SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skördare

Eco Log 1058 - första gula "Gremo-skördaren" ute i gallring

4 inlägg 4153 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Eco Log 1058 - första gula "Gremo-skördaren" ute i gallring  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#697900 Nu är första gula "Gremoskördaren" Eco Log 1058 H5 levererad. Den hamnade hos Bokelunds Skogsentreprenad i västra Småland och har nu rullat en vecka i klen förstagallring. Skogsforum gjorde ett besök i snöiga Smålandsskogar för en första titt på maskinen och ett snack med ägaren.

Efter fjolårets samgående mellan Eco Log och Gremo så byggs nu alla deras skogsmaskiner i Söderhamn under namnet Eco Log och levereras i gul färg. De senaste veckorna har det rullat ut gula Eco Log-skotare av modellerna 1050F och 1250F samt en gul 1058-skördare. Skördaren hamnade i Småland hos Bokelunds Skogsentreprenad, en trogen Gremo-kund. Bokelunds entreprenörskollega som sköter skotningen har även uppgraderat maskinparken med en ny 1050-skotare i fjol men det blev en grön maskin. Kanske den allra sista Gremo'n som byggdes?

Eco Log 1058 H5 är, bortsett från färgen, identisk med skördaren med samma beteckning som Gremo lanserade 2019. Du hittar ett reportage om den maskinen med mer teknisk specifikation i tråden Gremo 1058 H5 – ny gallringsskördare från Gremo (Video)

Stabil Eco Log 1058 med breda sulor och fyllda däck
Eco Log 1058 är en stickvägsgående skördare med kraftig 10-metersskran och SPs minsta 461-aggregat. Bokelunds har 700-hjul på maskinen och utrymme för att lägga på enmeters-band när det behövs. Företaget jobbar ofta på mjuka marker och ibland med rena mosshuggningar. I vanliga fall går den dock på gummihjul utan kedjor eller band. Hjulen är vätskefyllda för max stabilitet och maskinbredden ligger i Bokelunds fall runt 300 cm. Maskinvikten är enligt Eco Logs sajt knappt 16 ton men då tillkommer vikt för bl a vätskefyllningen.

Ola säger att den ökade stabiliteten var det mest påtagliga och det första han reagerade över i den nya skördaren. Han har haft tre Gremo-skördare tidigare, både 950H och 1050H, men den nya 1058:an är avsevärt stabilare enligt Ola. Han uppskattar den låga tyngdpunkten och den låga hyttplaceringen. Kranen sitter också lågt placerad. Det ger enligt Ola bra sikt i täta smålandsgranskogar när man kan se "under grönriset".

Dubbla aggregat för ökad flexibilitet
Bokelund har två aggregat som kan alterneras på den nya skördaren. Ett SP 461 och ett SP 561. Anledningen till detta är att man även kör en del klenare slutavverkningar. Det är vanligt med små trakter och att då kunna köra en gallring, en mindre slutavverkning och kanske lite mosshuggning med samma maskin är enligt Ola Bokelund en stor fördel. Det lilla SP-aggregatet är suveränt och smidigt i förstagallringar men i slutavverkningen så håller 561:an stammarna bättre vilket innebär mindre strul och bättre virkesmätning. Kranen på 1058:an är en Mesera 221H med ett lyftmoment (brutto) på 188 kNm. Skördaren har en 6-cylindrig steg-V Cumminsmotor på 200 hk.

En påtaglig skillnad mellan Eco Logs 1058 jämfört med andra gallringsskördare är att man byggt motordelen på längden istället för på höjden. Något som Ola uppskattar då den låga profilen ger bra sikt även bakåt. Den allt mer sofistikerade avgasreningen på skogsmaskinerna tar mycket plats kring motorn för fler komponenter kopplade till emissionshanteringen. Eco Log har i det här fallet valt att placera detta i längsled isstället för att bygga på höjden. I gengäld så måste Eco Logs 1058:a ha längst nos av alla gallringsskördare? Lite som en myrslok...

Mellanzonsfällning och 30 meter mellan stickvägarna
Att komma ner till västar delarna av Småland och Halland är som att komma till en annan Värld. I alla fall om man är skogsentreprenör. Här finns företag som Bokelunds som kör gallring på timtaxa och fäller mellanzon motormanuellt. I gallringen som jag besökte uppskattade Ola att han hade runt 30 meter mellan stickvägarna. Ola säger att många markägare vill ha det på det här viset och att det bara är att anpassa sig. Uppdragsgivaren är enligt Ola ett sågverksföretag som uppskattar att fler träd står kvar och blir timmerskog än att de huggs ut som massaved i förstagallringens stickvägar.

Tacksam över över att Gremomaskinerna lever vidare
Ola Bokelund är väldigt tacksam över utvecklingen med Eco Log som satsar vidare på Gremos skogsmaskiner. Han har uppskattat de gröna maskinerna under sin tid som skogsentreprenör och för hans del av landet så anser han att de erbjuder en optimal storlek som ändå har en hög prestanda.

Här nedan finns en video från besöket där ni kan se den första gula Eco Log 1058 i arbete samt lyssna till vad Ola Bokelund tycker om maskinen:Och här finns även några bilder:   TS
Log Max 6000V skördaraggregat
Användarvisningsbild

Re: Eco Log 1058 - första gula "Gremo-skördaren" ute i gallr

skogsjan695xl  
#697981 Skulle vara intressant å se hur den hanterar det större aggregatet. Det här lilla slängde han runt som en vante.
Såg väldigt fin å smidig ut.

Avatar Fallback

Re: Eco Log 1058 - första gula "Gremo-skördaren" ute i gallr

mikael_s  
#699833 Roligt att se film med Ola! En fantastiskt duktig entreprenör och därtill utomordentligt trevlig person.

Också Gremon han hade innan gick med två aggregat. Han var hos oss och körde en mindre sluttavverking med det större aggregatet och inte såg det för stort ut för maskinen. Men det är ju heller inte det största aggregatet på marknaden.

Användarvisningsbild

Re: Eco Log 1058 - första gula "Gremo-skördaren" ute i gallr

Torbjörn Johnsen  
#702732 Nu finns en artikel om den här maskinen i Skogsaktuellt. Intressant intervju med entreprenören och om att generationsskifta i företaget:
https://www.skogsaktuellt.se/artikel/22 ... a-ver.html

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).