Sida 1 av 1

Första svensktillverkade Profi 54 - snart 3 år i Småland  ARTIKEL

Postat: tor 03 jun 2021, 10:29
av Torbjörn Johnsen
Skogsmaskinen Profi har sina rötter i finska Nokka. Under 80- och 90-talen tillverkade Nokka mindre skördare som sedan via modellerna Profi 500 och Profi 50 kom att utvecklas till dagens Profi 54 som lanserades 2015. Som en kuriosistet kan nämnas att Nokka även tillverkade även den lilla bandgående skotaren Nokka Joker i slutet av 80-talet. En maskin med tre bandpar och snarlik den maskin som ”Skogsjan” Eriksson så småningon skulle lansera som Timbear Lightlog i början av 2000-talet. Men åter till nutid!

Profi 54 hamnar i Sverige
Efter en konkurs i Finland köpte några drivna svenska entreprenörer och Profianvändare loss rättigheterna och startade tillverkning i Umeå i företaget Profi Produktion Ab. Det finns mer information om Umeåsatsningen i tråden Första Profi-skördaren byggs nu i Sverige

Den första Umeåtillverkade maskinen premiärvisades på Skogsforums Gallringsdagar utanför Jönköping i september 2018 och sedan hamnade den hos Stefan Sjögren Skogsentreprenad i Hestra i västra Småland. Stefan har kört maskinen i snart tre år och vi hälsade på honom i en andragallring utanför Smålandsstenar.

1622708355_profi-54-maskin.jpg


Liten men ändå stor skördare
Profi 54 är storleksmässigt intressant. Det är en stickvägs-gående skördare för främst gallring och den har en rejäl räckvidd. Den stora Kesla 1611 H-kranen når 11,2 meter. Trots fullgod räckvidd och kapacitet att jobba bra på längsta räckvidden så är maskinen lättare än de flesta motsvarande gallringsskördare. Maskinvikten anges till 14-16 ton beroende på utrustning och enligt Stefan väger hans Profi 54 exakt 16 ton med snurrhytt och vätskefyllda 800-hjul bak. Trots att Stefan valt det större Kesla 25RH-aggregatet så står maskinen stadigt även under arbete med fullt kranutlägg. Profi-skördaren har en låg tyngdpunkt och med låst midja och boggi så är den stabil.

1622708355_profi-54-fullräckvidd.jpg


Även en del slutavverkning
Stefan kör en del slutavverkning med Profin. Främst är det avverkningar på torvmossar vilket är vanligt i den här landsänden. Med 800-hjulen och bärande band på boggin så kan han ta sig fram på de flesta marker. Av den här anledningen har han valt ett större aggregat (Kesla 25RH) än vad som kanske är vanligt på en gallringsskördare i den här storleken. I början tyckte han att det kändes stort men Stefan säger att han har vant sig och nu är mycket nöjd med 25:an. Det större aggregatet håller väldigt bra enligt Stefan och i slutavverkning med medelstam upp mot 0,3 m3fub så går det riktigt bra. Grövres skog än så ska köras med andra maskiner.

1622708354_kesla-25rh.jpg


Profi 54 i andragallring, tall
Stefan kör åt Sydved sedan något år tillbaka och han är nöjd med det samarbetet. När jag besökte honom höll han på med en andragallring i en drygt 40-årig tallskog strax utanför Smålandsstenar. Den här typen av gallring går snabbt att köra. Stickvägarna finns redan och det är ganska få stammar att ta ut. Det är troligtvis sista gallringen som görs och det innebär att det finns utrymme mellan stammarna att göra instick om så behövs även om Stefans Profi 54 är tre meter bred med 800-hjul och kedjor på.

1622708355_profi-54-andragallring.jpg


Träden som tas ut är de minsta och sämsta så det mesta blir massaved. De bästa stammarna står kvar men en och annan sågkubb apteras om stocken är rak nog (vilket ganska få är). Efter Profi 54:an kommer en Gremo 1050-skotare och kör ut virket.

Drägliga entreprenörsvillkor
Stefans gallringstjänster är uppskattade i trakterna så han har i princip full beläggning i gallring året runt. Med undantag av någon slutavverkning/mosshuggning då och oftast i anslutning till ett gallringsprojekt. Den här delen av Sverige, västra delarna av Götaland, skiljer sig en del mot när man kommer längre norrut. Här är maskiner i den här mindre storleken fortfarande vanliga bland entreprenörerna och det finns gott om 10-tonsskotare i gallringsskogarna.

Entreprenörerna ges möjlighet att göra ett bra jobb samtidigt som de ändå kan köra med en dräglig ekonomi. En av förklaringarna kanske är att rundvirkespriserna generellt sett är högre än uppåt landet men även att det finns en större konkurrens med fler uppdragsgivare att välja på om man är en duktig entreprenör. Speciellt om man är en välkänd och uppskattad gallringsentreprenör som Stefan.Lite fler bilder: