Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Rottne Connect, nytt digitalt system för maskindata online

1 inlägg 11258 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rottne Connect, nytt digitalt system för maskindata online

Fredrik Reuter  
#457605 Rottne presenterar idag ett nytt system de kallar Rottne Connect. Det är en digital molnbaserad lösning med telematik som gör att du som maskinägare ex via datorn eller smartphone kan få data och variabler från din skogsmaskiner i realtid.

Systemet är framtaget för att optimera vardagen och maskinresurserna för skogsentreprenören men också skogsmaskinsförarna. Till exempel sparas data såsom drifttimmar, produktion, stopp osv som gör att man kan göra bedömningar och optimeringar. Tid till nästa service, geoposition etc är annan data man kan få ur systemet.
Naturligtvis kan också servicepersonal koppla upp sig på systemet och hjälpa till med felsökning på distans.

Komatsu Forest har sedan en tid ett liknande system i MaxiFleet och vi har nog bara sett början av denna era inom skogsmaskinsbranschen.

Hur det ser ut för de övriga tillverkarna har jag tyvärr lite dålig koll på, fyll gärna på med info om du vet något.

När man samlar data på detta sätt på ett och samma ställe så dyker några riktigt intressanta spörsmål upp. Ett är att det skulle gå att göra maskinjämförelser, inom företaget men också mot alla uppkopplade maskiner. På detta sätt få fram nyckeltal ex produktion per timma i en given medelstam på en unik skördarmodell.
Med en korrekt och bra behandling av sådan data så skulle skogsentreprenören troligtvis kunna optimera sin verksamhet ganska mycket mer än idag.

En nackdel med att lämna ut data är att den kan användas mot dig ... kanske ...

Från pressrelease:

Rottne Connect är en internetbaserad tjänst där varje användare loggar in på sitt eget konto från valfri mobiltelefon eller dator. Beroende på roll och behörighet kan kontot anpassas så att det visar de uppgifter som är mest intressanta.
- Vi ser att Rottne Connects tjänster verkligen kan spara tid, pengar och huvudbry för våra kunder, säger Ronny Östling, kommunikationsansvarig på Rottne industri. Inte minst tror vi att maskinägaren har mycket att vinna, på både kort och lång sikt. Full tillgång till färsk nulägesinformation ger en enklare vardag medan statistiken som samlas över tid ger en god grund för viktiga långsiktiga beslut.
Aktuell bränsleförbrukning, produktion och teknisk utnyttjandegrad (TU) är exempel på uppgifter som löpande kan hämtas ur systemet. För den långsiktiga överblicken finns dels ett antal förberedda uppföljningsrapporter som man kan välja att prenumerera på, dels möjligheten att skräddarsy egna rapporter när behov uppstår.
- Som maskinförare har du ett antal praktiska funktioner att dra nytta av, säger Mathias Paulsson, tekniker för styrsystem på Rottne industri. Bara det där att lätt hitta maskinen med hjälp av kartvyn efter flytt och vid skiftbyte, det underlättar verkligen. Dessutom kan du kontrollera bränsle-, batteri- och oljenivåer och aktivera värmare, allt på distans.
Också servicetekniker har glädje av att lätt hitta till maskiner som behöver service. Samtidigt erbjuder Rottne Connect möjligheten att felsöka, uppdatera och göra inställningar på distans, med tillgång till felmeddelanden och larmhistorik.
Rottne Connect är ett modernt verktyg som gör det lättare för alla aktörer kring en Rottne-maskin att göra bästa möjliga jobb, avslutar Mathias Paulsson.
   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).