Skördare

Första 931XC skördaren i Kanada

1 inlägg 1822 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Första 931XC skördaren i Kanada

Fredrik Reuter  
#526245 Den allra första Komatsu 931XC jobbar nu i Kanadas skogar. Ägaren och förarna lovordar den åttahjuliga skördaren med C144 aggregatet när de jämför med vad de hade innan.

I skogarna runt Quebec jobbar företaget Forestier Brulotte med både gallring och slutavverkning. Nyligen har de investerat i en ny Komatsu 931XC som nu jobbar enligt kortvirkesmetoden med parhästen, en Ponsse Elephant skotare.

När man läser reportaget om valet av skördare som far och son i skogsentreprenörsföretaget gjort så slås man av hur lika skogsmaskinslivet är med vårt Nordiska. De väljer att satsa på en åttahjulig skördare för att minimera markskador och för bättre ergonomi, dessutom för att privata skogsägare ska bli mer inställsamma till att anlita dem. 931XC är förhållandevis liten och inte alls lika brutal som de bandburna skördarna de haft tidigare.

Investeringen verkar vara en hit enligt ägarna. Dieselförbrukningen ligger på 17 liter i timman, 25% mindre än de skördare de haft tidigare. Dessutom har produktionen ökat, något som de tillskriver basmaskinen men också C144 som imponerar hos dem. Sikten och ergonomin är också ett lyft.

Det är riktigt kul att läsa om Nordiska skogsprodukter ute i världen, tittar man noga på bilderna så ser man faktiskt också att de köra med Iggesund BlueLine sågsvärd. Minst lika kul som sagt att läsa att det inte verkar skilja mycket skogsentreprenörernas och maskinförarnas vardag. För att ta ytterligare ett exempel. Förröjningen verkar det vara si och så med även "over there"...

Forestier Brulotte jobbar med avverkning i Quebec, Kanada. Det låter kanske som långt norrut, men det är samma breddgrad som Zurich i Schweiz, ungefär. Det är också ganska intressant.

Här kan du läsa artikeln på Engelska: https://www.woodbusiness.ca/harvesting/ ... gging-5176   TS
Log Max 6000V skördaraggregat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).