mån 20 maj 2024, 15:47#844591
Det var som vanligt soligt och varmt på Skogsmaskindagarna i Karskoga. Och trevligt! Ganska mycket folk på fredag fm men det tunnade ut snabbt efter lunch. Det var många utställare och kanske något större innehåll på skogsåkarsidan än tidigare? Eller var det bara som det såg ut p g a många flaggstänger, "mässbussar" och skogsekipage som syntes lång väg?
En intressant reflektion är att det var ovanligt många virkesköpare på plats varav en del nya som inte varit med här tidigare:
Carlsson & Persson Skog och Mälby skog har jag inte sett tidigare men Mellanskog, Sveaskog, Billerud och Moelven tror jag har varit där förut, Hursomhelst så är det många företag som jagar både timmer, massaved (och fler virkesköpare). Lågprisdiket i Mellansverige ser definitivt ut att vara igenskottat för lång tid framöver.
Av de större skogsmaskintillverkarna så fanns Logset och Sampo med på mässan. Maskin Väst (som säljer Rottne) hade i år ingen skotare eller skördare med sig i montern men hos Koppoms och någon annan begagnathandlare så fanns det begagnade skördare. Enligt fler handlare jag pratade med så är det stort driv efter mindre maskiner medan framför allt riktigt stora skotare är svåra att sälja begagnade.
$matches[2]
Bland de som tillverkar något mindre maskiner var det full mönstring på mässan.
Terri hade en ny Mowi-kran på sin skördare Terri 34.3. Den heter Mowi P61, är specialutvecklad för beståndsgående maskiner och har större lyftkraft än föregångaren P40T. Det finns en videofil från FTG på en Terri med den ny kranen:
https://youtu.be/MCpaMMr_bMg?si=uJsyUqMeWi5TsjcN$matches[2]
Malwa hade med sig hela produktprogrammet inklusive den nya, större åttahjuliga skördaren Malwa 980. Den har fått ett mycket bra mottagande internationellt men det har nu även levererats ett antal maskiner på den svenska marknaden.
$matches[2]
Malwa märker ett tydligt intresse för den här skördaren från entreprenörer med vana att köra stickvägsgående gallring med större maskiner. Steget ner till en Malwa 560 har varit för stort men med Malwa 980 så är det inte omöjligt att ta. Många av Malwas kunder anger att deras uppdragsgivare (virkesköpare) trycker på för att få igång ytterligare gallringsgrupper med små/beståndsgående maskiner. Det som idag är största begränsningen för en sådan utveckling är bristen på maskinförare med gallringsvana.
$matches[2]
Vimek hade den nya, större skördaren
Vimek 470 med på mässan tillsammans med 7-tonsskotaren Vimek 870. Den här skotarstorleken är ganska unik och det är väl egentligen bara den nya
Farma-skotaren Farma LF8 som kan konkurrera med Vimek-skotaren här. Farma-skotaren fanns att skåda i AS Fors monter och den här maskinen har rullat snart ett halvår i Sverige för tester och utvärderingar. De första maskinerna i nollserien byggs just nu och tillverkningsstarten närmar sig. När de första serietillverkade maskinerna kan levereras återstår att se men tajmingen kan nog sägas vara bästa tänkbara med högre massavedspriser och ökat fokus på att gallra lite försiktigare. Tyvärr blev bilderna på Farma-skotaren oanvändbara p g a motljus men det kommer mera om denna maskin framöver.
$matches[2]
Vimek hade en Västvärmländsk kund i montern. Han har beställt både 470-skördaren och 870-skotaren som ska jobba i en intressant gallringsgrupp. Skogsforum siktar på ett reportage senare i höst när grejerna (och piloterna) börjar bli inkörda 😎.
Interagro visade upp sin produkt Agroblen i sin monter. Det är ett näringstillskott som läggs till plantorna i samband med planteringen och som enligt Interagro ger dem en lysande start redan första växtsäsongen. Nu ligger fokus på att jobba fram appliceringsteknik för preparatet vid maskinell plantering men det finns "portionsbitar" som kan användas vid manuellplantering redan idag.
1716215720_interagro-agroblen.jpeg
Hypro visade en fällgrip i ett rejält snäpp större storlek än den befintliga FG50: Hypro FG60. Produkten är framtagen kundspecifikt och den har rönt intresse inom t ex mark- och anläggninsbranschen. Fällgripen har en rejäl öppning om 150 cm(!), griper 60 cm spets-mot-spets och den kan hängas på grävare, större lastbilskranar eller större skogsmaskiner. Den klarar att fälla relativt grovt och den är framför allt bra på att samla ihop grova grenverk och spretigt material enligt Hypro.
1716214441_hypro-fg60.jpeg
I Bala Agris monter hittade jag Vretens nya 1000-vagn och där fanns även Vretens midjelås monterat på en Vreten 900-vagn. Vreten 1000 har en helt ny design och det finns mer info om den
vagnen här. 1716214443_vreten-1000.jpeg
Midjelåset är en intressant konstruktion som dels ersätter stödbenen och dels gör vagnsekipaget lite kortare. Låset sitter på ett fäste som hängs i traktorns trepunktslyft och det är monterat på vagnen med en vridled.
1716214441_vreten-yström-900.jpeg
1716214441_vreten-yström-900.jpeg
På tal om vagnar så hade Möre Maskin med sig tre av Tajfuns vagnar i sin monter. De är helt nya på den svenska marknaden och det är mycket robust byggda vagnar, avsevärt kraftigare än de flesta av de vanligaste vagnarna. Det syns givetvis även på priset men för den som kör hårt med sian grejer kan det ju vara värt en dyrare vagn. För den som letar efter ett billigare alternativ så finns Möre-vagnarna fortfarande kvar.
1716214441_tajfun-2.jpeg
1716214441_tajfun-1.jpeg
Tyvärr är kombinationen stekande sol, klarblå himmel inte det bästa fotovädret med sina starka kontraster.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort,
Välkommen! Skapa konto