Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Kockums KL 820 funderingar

2 inlägg 3846 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Kockums KL 820 funderingar

granqvist  
#306499 Var i lördags och kollade på en Kockums 820 stamlunnare årsm. 1965 som är till salu. Den är i rätt uselt skick men det ska inte vara ett omöjligt projekt att fixa den. Har kollat elmia classics broschyrerna så man vet ungefär vad den består av.

Dessutom hade säljarn original instruktionsbok som följer med! Även ett utlåtande från Finska Justitieministeriet finns. Där tillåter man maskin i fråga att på allmän väg dra en servicevagn som får väga max 1/3 av maskinens vikt 8)

Fordson motorn ska vara renoverad och den startade faktiskt direkt i ca -2 grader så man hade möjligheten att provköra maskin. Fel finns det rikligt av. Elsystemet finns knappt. Tror att det enda som fungerar är startmotorn. Hydraulmanövreringen av vinschen är kaputt. Övre leden i midjan glappar ordentligt och måste åtgärdas. Några packboxar i navreduktionerna hade läckage liksom kylvätskepumpen till motorn.

Den här är av dom tidigare exemplaren så framaxeln har ingen diffspärr, men bakaxelns "no-spin" differential verkade fungera liksom fördelningslådan så drivlinan torde vara hel. Maskin är väldigt smidig med spårande axlar och stort styrutslag vid midjan så då väcktes tanken att man kunde använda den till olika arbetsuppgifter i självverksamt, småskaligt skogsbruk som typ redskapsbärare.

Om man bygger en hjälpram på bakvagnen kunde där fästas en liten skördarkran med ett gallringsaggregat. Maskin skulle då viktmässigt ligga lite över en vimek 404:a men under t.ex sr 1046. På hjälpramen kunde diverse övriga redskap fästas. T.ex original linbock + lunningssköld, markberedningsaggregat eller frontlastare.

Den 'hårda' växellådan med 5+1 växlar och utan riktningsväljare är inte optimal för skogskörning eller lastning, men kanske man kunde ersätta koppling och växellåda med hydrostat, dvs hydraulpump och -motor.

Synpunkter på dom här funderingarna mottages med tacksamhet.   TS
Avatar Fallback

Re: Kockums KL 820 funderingar

rokon  
#306538 "Maskin är väldigt smidig med spårande axlar och stort styrutslag vid midjan så då väcktes tanken att man kunde använda den till olika arbetsuppgifter i självverksamt, småskaligt skogsbruk som typ redskapsbärare" verkar vara en god tanke

"Den 'hårda' växellådan med 5+1 växlar och utan riktningsväljare är inte optimal för skogskörning eller lastning, men kanske man kunde ersätta koppling och växellåda med hydrostat, dvs hydraulpump och -motor." verkar vara överambitiöst för det småskaliga egna skogsbruket, behåll det robusta som finns, du får nog bättre användning av din tid och bygglust på allt det övriga att ordna.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).