SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skördare

Eco Log lanserar skördaraggregat – tillverkning i Ljungby

1 inlägg 8341 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Eco Log lanserar skördaraggregat – tillverkning i Ljungby  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#716227 Efter att Eco Logs moderbolag tog över SP-Maskiner i Ljungby AB i slutet av 2020 har arbetet pågått med att ta fram ett eget aggregat för Eco Logs skördare. Först ut är en Eco Log 590F skördare som i dagarna visades med ett Eco Log 661LF-aggregat. Om modellbeteckningen låter bekant beror det på att det, bortsett från färgen, är identiskt med SP-aggregatet 661LF.

Även om själva hårdvaran (skördaraggregatet) i grunden är detsamma som SP-aggregatet så har det skett en omfattande utveckling och anpassning av mjukvara för att aggregaten ska arbeta optimalt tillsammans med Eco Logs skördare. Dels så ska skördardator och styrsystem anpassas och därutöver har man gjort anpassningar i hydrauliken på skördaren. De nya Eco Log-aggregaten kommer att levereras med ett system som kallas för Eco Log Saw Control.

Det är en optimering av trycket till kapsågen så att den hela tiden ska såga maximalt, oavsett stockdiameter eller träets hårdhet. Enligt testpiloten Magnus Sjöström, som vi träffade i hytten på demomaskinen, så upplevde han påtagligt snabbare kap jämfört med den maskin- & aggregatkombination han kör till vardags. Det är en fruktansvärd fart i sågen, säger han.

1623741986_ecolog-661lf-1.jpg


Första aggregatet testat på Eco Log 590F
Det första Eco Log-aggregatet har provkörts i Mellansverige under några veckor och Skogsforum fick både titta på aggregatet och även en pratstund med Magnus Sjöström från Hummelbo Skogsenergi AB. Han kör en Eco Log 590E med annat aggregat till vardags men har nu varit med och testat en 590F med ett Eco Log 661LF i kranspetsen.

Eco Log 661LF är ett slutavverkningsaggregat för rejält mogen skog. Det är ett aggregat som klarar en tvåkubiksgran och det kommer främst att sitta på storskördaren 590F men kan även levereras på den lite mindre slutavverkaren 580F.

Fyra olika Eco Log-aggregat
Utöver 661LF så kommer Eco Log att ha egna skördaraggregaten 461LF, 561LF och monsteraggregatet 761LF. Det minsta aggregatet passar bra på de mindre gallringsskördarna 550 T-Pro och 1058F. Eco Log 561LF på skördarna 560F och 688F och det största Eco Log 761LF på storskördaren 590F. De nya aggregaten börjar tillverkas efter sommaren och under hösten 2021. Till en början de tre aggregaten 461LF, 561LF och 661 LF. Lite längre fram kommer även det största aggregatet 761LF i Eco Logs färger. De båda största aggregaten kommer att kunna utrustas med ett eucalyptus-kit innehållande anpassade EUC knivar och bredare mäthjul. Senare kommer även EC 661 E som är ett renodlat eucalyptus aggregat.

Fler aggregatalternativ på Eco Logs skördare
Även om Eco Log nu har ett eget aggregatmärke så kommer skördarkunderna även fortsättningsvis att kunna välja vilken typ av skördaraggregat de vill ha. Utöver Eco Log-aggregaten så kan skördarna levereras med aggregat från LogMax eller Warratah.

Bygget av en skogsmaskinkoncern
Skogsmaskintillverkaren Eco Log har haft en intensiv utvecklingsresa under några år. Efter att Accent Equity tog över huvudägarskapet för de gula skogsmaskinerna 2017 och Anders Gustafson utsågs till Vd 2018 så har det varit full snurr. Det svenska försäljningsbolaget togs in som en helägd del i bolaget 2019 och i början av 2020 gjordes ett samgående med Gremo AB.

Gremos maskinprogram integrerades fullt ut i Eco Logs produktportfölj och färger under fjolåret och tillverkningen flyttades till Söderhamn. Strax innan årsskiftet i fjol fullbordades konsolideringen med att även SP Maskiner i Ljungby AB togs in Eco Log Group. Där finns numera både Accent Equity och SP/Gremos tidigare huvudägare Weland med som ägare.

Fristående aktör på aggregatmarknaden
Därmed kan man säga att Eco Log nu, liksom flera av sina branschkollegor, har skaffat sig en egen aggregattillverkare med en fristående marknad. Precis som både LogMax (som ägs av Komatsu Forest och Waratah (som ägs av John Deere) så kommer Eco Logs aggregattillverkare SP Maskiner att fortsätta som ett fristående bolag. Som tillverkar egna aggregat under SP:s varumärke och säljer dem i sin egen marknadsorganisation. Samtidigt så kommer SP Maskiner i Ljungby AB att tillverka skördaraggregat åt Eco Log, i Eco Logs färger, för montering på Eco Logs olika skördare. All aggregattillverkning kommer att ske i Ljungby.

Normalt 2021 efter coronadipp 2020
Fjolåret blev ett annorlunda år för de flesta av skogsmaskintillverkarna. I och med coronautbrottet i mars 2020 så gick luften ur skogsmaskinmarknaden. Orderingången var i princip obefintlig under perioden från april till början av augusti men sedan repade sig marknaden. Enligt Eco Logs Vd Anders Gustafson har de haft en bra orderingång sedan augusti i fjol och den lite lugnare perioden under delar av 2020 kunde användas för att integrera Gremos produktportfölj och flytta tillverkningen till Söderhamn.

I år har den svenska marknaden varit stark och allt fler av exportmarknaderna har kommit tillbaka till god styrka. Eco Logs Vd räknar med att man är tillbaka till sin planerande tillväxttakt under 2021. Detta trots att Mellansvenska entreprenörer drabbats av hårda avtalsförhandlingar med några skogsbolag vilket kylt ner orderingången från traditionellt starka Eco Log-marknader. Det har enligt Anders kompenserats med ökad försäljning i både norr och söder.

Här finns en video från första titten på Eco Log 661LF:

Video:



Eco Log i siffror:
Så här såg omsättningen ut i senaste bokslutet för de bolag som nu ingår i Eco Logs skogsmaskinkoncern.

Eco Log Group AB (2019): 590 milj kr i oms
Gremo AB (2020, brutet): 90,7 milj kr i oms
SP Maskiner i Ljungby AB (2020, brutet): 79,7 milj kr i omsättning
Källa: allabolag.se, (senaste bokslutsår)

1623741986_ecolog_661lf-2.jpg


1623741987_ecolog_661lf-3.jpg


1623741986_ecolog_661lf-sawcontrol.jpg


1623741986_ecolog_661lf-590f.jpg


Här finns också en video på när SPs skördaraggregat 661LF (identiskt med Eco Log 661LF) tuggar i sig några tvåkubiksgranar:





   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).