KOPA Tracks säljs nu i Sverige

 Svara  1 inlägg  2482 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

KOPA Tracks säljs nu i Sverige

 
#512256 Det finska företaget Koneosapalvelu meddelar idag att deras bärande band KOPA tracks ska börja säljas i Sverige av Sit Right AB, i Dalarna. Banden är s k "Flotation tracks" eller band med hög bärighet om man hellre vill beskriva dem på svenska. KOPA-banden ger en större anläggningsyta mot marken än traditionella band och därmed lägre marktryck och mindre marksksador enligt tillverkaren:

De bärande KOPA-banden påminner om banden på grävmaskiner, men de tillverkas av starkare, hålfria bandplattor som är särskilt anpassade till skogsmaskiner. KOPA-banden har breda och plana bandplattor, vilket gör att marktrycket fördelar sig jämnt över den enskilda plattan, och mellanrummet mellan
plattorna är betydligt mindre än normalt.


KOPA-banden lanserades i Finland under 2016 och har snabbt blivit populära där och tagit marknadsandelar. Enligt Koneospalvelu har 500 bandpar redan sålts i Finland. Banden tillverkas av Koneosapalvelu i Vilppula. Koneosapalvelu i sin tur ägs av ståltillverkaren Outokummun Metalli (som också är delägare till PentinPaja/Narva samt Warratah OM Oy som man äger tillsammans med John Deere).

I takt med att markskadorna blir allt mer uppmärksammade och skogsmaskinerna blir allt tyngre så letas det efter lösningar för att minska markpåverkan. Fler projekt för att utveckla gummiband har drivits där bl a Komatsu, Ponsse och SkogForsk deltagit. Vi har skrivit om de hör gummibandsprojekten tidigare i trådarna OnTrack - nytt projekt med skotare på band och Komatsu skotare får militärband men ännu finns inga produkter eller maskiner ute på marknaden.

Med långa och breda band minskar bevisligen marktrycket men "markraderingen" blir istället påtagligt större. D v s att banden "vrider" loss översta jordlagret när maskinen svänger. Något som kan få till följd att man ändå får markskador.
Koneosapalvelu skriver så här i sitt pressmeddelande om bandens utformning:

Varierande med bredden är bandplattorna antingen plana, böjda i ytterkantens ända eller böjda i båda ändorna. Böjningen i ändorna minskar skadorna på rotsystemen och låter föraren vända maskinen på ett smidigare sätt. Insidan av bandet har slirskydd som ger däcket bättre grepp och utsidan har broddar som förbättrar drag- och sidledsgreppet. De bärande KOPA-bandens nya typ av konstruktion är mönsterskyddad.


Banden har enligt Koneosapalvelu testats på både skördare och skotare inkl de största 20-tonsskotarna (Bl a Ponsse Elephant King) och ska nu testas av kunder på den svenska marknaden.

Vad tror ni om den här typen av band? Kommer det att bli lika populära i Sverige som i Finland eller har vi mer av terräng där den här typen av band inte fungerar? Eller är gummiband en bättre lösning?

Här hittar ni länken till presseleasen och här finns en video och några bilder:Olika typer av band på skogsmaskiner har även diskuterats i trådarna:
Bärande band
Nya band skotare - vad ska man ha?
Band till skördare..
Vad kör ni med för band?   TS
Olofsfors
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Silva Lasermaster til saljs av A_Fremming - mån 02 feb 2015, 16:39
i Säljes
0 svar
16478 läst
av A_Fremming     
mån 02 feb 2015, 16:39
Kirskål (kers) säljs för 600 kr/kg av Niking - fre 15 maj 2015, 02:51
i Skojigt/Galet
2 svar
2169 läst
av JPW     
fre 15 maj 2015, 08:09
RUD Duetta Tracks av Torbjörn Johnsen - tor 30 aug 2018, 06:45
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
5 svar
1979 läst
av kjugekarlsson     
sön 02 sep 2018, 17:00
Hybrid Tracks: ger ökad bärighet till befintliga band av Torbjörn Johnsen - tor 30 aug 2018, 07:51
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
0 svar
2824 läst
av Torbjörn Johnsen     
tor 30 aug 2018, 07:51
Köpa långa HVA-svärd i Sverige ... av palbin - fre 21 mar 2014, 21:38
i Motorsåg och handhållet

12
27 svar
15006 läst
av totte     
lör 10 maj 2014, 23:39