Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Starkt halvår för Ponsse men det finns moln på himlen

1 inlägg 2406 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Starkt halvår för Ponsse men det finns moln på himlen

Torbjörn Johnsen  
#520443 Ponsse redovisar idag sitt finansiella resultat för första halvåret 2018 och för Q2 2018 (andra kvartalet). Det är fortsatt mycket imponerande siffror och trots att man är mitt inne i en expansion av anläggningen i Vieremä så ökar man både omsättning (+15%) och nettoresultat före skatt (+24%) även för det andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Här finns en tråd om Ponsses rapport för Q1 2018.

För första halvåret 2018 redovisar Ponsse en omsättning om 291,1 miljoner Euro (258,7 för H1-2 2017) och en nettovinst före skatt om 25,5 miljoner Euro (22,6).

Ponsses Vd säger i en kommentar att skogsmaskinmarknaden varit extremt stark under andra kvartalet. Det är marknaderna i norra och centrala Europa samt Ryssland som vuxit mest. En stor efterfrågan kombinerat med en redan lång orderstock och inflytt i nya fabrikslokaler ger en negativ påverkan på leveranstiderna och Ponsse skriver att pressen nu tilltar för att de ska kunna öka leveranserna. En flaskhals är leveranserna av komponenter vilket Ponsse nu verkar dela med de flesta tillverkare av maskiner i dagens heta konjunkturläge. Ponsse förutspår att problem med långa leveranstider kommer att fortsätta ännu en tid.

Inflyttning i nya fabriken
I början av augusti tas hela den nybyggda fabriksdelen i anspråk för maskintillverkningen. Under Q2 renoverades en del gamla delar och man tog ett nytt lager i bruk. Flödet från det nya komponentagret trimmas nu in under Q3. Vill du läsa mer om Ponsse och nya fabriken så finns tråden från vårt besök i maj: Ponsse - skogsmaskinen, företaget och nya fabriken

Moln på himlen?
Ponsse är ett mycket intressant företag att följa eftersom de enbart tillverkar skogsmaskiner och då enbart CTL-maskiner (CTL= Cut To Length, maskiner för kortvirke). Eftersom Ponnse också är börsnoterat så rapporterar de öppet för varje kvartal och därmed får man en insikt i hur marknaden för skogsmaskiner ser ut hur den utvecklas. I riskanalysen skriver Ponsse att det finns en ökad osäkerhet i världsekonomin som kan få negativ påverkan. Mindre länder (utvecklingsländer) kan få valutaproblem och det finns en ökad geopolitisk osäkerhet i Världen som kan leda till tullar, handelshinder och sanktioner som i sin tur kan påverka försäljning och/eller lönsamhet.

Hursomhelst så ser Ponsse väldigt starkt ut idag och det ska bli mycket intressant att se vad de kommer med nu på Metkomässan i slutet av augusti? Mer om det i tråden Nyheter från Ponsse 2018?   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).