SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skördare

Ponsse Scorpion får kranspetsstyrning i ny version 2021

3 inlägg 4701 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse Scorpion får kranspetsstyrning i ny version 2021  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#702431 Idag lanserar den Finska skogsmaskinstillverkaren Ponsse en uppdatering av deras flaggskepp inom produktsegmentet för skördare - Scorpion. Uppgraderingen innefattar många nya förbättringar, häng med här i tråden så förklarar vi och diskuterar vidare om nyheterna.

Ponsse Scorpion Active Crane
En av de större nyheterna är nu att Scorpion blir först ut bland Ponsses skördare att få kranspetsstyrning. På Ponsse-språk heter det "Active Crane" och nya Scorpion kommer kunna köpas med kranspetsstyrning, till att börja med i Sverige och Finland.

1614157854_ponsse-scorpion-mark-ii-2021.jpg


Hur systemet fungerar får vi återkomma till men gissningsvis så är det likt John Deeres IBC för skördare och genom detta grundprincipen att du positionerar höjden med höger kranspak och "skjuter" sedan ut skördaraggregatet till trädet med vänster kranspak.

Opti 5G
Med nya Scorpion kommer också en ny skördardator med mjukvaran Opti 5G. Denna mjukvara är också starkt kopplad tillsammans med kranspetsstyrningen ovan men Ponsse säger också att de har lyssnat på sina kunder och kommer nu erbjuda en användarvänlighet i toppklass. Opti 5G ska vara snabb och enkel att använda, logiska menyer och snabbknappar till det viktigaste.

Förbättrat skogskontor
Det är idag mycket viktigt att föraren i skogsmaskin mår bra i hytten, det har till och med seglat upp till ett rejält säljargument. Med uppdateringen så förbättras förarens miljö avsevärt enligt Ponsse. Nya framrutan är ett exempel. Den är numera tillverkad i ett stycke och välvd. Det förbättrar sikten avsevärt. För att klara säkerhetskraven har Ponsse nytt material i framrutan och den över 2 cm tjock.

1614157854_ponsse-scorpion-2021-hytt.jpg


Belysningen är också ny genom uppgraderingen. Här har Ponsse lagt stor möda att placera ut LED-belysning på rätt ställe, med rätt styrka, istället för vad som kanske varit praxis tidigare - så mycket ljus som möjligt. Rätt styrka på rätt ställe ska göra att föraren ser bättre och blir mindre trött.

Benutrymmet har också förbättrats i den nya hytten. Nu ska det finnas rejält med plats för benen, något som kunderna tidigare har haft åsikter om. Som option så finns nu också låga sidorutor i hytten. Dessa underlättar i svår terräng och vid tillfällen man vill ha full kontroll på hjul, boggies och ram.

Samma basmaskin
I princip så innebär uppgraderingen ingen ändring av ram, motor eller pumpar. De är samma som förra versionen av Scorpion. Vipparmen på kranen C50 har fått lite ändringar och kranfundamentet är nytt. Dels för att anpassas till den nya hytten men troligtvis innebär dessa förändringar bättre hållbarhet.

Storsäljare 2022?
Ponsse kommer starta tillverkningen av den nya skördaren i augusti i år men det är först nästa år, 2022 som den kommer komma ut på marknaden i volym. Jag pratade med den svenska VD:n Carl-Henrik Hammar inför lanseringen och han tror att den nya Scorpion skördaren kommer bli en storsäljare i Sverige. Med facit i hand så har svenska skogsentreprenörer verkligen gillat den första versionen och nu med de kommande uppdateringarna tror han fortsätt på en god försäljning av Scorpion i Sverige.   TS
Avatar Fallback

Re: Ponsse Scorpion får kranspetsstyrning i ny version 2021

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#702433 Active Crane finns att fås till Ergon sen tidigare

Avatar Fallback

Re: Ponsse Scorpion får kranspetsstyrning i ny version 2021

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#702434 Ioch med att framrutan görs välvd och i en bit så förutom bättre sikt när tvärbalken är borta så samlas inte snö o kvistar på takrutan som tidigare utan snön glider ner

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).