Skördare

stickvägs avstånd

20 inlägg 8724 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

stickvägs avstånd

ume  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31352 Tänkte bara höra vilket stickvägsavstånd ni som kör beståndsgående brukar använda? Brukar ni hålla er runt 20 eller 40m eller passar ni på
att så att säga "pinka in " andra gallringen oxå och välja ett annat avstånd?   TS
Log Max 2000T
Användarvisningsbild
masterchief  
#31357 Vi har normen 25m.
Men som vanligtvis i den marktypen vi kör i så lägger man vägarna där det går :oops:
Om det så blir 40m eller 15m styr stenigheten.
Annars anser jag 25m vara ett bra avstånd.
Kör man 20m så blir stråket olönsamt och överflödigt.
I andragallringen klarar en stickvägsgående att gallra 25m med om förstagallringen är rätt gjord.

Avatar Fallback
ume  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31358 22-26 tror jag oxå är optimalt. bara att hoppas att det kommit längre kranar till dom stickvägsgående skördarna när det är dax för andragallringen..
Vad tror ni om att använda större skördare i stråken i förstagallring typ jd 1070 eller v 901 med bredd runt 2,5meter borde ju funka bättre vid andragallringen
kanske även går att öka stickvägsavståndet till 28m då

   TS
Användarvisningsbild
masterchief  
#31360 Fungerar säkert i norrland, men inte där jag kör.
Möjligtvis på de lägre boniteterna, men inte överlag.
Hur man än ser så slingrar du inte så smidigt med en 901a eller en 1070.

Avatar Fallback
ume  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31362 hur täta förband lämmnar ni i första gallringar i söder då?

   TS
Användarvisningsbild
masterchief  
#31374 Nu är det sällan man räknar stam/ha och förband.
Men enligt gallringsmallen vi har som grund så ska det på G28 vara mellan 1600 och 1300stammar kvar efter gallring.
Tall T26 ska ligga mellan 1500-1200stammar/ha
Oftast får man doch uppmaningen att köra lite fegare än vad gallringsmallen säger då många tycker uttaget är väl hårt.

Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31492 Hejsan,jag tänkte "sticka ut hakan"o berätta hur vi kör,jag vet att ni flesta kära forumläsare kommer att idiotförklara mej efter detta men so what?.Jag anser att storleken på skotaren bestämmer vägbredden,vi kör gallringarna med en 830 med 700 däck och nåt mindre än så vägrar jag att befatta mej med.När vi skulle ersätta 1270 så ansåg vi att 1070 blev för liten eftersom vi kör övervägande delen kalytor(ca 60-40)alltså skulle det bli en 1270 igen men så fick jag se en ch8 i arbete. :shock: Därför beställdes en 1470 med ch8 11 meter och ett 754 (nu hade dom flesta idiotförklarat oss så jag är van...)boggihjulen 750 men med smalare fälgar sk.Tysklandsfälgar som gör yttermåtten till 299 bak valdes fälgar från 1710 som svängdes inåt bredd ca 275 det gör att vi behöver aldrig tänka på motordelen han följer utan å skada men valmeten får problem om vi börjar kurva för mycket.
Vägavstånd ca 25 meter

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31496 om den nu är 299 bred där bak så varför har ni ingen större skotare?

Avatar Fallback
ume  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31497 Det var en oväntad variant :shock:
Var i sverige håller ni till vore kul att se den varianten i action :D

   TS
Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31502 Jovisst är skördarn lite bredare än skotaren men ändå är 1470 otroligt stabil och "styrsäker"så en större skotare ryms inte utan att skada utan vi får hålla igen lite med skördarn.
Vi håller till runt Jakobstad i Finland(jämhöjd med Umeå)ute vid kusten och jodå är nån på semesterresa och vill se han så bara hör av er

Användarvisningsbild
masterchief  
#31505 Sedan får ,man inte glömma att även om skotaren kommer fram med ett skohorn så har man rötter och rothalsar att tänka på. och inte minst bör han ha liiiiiiite utrymme att köra kran på med i första gallring.
Min uppfattning är att markägaren sväljer någon decimeter i vägavstånd mot mindre andel skador.
Nu får inte det här tas som dumförklaring :lol:
Onekligen udda kombination, men det kan inte slita mycket på skördaren 8) .
Med 2004an så får man kämpa för att hugga stora vägar nog åt skotaren :oops:

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31508 Den lär ju stå jäkligt bra 1470. Även om ni gjort den "smalare". Vi har 10,7 m med 758. Och det väger ju aningen mer än 754. Känns inte alls ostabil även utan vätska.

