Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

10 inlägg 3869 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

Fredrik Reuter  
#503450 Skogsmaskiner för kortvirkesmetoden använder många standardkomponenter från olika tillverkare, alltså, oavsett fabrikat på skogsmaskin så finns ofta samma typ av komponent i de flesta. Ett kanske väldigt bra exempel är komponenter för drivlinan där NAF är dominerande.

Nu ryktas det om att vissa av dessa komponenter är svåra att få tag på. Och det är förståeligt i en högkonjunktur, företagen levererar ju inte bara till skogsmaskinsföretagen.

En annan aspekt är att Ryssland börjat beställa stora mängder CTL maskiner, det påverkar givetvis också leveranstiderna.

John Deere säger idag på sitt Press Event att de inte är nöjda med dagens leveranstider. Rykten vidimerar detta, men frågan är hur det ser ut hos er som nyss beställt skogsmaskin.

Har du något att delge så skriv gärna här i tråden.   TS
Användarvisningsbild

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

bodaedet  
#503472 Beställt i November-17 leverans (enligt kontrakt) i Maj -18. Ponsse Wisent.

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#504105 Har inte beställt någon skogsmaskin men däremot har jag sett att leveranstiderna på andra tekniska standardprodukter som tillverkas i lite mindre serier generellt blivit mycket längre det senaste året.

Nån sa att det är ett enormt sug i Kina som gör att dom inte hinner med, men jag vet inte om det är sant.
Typiskt så har leveranstiden på de (vakuum)pumpar vi köper ökat från typ 1-6 veckor till 6-18 veckor, trots att det är standardprodukter som troligen tillverkas i ungefär samma upplagor som hydraulpumpar till skogsmaskiner.

Användarvisningsbild

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

finskpinne  
#504106 Det är ganska länge sedan Logset började klaga över detta. Drivlinedelar och hydraulpumpar å hydraulmotorer är det väldans lång leveranstid på. Logset tillverkar väl ungefär 100 maskiner om året men dom skulle kunna sälja och tillverka mera, men dom kan inte sälja nåt om det blir allt för lång leveranstid. Konstigt att dom på t.ex. Naf inte lägger i en högre växel på fabriken när det uppenbart finns efterfrågan på grejerna.

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#504107 Det är nog inte så lätt att bara lägga i en högre växel,dom i sin tur har säkert andra som tillverkar grejer åt dom som dom får vänta på...
Det är ju ofta en kedjereaktion och när länken längst bort reagerat kan det vara för sent

Användarvisningsbild

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

finskpinne  
#504108 Men naf och poclain har i flera år halkat efter. Säkert andra också... men dessa vet jag iallafall har varit tröga. Det är ju ett problem att få fram reservdelar till maskiner också! Har inte maskintillverkaren tillräcklig framförhållning så kan det ju bli så att kundens maskin står väldigt länge. Vet en maskin med pendelaxel som godset sprack på och det var så svårt att få fram en axel så det blev till att svetsa.

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

bgl  
#504116 Förlängda leveranstider är sedan gammalt ett tydligt tecken på att rådande högkonjunktur närmar sig slutet! Allt färre är beredda att investera i ökad produktion då efterfrågan snart minskar.
En annan faktor som kan leda till leveransförseningar, oberoende av konjunktur, är trånga sektorer i produktion av lågfrekventa komponenter. Om det för vissa delar är lätt att öka tillverkningen med 20% är det för andra delar omöjligt, enda alternativet är att investera i fördubblad kapacitet. Finns flera exempel i vår värld, tydligast var nog däcken till Valmet 901 resp framdäcken till 862. Samtidigt som tillverkningen av 901:an pågick för fullt behövde äldre maskiner nya däck. Vi fick svar att det bara fanns en vulkform och ingen var beredd att för en kortare tids efterfrågan tillverka en till. Vet inte om det var hela sanningen men leveranstiden var lång och vållade stora problem.

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

Morgan Nordin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#504125 Får lite flashback till 2008 av detta... "Alla" börjar tjata om leveranstider och paniken sprider sig i inköpsleden och det börjar hamstras med följd att levtiderna stiger ännu mer. Hoppas jag har fel.

MVH
Morgan

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

bgl  
#504143 Javisst, hamstring var en av förklaringarna till bristen på den något udda däckstorlek som Valmet använde. Bara ryktet om leveransförsening av nya maskiner pga däcksbrist gjorde att alltför många köpte ett däck som inte just för dagen behövdes.

Avatar Fallback

Re: Långa leveranstider på skogsmaskiner 2018?

Hema  
#504163 Dagens samhälle har inget lager (inte liggades i pall på en hylla), utan det ligger i container under pågående frakt (båt, tåg, flyg, lastbil) Lean med Just in time gör att ingen vågar ligga med reservdelar. Lager kostar...

Tänket har även smittat över på privatpersoner. Framförhållningen minska för varje år. Köp, när du behöver och sälj när du är klar.. Bara se hur mycket folk slänger och sedan när folk behöver redskapet, ja då tar det snabbt slut i butikerna. 2011 va första året på länge, det kom extra mycket snö. Allt inom snöskottning tog slut, gick så illa att folk snodde villaägares snöskyfflar om de stod för synligt till.

Säkrast är väl som vanligt att välja standardkomponeter i så stor grad som möjligt.

Ser också liknelser med 2008, dock har inte oljepriset rusat, så vi får väl avvakta o följa utvecklingen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).