som kortsluter är när man importerar marginalvolymerna dyrt, för att inte tvingas anamma marknadsekonomins grundfundament nummer ett på hemmaplan där man köper 99% av volymen "prisbildning från utbud/efterfråga" och "betala extra för att få extra". Man kan inte samverka och rävspela ut köparsidan när de behöver lite mer än vanligt.
Köparsidan är också samordnad i karteller. Praktiskt sett blir det ju så av naturen också när bruken har sina fångstområden och skogen finns där den står. Få eller en köpare har blivit resultatet. Marknadsmekanismerna satta ur spel.
Det ser olika ut i landet men nog jhar man lyckats pressa råvarupriset nedåt i 30 år.

Så prisbildningen i skogen sker idag på en oreglerad fri marknad som inte vilar på korrekta marknadsekonomiska fundament. Det är alltså inte: "Många självständiga köpare och säljare på samma marknad."
Jord- och skogsbruket åläggs dessutom pålagor såsom punktskatter, förbud, rastkojor, plantvång osv samtidigt som virkesmarknaden är global med ett utbud baserat även på rovdrift.
En god svensk politisk tradition främst att inte störa storbolagen, där det finns fackliga avdelningskontor.

Hade inte rundvirke varit såpass billigt i förhållande till sin vikt/volym skulle hela svenska skogsbruket redan varit nedlagt. Då hade man fritt kunna skeppa rundvirke hursomhelst. Nu finns det väl nån slags närliggande gräns över vilken det inte lönar sej transportera. Och det finns ju inga restriktioner för import trots att miljöaktivisterna skulle kunna tvärnita den nästa kvartal pga att invasiva skadegörare pråmskeppas till landet.

Nej, I princip alla som fysiskt ser till att virket blir till och sedan kommer från stubben till virkesintaget spelas ut mot varandra och pressas ner i stövelskaften av tjänstehjon på på köparsidan. Samtidigt ska man betänka att det är industrin som gör virket i skogen värt nåt öht.
Man kan ju sälja skiten och köpa bankaktier eller om man är skogsintresserad, skogsaktier. Köp ingen skogsmaskin för lånade pengar i alla fall.
Det finns ingen gul maskin som är lättbyggd, går kontinuerligt och i skift i terräng, är så dyr och avancerad och drar in så lite på vanskliga kontrakt.

Allt är väl som det är.

Användarvisningsbild

Re: Entreprenörer får förskott om de går med på en prissänkn

källshult  
#521614
Robertberg skrev:Det sista vi som markägare vill är att våra duktiga entreprenörer slutar köra.
Samma borde skogsbolag och medlemsföreningar vilja.
Som sagt, ingen tjänar på det i längden, att förstöra de samarbeten vi har.

Tyvärr så tänker dom inte så skogsbolag och medlemsföreningar. Det är som med plantering och röjning det är utländska som till stor del utför dom jobben. Så det är ju lätt att anlita utländska entreprenörer som har maskiner och göra gallring och slutaverkninga också

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).