11 nominerade till SkogsElmia Innovation Award

2 inlägg 1875 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

11 nominerade till SkogsElmia Innovation Award

Torbjörn Johnsen  
#566470 SkogsElmia har nu släppt listan över nominerade nyheter till tävlingen SkogsElmia Innovation award. Guld och silvermedlajer kommer att delas ut bland de nominerade och pristagarna presenteras den 6 juni på mässan.
Läs Elmias pressnyhet om SkogsElmia Innovation Award här.

Här är listan över nominerade bidrag på SkogsElmia 2019:

Produkt: EasyCut
Företag: Fomatec OY

Om produkten: Skördarsvärd med ny utformning som sparar bränsle och kapar snabbare, vilket i sin tur sparar pengar och tid för entreprenören. Fomatec uppger även att svärdet förbättrar virkets kvalitet, eftersom risken minskar för sprickor i trädet.

Produkt: Combino
Företag: Fomatec OY

Om produkten: Hybridband för skogsmaskiner som föraren själv bygger ihop. Basen är ett bitande band som kan göras bärande genom att lägga in plattor som bultas fast. Fomatec anger att det blir en tidsbesparing jämfört med att byta band. De bärande plattorna har även en ny V-profil som ska ge bättre bärighet och packa ”inåt” istället för att trycka åt sidorna.

Produkt: Sensomatic
Företag: Markusson AB

Om produkten:Ny slipmaskin för skördarkedjor av patenterad konstruktion. Kedjans alla delar slipas automatiskt – skärtand, botten och ryttare – med hjälp av en sensor. Enligt tillverkaren blir resultatet bättre bett i kedjorna, färre sprickor i trädet, snabbare kapning och aptering samt att svärd och kedjor håller längre.

Produkt: Forest Falcon
Företag: Optea AB

Om produkten: Head Up-display för eftermontering i skogsmaskiner. Viktig information projiceras i förarens siktfält, på en s.k. combiner liknande vad som används inom stridsflyget. Studier visar att produktiviteten förbättras och att arbetsmiljö blir mindre stressig. Bilden visas så att föraren upplever att den ligger sju meter framför hytten, i skördaraggregatets arbetsområde.

Produkt: MS500i direktinsprutning
Företag: Stihl Norden AB

Om produkten: Nya MS500i är världens första motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Bränslen sprutas in direkt i vevhuset via en ventil. Resultatet blir ett vikt-/effektförhållande på 1,24 kg/kW vilket enligt tillverkaren ska vara det bästa på marknaden. Direktinsprutningen gör även motorsågen mer lättstartad än motsvarande med förgasare.

Produkt: Arboreal trädhöjdsmätning
Företag: Arboreal

Om produkten: App till mobiltelefon som beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen. Enligt tillverkaren är den mer exakt 'n traditionella instrument som vinkelmätare. Annorlunda affärsmodell där appen och de första mätningarna är gratis, därefter köper man mätningar. Finns än så länge bara för IOS, men en Adroidversion kan vara klar till SkogsElmia.

Produkt: Tracyman
Företag: Tracy of Sweden

Om produkten: Patenterad teknik för att identifiera varje stock med avläsning av snittytan med mobiltelefon eller kamera. Bearbetning och återidentifiering sker med en molntjänst. Appen Tracyman är en del i ett större system. Presenteras närmare på annan plats i tidningen.

Produkt: Katam Forest
Företag: Katam AB

Om produkten: App till mobiltelefon som ersätter relaskop, klave och tabellverk. Tillsammans med Katams system treetop detection och med hjälp av drönarfoten som detekterar position och höjd, kan alla träd i ett bestånd eller på en fastighet beräknas vad gäller trädslag, diameter, trädhöjd och volym.

Produkt: Tallskydd
Företag: Viskadalens Produktion AB

Om produkten: Tallskydd är ett mekaniskt skydd av metall som monteras på plantan i augusti-september innan klövvilt börjar beta. Montaget kan utföras när man önskar, väderoberoende. År 2 och framåt behöver man inte ta med dig några arbetsredskap eller tillbehör, utan du går enkelt och flyttar upp skyddet till det nya toppskottet. Tallskyddet kan återanvändas i många år.

Produkt: Woodflow ux
Företag: Creative Optimization Sweden AB

Om produkten: Woodflow är en produkt som integrerar flera komponenter till ett komplett beslutsstöd för flödes- och allokeringsproblem. Den riktar sig till företag som har komplexa försörjningsplaneringsproblem där det är viktigt att balansera tillgång av sortiment mot efterfrågan på sågverk, massa- och pappersindustrier. Woodflow hanterar flera transportslag samtidigt så att lastbilar samordnas med tågsystem och båttransporter. Woodflow kan användas för planering av både rundvirke och skogsbränslen.

Produkt: Doserare
Företag: Arevo AB

Om produkten: ArGrow är en patenterad doserare för planteringsrör, utvecklad för företagets gödning arGrow Granulat. Innovationen är att tryckstångens rörelse används för att automatiskt dosera rätt mängd gödning runt plantans rötter. Levereras monterad på planteringsrör, med en doserare anpassad efter rörets storlek. Matarhjulet kan bytas om annan dosering önskas.   TS
Användarvisningsbild

Re: 11 nominerade till SkogsElmia Innovation Award

Torbjörn Johnsen  
#569837 Nu är pristagarna presenterade i SkogsElmia Innovation award.

Guldmedaljerna gick till

Optea AB - Forest Falcon

Tracy of Sweden - Tracy Man

Arevo AB - arGrow doserare

KATAM Technologies AB – Katam Forest


Silvermedaljer gick till

Markusson Professional Grinders AB – Sensomatic

Andreas Stihl Norden AB - MS 500i

Arboreal AB – Arboreal Trädhöjd

Fomatec OY – Combino

Läs motiveringarna till respektive pristagare här på SkogsElmias sajt.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).