Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Sveaskog testar HVO istället för Glykol som kylmedel

1 inlägg 5057 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog testar HVO istället för Glykol som kylmedel

Fredrik Reuter  
#415729 Sveaskog meddelar nu att de tillsammans med företaget Avantherm testar ett nytt kylmedel i några av sina skogsmaskiner. Kylmedlet som är istället för den konventionella glykolen är vad företaget kallar en kylolja. Denna baseras på HVO - Hydrerad Vegetabilisk Olja, alltså samma som den nu under hösten alltmer populära HVO Diesel.

Den nya kyloljan från Avantherm är en lättflytande olja anpassad för att arbeta som kylmedel. Till skillnad från glykolerna etylen och propylen som var för sig har sina nackdelar (etylen är extremt giftigt och propylen blir trögt vid kyla) så äter kyloljan på gummitätningar i motorns kylsystem. Därför måste motorerna byggas om och anpassas för det nya kylmedlet. Förutom detta måste motorns kylsystem rengöras noggrant innan ett skifte från glykol till HVO kan göras.

Detta har nu Sveaskog gjort med två skogsmaskiner, en skördare och en skotare och tester pågår nu för fullt.

Avantherm har patenterat kyloljan och tror att den kan bli standard som kylmedie i framtidens bilar, lastbilar och maskiner.

Bild


Här finns mer information:

Sveaskog: http://www.sveaskog.se/press-och-nyhete ... -maskiner/

Avantherm: http://www.avantherm.com/product/21/

Säkerhetsdatablad för kyloljan: http://www.kemrisk.se/portfolio/sds/p_4 ... .1-SWE.pdf   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).