Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ponsse öppnade nytt servicecenter i Värnamo

3 inlägg 6012 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse öppnade nytt servicecenter i Värnamo

Torbjörn Johnsen  
#512963 I går invigde Ponsse ett nytt servicecenter i Värnamo. Det är dears femte som drivs i egen regi. Därutöver samarbetar de med 20-talet serviceföretag runt om i landet. Att den här lanseringen var viktig märktes på att det var full mönstring från såväl Ponsse AB som från Ponsse i Finland. Från Finland kom bl a VD Juho Nummela och Ponsses globala eftermarknadschef Tapio Mertanen.

Nummela berättade att Ponsse tillverkade 1100 CTL-maskiner under 2017 och att man under semestern kommer att flytta in i den nya fabriken i Vieremä (se tråd från Skogsforums fabriksbesök här: Ponsse - skogsmaskinen, företaget och nya fabriken) och då är man riggade för att fortsätta växa. Fram tills i fjol har den svenska marknaden alltid varit den största CTL-marknaden med drygt 600 maskiner (skotare & skördare) levererade totalt från samtliga tillverkare. Ryssland har varit tvåa de senaste åren och Finland trea. Ifjol passerade dock Ryssland Sverige och där såldes uppskattingsvis ca 700 CTL-maskiner och i år kan det bli ända upp mot 800 levererade maskiner dit. En snabb omställning.

VD för Ponsses svenska bolag Ponsse AB, Carl-Henrik Hammar, berättade att man hösten 2015 satte sig ner och tittade på sin marknadssituation. Ponsse hade då 13-14% marknadsandel men målet var högre. Man analyserade situationen och drog flera slutsatser enligt Carl-Henrik. Bl a behovet av att bygga ut servicekapaciteten i hela landet samt att satsa hårdare i södra Sverige då en stor del av de årliga maskinköpen sker här. Sedan dess har man gått från två till fem egna service-centers och man har bantat antalet externa serviceföretag men förstärkt samarbetet med de som är kvar.

Enligt Carl-Henrik har Ponsse haft en stark orderingång i Sverige och man har slagit budgetmålen ända sedan hösten 2017. Om alla tillverkare hade kunnat leverera på order skulle 2018 antagligen bli ett makalöst rekordår men idag tecknar man order på maskiner för leverans en bit in på 2019.

Det finns enligt Carl-Henrik och den svenska eftermarknadschefen Urban Folkesson en bit över 600 Ponssemaskiner igång i de svenska skogarna idag (maskiner nyare än 2006) och innan året är slut närmar det sig 700. Enligt säljarna som var med vid invigningen är det en betydligt bredare mix av Ponssemaskiner som finns och säljs i Götaland jämfört med norröver. Här finns både de minsta och de största skördarna och skotarna samt modellerna däremellan.

Chefen för Ponsses Värnamo-anläggning, Johan Andersson, kommer från flygbranschen. Han har jobbat som flygtekniker i hela sitt yrkesverksamma liv i både Sverige och utomlands. Senast som chefstekniker hos Norwegian på Arlanda. De småländska rötterna lockade tillbaka familjen till Ljungby och på vägen dit fick Ponsse håll på honom.

Skogsforum följer med spänning marknadsutvecklingen för skogsmaskiner på den svenska marknaden och kommer att fortsätta rapportera marknadsandelar från skotarförsäljningen framöver. Tror ni att Ponnse kommer att öka sin marknadsandel även på den svenska marknaden och vem blir det i så fall som får släppa till marknadsandelarna?

Här kommer några bilder från gårdagens invigning:   TS
Användarvisningsbild

Re: Ponsse öppnade nytt servicecenter i Värnamo

Fredrik Reuter  
#599912 Idag meddelar Ponsse att servicecentret i Värnamo växer. De ser ett ökat servicebehov i centrets område och flyttar nu till nya, större lokaler.

Vi flyttar inte så långt då den nya anläggningen är utmed samma gata, vi går från en lokal på 250 kvadratmeter till 1200 kvadratmeter. Där kommer vi att specialanpassa verkstaden med bland annat 6,3 tons travers för tunga jobb, servicestation för AC med mera. Servicecentret kommer att inkludera en utökad yta för lagerhantering för både förbrukningsartiklar och reservdelar anpassat efter områdets behov Även tvättmöjligheter kommer att erbjudas kunden i anslutning till nya servicecentret, säger Urban Folkesson.


Detta skulle kunna ses som ett kvitto på att Ponsse är på frammarsch i Sverige.

Användarvisningsbild

Re: Ponsse öppnade nytt servicecenter i Värnamo

Camaro1969  
#599961 Tacka för det efter kalendern med vackra kvinnor i ! :-bd

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).