Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

EcoLog får ny majoritetsägare

1 inlägg 16968 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

EcoLog får ny majoritetsägare

Torbjörn Johnsen  
#432308 Det händer mycket hos skogsmaskintillverkaren EcoLog nu! I början av den här veckan lanserade man en ny skotarserie (E-serien). Nya E-serien från EcoLog skotare 2017 (video)

Nu på måndag kommer EcoLog att meddela en ägarförändring med anledning av att Investeringsfonden Accent Equity 2012 går in som ny majoritetsägare i bolaget. Nuvarande ägaren Stig Linderholm köpte Caterpillars CTL*-verksamhet i Sverige 2004 och har sedan drivit skogsmaskintillverkningen under varumärket EcoLog. Stig Linderholm blir kvar som en aktiv delägare i bolaget och kommer fortsatt att delta i utvecklingsarbetet. Jag fick en intervju med Daniel Winberg från Accent och Joel Schönning som är Vd på Ecolog och de berättade lite mer om affären.

1485083902_fullsizeoutput_196b.jpeg


Intresserade av skog
Accent äger sedan tidigare slirskyddsbolaget Nordic Traction (f d Gunnebo, OFA &Tellefsdal) och de har även haft ägarengagemang inom skogsindustrin i Sverige. Investeringsfonden är enligt Daniel Winberg, som ansvarat för både EcoLog och Nordic Tractionaffären, intresserade av skogssektorn där de uppfattar att Sverige tillsammans med Finland har en världsledande position.

-Vi ser mycket positivt på EcoLogs möjligheter i både den internationella och den svenska CTL-marknaden, säger Daniel. Det är ganska unikt att det i Norden finns bolag som är helt världsledande inom sitt segment och som dessutom har den svenska marknaden som den enskilt största.

-Vi tittade på EcoLog redan 2012 men vi tyckte att bolaget då var allt för ”entreprenöriellt” och de rätta förutsättningarna för en expansion fanns inte riktigt på plats då, säger Daniel Winberg. Nu har Stig gjort ett jättearbete och skapat en tydlig och effektiv bolagsstruktur med en stark ledning.

Stort tillväxtfokus
På frågan om ägarförändringen ger någon synbar påverkan i det korta perspektivet säger Daniel att de ju investerat i ett management och i en affärsplan som de tror och som det inte finns någon anledning att ändra på. I det längre perspektivet kan företagets tydliga tillväxtfokus innebära både organisk och köpt tillväxt.

EcoLogs Vd Joel Schönning är mycket nöjd med utvecklingen.
-Med Accent som huvudägare kan vi nu växa i den takt vi vill, säger Joel. Det finns tillväxtmöjligheter både på den svenska marknaden och internationellt. Med ett nytt och mycket konkurrenskraftigt produktprogram är vi väl rustade.

På den svenska marknaden ska nu EcoLog jobba med att utveckla sitt servicekoncept tillsammans med företagets olika servicelämnare. Internationellt är man idag etablerade på många olika marknader varav den tyska är störst bland exportmarknaderna. Idag har EcoLog en större omsättning från exporten än från den svenska marknaden.
-Vi ser det faktum att EcoLog redan är etablerade på många viktiga CTL-marknader som ett stort värde, säger Daniel. Vår målsättning är att satsa på tillväxt på de marknader där CTL idag är stort eller växande.

EcoLog och Gremo har idag ett samarbete på den svenska marknaden. Det gäller både inom försäljning och service. Det här samarbetet verkar inte beröras av att EcoLog nu får nya huvudägare.

*Fotnot:
CTL = Cut To Lenght. D v s ”Kortvirkesmetoden” där träden apteras och kapas redan ”vid stubben” i skogsbeståndet. De ledande tillverkarna för CTL-maskinerna skördare och skotare finns i Sverige och Finland där de har sin tillverkning och all produktutveckling.
   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).