Studiebesök hos Indexator i Vindeln

 Svara  3 inlägg  2631 visn.  0 följer
Användarvisningsbild

Studiebesök hos Indexator i Vindeln

 
#515439 Här kommer en kort rapport från vårt studiebesök hos Indexator i Vindeln. En mer utförlig beskrivning av företaget hittar ni i den här tråden från februari i år: Indexator får världens skogsbruk i swing

Tyvärr är det fotoförbud inne hos Indexator men i tråden här ovan finns några bilder från verksamheten.

Indexator tillverkar rotatorer för allt som sitter i en kranspets och behöver snurra. T ex för skotare och skördare. Man tillverkar även slangsvivlar som möjliggör för en hydraulslang att klara vridningar utan att förstöras. Även om båda dessa produkter är relativt "anonyma" så är Indexator ett spjutspetsföretag när det gäller produktutveckling och kvalité inom de här områdena. Indexator är helt dominerande inom marknaden för professionella rotatorer och deras kunder är främst s k OEMs (OEM=Original Equipment Manufacturer typ skogsmaskintillverkare).

Indexator har en så stor andel av skogsmarknaden att den största utmaningen där är att behålla sin position. Man räknar inte med någon egentlig marknadstillväxt. Den finns istället inom andra områden, främst inom det som kallas "Materialhantering" och som kan handla om allt från skrot, avfall, terminalhantering mm mm.

Lennart Eriksson berättade för oss om företaget och om Indeaxtors marknad och sedan fick vi en guidning av Lennart och hans kollega Valentin Gufler som visade oss tillverkningen. Mer om den i tråden här ovan som sagt.

En av Indexators viktigaste styrkor enligt Lennart är att man har ägare som "begriper produkterna". Företaget är fortfarande ett familjeföretag med rötterna i Allan Jonssons arv och i Vindeln. Det ger långsiktighet och uthållighet vilket krävs för att vara konkurrenskraftig inom ett så extremt nischat område som rotatorer enligt Lennart.

Idag har Indexator ca 140 anställda och omsätter ca 270 miljoner kr. 80% av produktionen går på export till kunder i ca 40 länder. Produkterna sprids dock vidare via kundernas maskiner och ÅF och finns i ca 200 länder idag. Klart imponerande!

Tillverkningen är kapitalintensiv den kräver mycket avancerade maskiner och robotar för att tillverka alla ingående komponenter. Monteringen görs dock i huvudsak manuellt då det är för många varianter och för små volymer för att automatiseras. Produktutveckling och labb sant samarbete med forskare är en mycket viktig del hos indexator men det var inget som var öppet för "allmän visning" av förklarliga skäl. Indexator lever bra på att "det är svårt att göra bra rotatorer".

En fråga som diskuterades under rundvandringen var vikten av efterdragning av rotatorerna och hur den ska göras. Enligt Indexator så påverkar det livslängden enormt om det slarvas med efterdragningen. Tydligen ska det dras hårt också. "Använd järnrör som förlängning och häng i med kroppsvikten" var rekommendationen om jag uppfattade det rätt?

Ni som var med får fylla på med mer info och vad ni fick med er från besöket hos Indexator.

Vi vill också passa på att tackar Indexator med framför allt Lennart och Valentin i spetsen för ett mycket intressant besök och en god lunch!   TS
Olofsfors
Användarvisningsbild

Re: Studiebesök hos Indexator i Vindeln

 
#515554 Jo man ska tydligen ta i med 70kg på en meter lång hävarm, eller kortare och dra tills det börjar lukta skit.
Det viktiga är att efterdra rätt skruvar, det är de två insexskruvarna som är på sidan om en skåra.
Drar man fel skruvar kan det vara dåligt plus att då missar man de rätta.

Användarvisningsbild

Re: Studiebesök hos Indexator i Vindeln

 
#515556
1529427389_3d-animation-assembly-hydraulic-rotators-3dartstudio.jpg

1529427387_3d-animation-assembly-hydraulic-rotators-3dartstudiob.jpg


På denna tecknade bild framgår det vilka skruvar man ska dra åt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Studiebesök hos Cranab i Vindeln av Torbjörn Johnsen - ons 13 jun 2018, 18:35
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
0 svar
2658 läst
av Torbjörn Johnsen     
ons 13 jun 2018, 18:35
Indexator i Vindeln får ny ägare av Torbjörn Johnsen - tor 03 jan 2019, 22:47
i Skogsnyheter
4 svar
1631 läst
av ulfgustav     
lör 05 jan 2019, 19:34
Skogsforum på besök hos Vimek i Vindeln av Fredrik Reuter - tis 17 maj 2016, 15:07
i Små skogsmaskiner och övriga maskiner
7 svar
7989 läst
av Kse     
fre 20 maj 2016, 00:53
Studiebesök hos Malwa (Video) av Torbjörn Johnsen - mån 07 nov 2016, 23:10
i Gallring
1 svar
3878 läst
av Göt     
mån 07 nov 2016, 23:36
Ny vd på skogstekniska klustret i Vindeln av Torbjörn Johnsen - mån 01 maj 2017, 06:40
i Skogsnyheter
0 svar
976 läst
av Torbjörn Johnsen     
mån 01 maj 2017, 06:40