SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skördare

Mer än vartannat träd fälls med Hultdins SuperCut (video)

3 inlägg 3174 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Mer än vartannat träd fälls med Hultdins SuperCut (video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#802998 Företaget Hultdins har en smått unik position när det gäller att förse världens skogsmaskintillverkare med flera kritiska komponenter. I fabriken i Malå, Västerbotten tillverkas gripar till skotare och sågenheter till skördare. Hultdins må ha gjort sig kända genom sina gripare men med sågenheten ”SuperCut” så har Hultdins erövrat en ännu starkare ställning inom skogstekniken. Troligtvis kapas mer än hälften av alla träd i hela världen som avverkas med en skördare av Hultdins sågenhet.

1686060612_hultdins15.jpg


Utöver sågenheter så är Hultdins mest kända för att tillverka gripare till skogsmaskiner. Främst till skotare men även till andra typer av maskiner som används i t. ex Nordamerika, både i skogen och på avlägget. Hultdins tillverkar även gripare med inbyggd kapsåg och de gör även olika typer av dämpare för hydrauliksystem. På senare år användas dessa dämpare inte bara i större skogsmaskiner utan även till kranarna på större huggarvagnar. Ett sådant exempel är Mowis senaste kran Mowi P81DT

Tillväxtföretag
Från att ha varit mest känd som gripartillverkare så har Hultdins utvecklats till ett företag där sågenheterna nu står för en betydande del av omsättningen. Det tillverkas ca 3000 sågenheter varje år samt därutöver ca 1000 gripsågar som använder delar av den här tekniken. Enligt allabolag.se så omsatte Hultdins System AB i Malå nästan 300 miljoner kronor 2022. Hultdins har haft en starkt tillväxt den senaste tioårsperioden och omsättningen har mer än fördubblats sedan 2014.

1686060612_hultdins_16.jpg


Sågenheten – en anonym men avgörande komponent
En sågenhet är en ganska anonym produkt och inget som maskin- och aggregattillverkare skyltar med på förstasidan av sina broschyrer eller webbsajter. Men sågenheten är en mycket kritisk maskinkomponent som bara måste fungera. Kap efter kap, år ut och år in. Hultdins har lyckats utveckla sågenheter med mycket hög prestanda och hållfasthet vilket gör att de i princip ”säljer sig själva”. Enligt marknadschefen Tobias Bodén Lundberg så har inte aggregat- och maskintillverkare råd att montera in annat än de bästa komponenterna i ett skördaraggregat. Det här gör att Hultdins har fullt upp att hinna tillverka i takt med efterfrågan.

Tillverkar egna kullager
Enkelt förklarat kan man beskriva sågenheten som den del som styr kapningen av ett träd, oavsett om det är ett fällkap eller kap som delar trädet i timmerstockar och massavedsbitar. Sågenheten har en hydraulmotor som levererar kraft till kedjan och den har ett svärd och en kedja monterat för att utföra det direkta kaparbetet. I sågenheten sitter en hydraulcylinder som med hjälp av en kuggstång blixtsnabbt matar ut svärdet när föraren eller maskindatorn trycker på ”kapa”. Utöver hydraulmotor och cylinder så finns funktioner för att hela tiden hålla kedjan rätt spänd och att förse den med kedjeolja. Dessutom finns funktioner för att via kapsvärdet vid behov leverera märkfärg på stockändan samt spraya på rotrötebehandling på stubben. Hela sågenheten är kompakt designad för att få plats i skördaraggregatets kaplåda och det har lagts mycket omsorg om att utforma en hållbar lagring av sågenhetens alla rörliga delar. Hultdins började t.ex tillverka egna kullager när de inte kunde få fram rätt kvalité från andra leverantörer. Det säger lite om kraven på precision och hållfasthet.

1686060612_hultdins14.jpg


Allt tillverkas i Malå
Nästan all tillverkning av både sågenheter och gripare görs i Hultdins anläggning i Malå. Det handlar om tillverkning från grunden. Stålämnen svarvas, fräses och bearbetas i avancerade maskiner till komponenter som sedan ytbehandlas och monteras ihop. Viss legotillverkning av gjutgods och svets till gripare förekommer men när det gäller sågenheterna så tillverkas i stort sett varje komponent av Hultdins själva i Malåfabriken. Här tillverkas som sagt till och med egna kullager.

1686060586_hultdins12.jpg


Företagsfilosofin är hårt kvalitetsdriven. Trots att produkterna som tillverkas används i mycket utsatta miljöer förekommer sällan reklamationer. Enligt Tobias så jobbar man med att lösa ”promilleproblem” för att hela tiden förbättra något som i grunden fungerar näst intill perfekt. I gengäld så är Hultdins produkter förstahandsvalet hos de flesta maskin- och aggregattillverkare vilket gör att man inte behöver lägga speciellt mycket krut på marknadsföring. Tobias beskriver hur de anställda på Hultdins har en fantastisk inställning och att de har insikt i alla steg i produktionen och därmed förstår konsekvenserna av olika händelser eller förändringar.

