SKOGSFORUM ARTIKEL

Finnskogsvalsen Variable Offset matarvalsar

 Svara  1 inlägg  3695 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Finnskogsvalsen Variable Offset matarvalsar  ARTIKEL

 
#480599 Fyrhjulsdrivna skördaraggregat har ett problem som tampats med en längre tid - Huvudmatarvalsarna ska gärna greppa så långt ner på stammen som möjligt för att få bästa bärförmåga och även produktion. Problemet ligger i att träd tenderar att ha mindre diameter ju högre upp på trädet man kommer och genom detta så kommer de matarvalsar som sitter på matarhjulsarmarna (huvudvalsarna) att ta i varandra vid mindre diameter OM de ska greppa optimalt vid grövre diametrar.

Så kallade fingervalsar har konstruerats för att lösa detta. De har fingrar längst ut på valsen som agerar greppyta för valsen och tanken är att dessa kan slå i varandra vid mindre diametrar och gå omlott på varandra, alltså som två kugghjul i varandra.

Idéen med fingervalsar är bra men ibland slår fingrarna ihop och detta frestar på hjulmotorns axel och lager och inte helt ovanligt så går fingrar av.

Finnskogsvalsen i Torsby har nu ett nytt matarvalshjul som ska råda bot på problematiken. Delar av konstruktionen är nu patentsökt, något som vittnar om att företag tror på ideén.

Finnskogsvalsen Variable Offset är ett matarhjul med rörliga delar.
Tanken är att själva trumman med tänder kan löpa in och ut några centimetrar via dem rörformade gejdrar. Längst ut på trumman ligger en svetsrand, inga utstick alltså.
Genom trädets geometri och den fysikaliska principen “ramlar” trumman ner till sitt yttersta läge direkt man börjar mata på en grov stock. Här förblir trumman ända tills trädet blir så klent att trummorna slår i varandra (svetssträng mot svetssträng) och detta gör att trummorna automatiskt löper inåt på sina gejdrar utan något egentlig belastning.

Bild


Genom detta bärs trädet av matarvalsarna på ett bättre sätt, något som kan minska bränsleförbrukningen och friktion men också få skördaraggregatet att hålla upp stammen mot sitt bröst mycket bättre.

Finnskogsvalsen Variable Offset har nu testats av en handfull entreprenörer i tusentals kubikmeter. Resultatet är lovande och tillsammans med företagets egna stresstester i bänk har nu gjort att de gått ut med offentlig information om de nya matarvalsarna.



Jag pratade med Kenneth Tomasson som är ägaren och också uppfinnaren av den nya matarvalsen och han tror att denna i grunden ganska udda och okonventionella lösning kan bli en storsäljare. Det ligger mycket jobb bakom konstruktionen, alltifrån val av stål till stresstester med fingerad utnötning av funktionen.

Vi hoppas kunna göra ett besök inom kort och titta närmare på den nya matarvalsen.







   TS
Log Mate 510
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Moipu eller Finnskogsvalsen av Lidéri - sön 08 maj 2011, 18:13
i Skördare
2 svar
2066 läst
av Lidéri     
mån 16 maj 2011, 20:41
Moipu vs Finnskogsvalsen!? av 221 - ons 09 nov 2011, 19:37
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
9 svar
4190 läst
av Lill Junior     
lör 19 nov 2011, 03:11
Finnskogsvalsen på 350 av valmet 901 - lör 13 apr 2013, 12:10
i Skördare
12 svar
5475 läst
av kjetilroeste     
tis 16 apr 2013, 20:23
Finnskogsvalsen G5 Konisk - ny matarvals av Fredrik Reuter - ons 08 jun 2016, 22:00
i Skördare
2 svar
6918 läst
av bodaedet     
ons 05 apr 2017, 21:30