SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmässor

Succé för Swedish Forestry Expo 2023!

1 inlägg 1387 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Succé för Swedish Forestry Expo 2023!  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#802930 Den nya skogsmässan Swedish Forestry Expo blev en succé när den kördes första gången på Solvalla i slutet av förra veckan. De största maskintillverkarna hade tillsammans med ytterligare ca 150 utställare satsat rejält på att det här skulle bli en bra mässa. Och det blev det!

Vi var där på torsdag och fredag och speciellt på fredag var det gott om besökare. Både svenska entreprenörer och maskinförare men även en hel del internationella besökare. Arrangörerna har lyckats snäva in målgruppen på besökarsidan till att främst omfatta sina kunder och direkta intressenter vilket varit ett tydligt syfte med den nya mässan. Ytterligare en målgrupp som märktes av var elever från olika maskinutbildningar. Både som besökare men även som funktionärer. Här hade arrangörerna gjort ett bra jobb för att få med denna viktiga målgrupp.

Allt mer fokus på mjukvaror och system
Maskintillverkarna hade mönstrat upp rejält i sina montrar. Både med många maskiner men kanske framför allt med stora tälthallar där man hyste allt från stationer med fakta och info om olika produkter eller tjänster. Samt obligatorisk servering och en merch-avdelning. Det är tydligt att mjukvaror och olika styrsystem blir allt viktigare i maskinägarnas vardag och att kommunicera de här delarna av erbjudandet kräver en hel del av tillverkarna. Det är också inom de här områdena som vi ser mest utveckling av nyheter. Något som inte är lika braskande och brummande som en ny storskotare men kanske väl så viktigt för maskintillverkarnas kunder.

Enligt projektledaren för Swedish Forestry Expo, Anton Erlandsson så räknades besökarantalet ihop till 10 247 besökare. Egentligen är besökarsiffrorna för den här typen av arrangemang i grunden ganska oväsentliga och tyvärr så är många både utställare och journalister onödigt fokuserade på besökarantal. Det viktigaste för företagen är att det är rätt typ av besökare som kom och det är jag ganska säker på att de flesta tycker.

Inte bara mässa
Så, sammanfattningsvis så var det här en bra mässa och man kan säga att arrangörerna (Maskinleverantörerna och AT-event) har lyckats med sin ambition att göra en renodlad mässa för det de kallar för det "professionella skogsbruket". Alltså för de som äger och kör avverkningsmaskinerna som avverkar det mesta av den svenska årsavverkningen samt deras närmaste intressenter (maskinelever, bolagsfolk m fl). Utöver själva mässan med montrarna så har flera av utställarna arrangerat seminarier för kunder och dessutom så har det arrangerats två rejäla festkvällar med mat och underhållning där sammanlagt mer än 5000 inbjudna kunder har deltagit. Även andra företag som inte var med som utställare passade p åatt hålla möten under mässan. Bl a Stora Enso som hade en dragning för ett gäng entreprenörer i anslutning till Swedish Forestry Expo.

Stram produktlista
Om man ska lyfta upp något som verkar orsaka lite knorr bland vissa utställare så är det den relativt strama produktindelningen. Vad som får visas upp på mässan och vad som inte får vara med. Och hur den har tillämpats. Produktlistan är en del av renodlingen mot det professionella skogsbruket. Huggarvagnar och annat teknik för skogsägare fanns därför inte med bland produkterna men det fanns också begränsningar "uppåt" i näringskedjan mot t ex lastbilssidan. Något som fick till följd att det enbart var OK att visa en flishugg på skotare men inte en stor lasbilshugg, stationär eller dragen hugg. Samtidigt så fanns det både lastbilar och t o m stora timmertruckar i andra montrar.

Enligt Anton Erlandsson på AT-event så gjordes produktindelningen inför den första planerade mässan som skulle hållas 2021 och stora delar av mässan såldes då in redan innan Corona. Efter att mässan flyttats fram två gånger så har det runnit mycket vatten under broarna så produktindelningen är helt klart ett område där det finns förbättringsmöjligheter enligt arrangören. Sedan är väl det här ett område där man inte kan göra alla nöjda hur man än gör. Vissa besökare vill "se allt" medan andra bara vill träffa de största företagen. Och det kan ju skilja mellan hur arrangörsgruppen av maskintillverkare ser på frågan och hur besökarna vill ha det.

Framtiden?
Det finns inget beslut taget ännu om det ska bli en ny Swedish Forestry Expo eller ej. Först ska den här mässan utvärderas av arrangörsgruppen inom Maskinleverantörerna. Men mot bakgrund av framgången med årets mässa kanske det inte är ett svårt beslut att ta. I så fall handlar det om en ny mässa på Solvalla 2025 ungefär samma datum som i år. D v s direkt efter Elitloppet. I utvärderingen av mässan kommer de enskilda företagen givetvis att värdera om det ger valuta för pengarna att arrangera en mässa som Swedish Forestry Expo. Ser man till satsningen som de större företagen har gjort så är det helt klart inget budgetalternativ till en Elmia Wood-mässa utan man har spänt bågen ordentligt. Om det sedan ger valuta för pengarna eller om man hellre kommer att köra egna kundevent istället får framtiden utvisa. En möjlighet som finns är ju att öppna upp för lite fler utställare framöver och på så sätt förbättra ekonomin i arrangemanget. Det fysiska utrymmet finns definitivt på Solvalla.

Här finns en tråd med lite bilder från mässan och mer kommer hår på Skogsforum så småningom:
Fredrik Reuter - Swedish Forestry Expo 2023   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).