1686060586_hultdins_11.jpg


Dämpare och lastreden
I Malå tillverkas även en typ av dämpare till olika typer av hydraulsystem. Det är en typ av ”klocka” eller kärl som kan ta emot en kraftmässig chock och dämpa den fortsatta effekten i hydraulsystemet. Det kan handla om att dämpa kraften från lasten i en snabbt sänkt kran men de kan även handla om att dämpa rörelserna i en upphängd hytt. Ett användningsområde där Hultdins var tidigt ute att använda dämpare var när de byggde dämpade lastreden för skotare. Systemet kallades ALS men tillverkas egentligen inte längre. Däremot finns det många kunder som vill ha hjälp med underhållet då de flyttar med sina gamla lastreden till nya skotare. Dämpade lastreden ger bättre maskinkomfort och medger högre körhastighet för en skotare.

1686060599_hultdins17.jpg


Ny grip för stora skotare
Det som genom åren gjort Hultdins mest kända är deras gripare ”SuperGrip”. Gripar som finns (i olika färger) på många oliks skogsmaskiner världen över. Inte bara på CTL-skotare utan även på andra lasthanterande skogsmaskiner i helstamssystemet. Både på skidders och vid avlägg. Andra marknader där man hittar Hultdinsgripar är i olika typer av materialhantering som t ex sågverk, återvinning och liknande.

Enligt Hultdins så kan deras gripare i sina grundutföranden idag jämföras med det som hos andra tillverkare betraktas som extra kraftfulla, HD-gripar. SuperGrip finns i två olika versioner: SuperGrip och SuperGrip II. Dessutom i några olika varianter som STD (standard), S (extra kraftig), R (risgrip) och A (assymetriska vinklar på skänklarna).

1686060586_hultdins13.jpg


Lansering av SuperGrip 500S på Swedish Forestry Expo
Lagom till skogsmässan Swedish Forestry Expo förra veckan presenterade Hultdins en ny grip för de största skotarna. Den har modellbeteckningen SuperGrip 500S och är jämförbar med den större 520S fast 40 kg lättare. Hultdins ser en tillväxt i det större skotarsegmentet och det här är maskiner som behöver en stadig grip som kan hantera stora laster i starka kranar.

Växande marknad för gripsågar
Kombinationen av de båda produkterna grip och såg blir, ja just det: Gripsåg. Hultdins tillverkar flera varianter av egna gripsågar där man både kan lasta och kapa med samma grip. Kapsågen har delvis samma komponenter som SuperCut. Ett stort användningsområden är inom helstamsavverkning där mycket av kapningen sker på avlägget. Ett annat användningsområde är för s k ”Tree shears”. Alltså olika typer av kranmonterade kapsågar som kan hanteras för horisontella kap. Som t ex att kapa ner grova kvistar eller träd i städer eller bredda en kraftledningsgata. Under senare tid har tillverkare av vedmaskiner blivit en växande kundgrupp för Hultdins. Det behövs en sågenhet när en vedprocessorer ska tillverkas.

Stark marknad och hårt ordertryck
Hultdins har kontakt med ett stort antal varumärken och maskintillverkare inom framför allt skogsmaskinsidan men även inom andra materialhanterande branscher. Som leverantör till varumärkesägare så får man tidiga signaler om vart marknaden är på väg och förvånande nog så verkar det inte finnas några moln på himlen än så länge. Trots alla domedagsnyheter om inflation, recession och ekonomisk kris så är framtidstron stark, orderböckerna är fyllda och den största utmaningen som Hultdins i Malå har är att få tag i personal för att kunna öka sin produktion.


Här finns en video där Tobias berättar lite mer om kapsågar och annat på Hultdins i Malå.



Fakta om Hultdins System AB

Hultdins grundades av Valdemar Hultdin 1928.

Hultins System AB ägs sedan 2017 av Investmentbolaget Lifco AB som även äger två andra skogsrelaterade företag: Indexator i Vindeln och Haglöfs Sweden AB

Hultdins har ca 80 anställda och har all tillverkning i Malå, Västerbotten

Idag exporterar Hultdins sina produkter till maskintillverkare och kunder i mer än 35 (?) länder.


Här finns en tråd från mitt och Fredriks besök i Malå 2016 där vi beskriver lite mer av Hultdins historia



   TS
Avatar Fallback

Re: Mer än vartannat träd fälls med Hultdins SuperCut (video

Tralsmo  
#803004 Ja hadde ju en hultdinds snegrip som va godkänd för risskotning
Bortsett från att den va väldigt tung så gillade ja den skarpt.

Den såg ut som att den skulle hålla i evighet.
Nix den sprack fortare än pengarna kom in.

Frågan är va de konceptet tog vägen?

Det borde kunna förbättras.

Nu kör ja me en hsp grip åja vet att den är omtyckt men ja gillar den inte.

Komatsu har ju kommit ut me en ny motsvarande hsp.
Frågan är hur den beter sig motsvarande hsp,?

Avatar Fallback

Re: Mer än vartannat träd fälls med Hultdins SuperCut (video

AKKAMAAN  
#803006 Hultdins var omedvetet med i utveckligen av engreppsskördare år 1982 då Sigvard "Sigge" Backlund använde Hultdins sågenhet från en Hultdins fällgrip. Engrepps aggregatet kom att kallas "Pigge-Sigge"
1686066891_hultdins-skoerdare.jpg


För övrigt ett mycket intressant inlägg om Hultdins (som även tillverkade skogsmaskiner i början/mitten av 1960-talet.
1686066890_hultdins-3-4.jpg

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).