Användarvisningsbild
Lukas_Lundstrom  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31568 Halloj nu måst ja säga lite va ja tycker åxå... En stor skördare i gallring e att föredra framför en liten vinglig me alltför kort kran och som knappt orkar med aggregatet utan att hjulen lyfter... sitter och gallrar halva året med en Ecolog 580B och LM5000 med vätska i alla hjul och ja skulle absolut inte villa vara utan den vikten... kollegan kör 570 med lm5000 och hans maskin står inte stilla på långt utskjut... och vad som gäller stickvägar så kan man bra ha en stor maskin fast med band på som gladeligen e över 3m bred. den står stilla och man får betydligt mindre stamskador när man har kontroll över maskinen... Och kan man köra å trixa lite med en stor kördare då har skotaren stora bekymmer att ta sig fram i terrängen... Och min åsikt om stickvägsavstånd är att genomsnitts avstånden är under 20 meter har du 10 meter kran använder du 9-9.5m effektivt... ska du köra maximala utskjut så far ekonomin till väders, de tar för mycke tid helt enkelt... De här e min uppfattning om hur de funkar praktiskt i skogen...

Användarvisningsbild

Re:

rocky  
#62925
Lukas_Lundstrom skrev:Halloj nu måst ja säga lite va ja tycker åxå... En stor skördare i gallring e att föredra framför en liten vinglig me alltför kort kran och som knappt orkar med aggregatet utan att hjulen lyfter... sitter och gallrar halva året med en Ecolog 580B och LM5000 med vätska i alla hjul och ja skulle absolut inte villa vara utan den vikten... kollegan kör 570 med lm5000 och hans maskin står inte stilla på långt utskjut... och vad som gäller stickvägar så kan man bra ha en stor maskin fast med band på som gladeligen e över 3m bred. den står stilla och man får betydligt mindre stamskador när man har kontroll över maskinen... Och kan man köra å trixa lite med en stor kördare då har skotaren stora bekymmer att ta sig fram i terrängen... Och min åsikt om stickvägsavstånd är att genomsnitts avstånden är under 20 meter har du 10 meter kran använder du 9-9.5m effektivt... ska du köra maximala utskjut så far ekonomin till väders, de tar för mycke tid helt enkelt... De här e min uppfattning om hur de funkar praktiskt i skogen...


Skulle vara lite intressant att höra vad du har för produktion med 570 och lm 5000 i första gallring med medelstam 0,04+

Avatar Fallback

Re: stickvägs avstånd

KALLE79  
#63449 Intressant detta med maskinstorlek i gallring. Själv huserar jag i de norra delarna och var nyligen och tittade på ett gäng med en 901 + 860 i första gallring. Tyckte att det såg riktigt bra ut där de farit fram.
Jag hade mkt gärna vilja se 1710 +1470 i gallring.
Jag konstaterar att ni som kör i södra halvan av landet verkar föredra små maskiner och litet uttag. Kan detta bero på att ni kör mestadels privat-skog? De flesta markägare jag träffar vill mycket gärna att en Rottne 2004 el liknande ska köra gallringen och uttaget får absolut inte bli för stort. Jag kan väl hålla med om att det kan se lite tråkigt ut i en gallring där man plockar 35% av grundytan och gallrar med hög gallringskvot men jag tycker att bestånden brukar sluta sig ganska fort och efter några år ser det riktigt bra ut.
Gallring blir alltid en avvägning mellan beståndsvård och netto idag. Det är helt enkelt så att i de flesta fall ger en större maskin lägre avverkningskostnad. Desutom så kanske en andra och ev tredje gallring ska utföras och då är det bra om det finns ett stickvägssystem som kan användas då maskinstorleken blir lite större.
Jag tycker att det är produktionen som räknas. Vi sysslar väl inte med parkskogsskötsel eller hur?
Det som ytterligare talar emot småttingarna är att det kan vara besvärligt att sysselsätta en maskin som är specialiserad på klen gallring. En mellan-stor maskin har fördelen att den kan sättas in på nästan all avverkning.
Vore intressant att höra om ni som kör de mindre maskinerna har annat pris per m3 vid samma medelstam än mellanstora maskiner?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar