SKOGSFORUM ARTIKEL

Komatsu 931XC

76 inlägg 44800 visningar 21 följer aktivt Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Komatsu 931XC  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#391272 Det här är skogsforums tråd om Komatsus nya skördare som de lanserar på Komatsu Days 2016 - 931 xc. Det är i denna tråd som vi inom några dagar kommer publicera ingående text om den nya skördaren, bilder och givet också filmer.

Ni som följt tråden Nytt från Komatsu här på skogsforum har säkert läst att den officiella lanseringen av 931xc är den 16 maj. Vi har dock fått tillåtelse att dra igång denna tråd nu för att förbereda för informationen som kommer direkt när den får publiceras.

Vill du ha koll på vad som skrivs om 931xc så börja gärna prenumerera på denna tråd så du får mail direkt när den uppdateras.

Edit: Här nedan kommer mer ingående text om den nya åttahjulingen från Komatsu.

Komatsu 931XC är den åttahjuliga skördaren som sluter den trendande 8wd cirkeln för kanske främst mellanskördare från de stora tillverkarna.
Anledningen till åtta hjul (fyra boggies) har vi diskuterat tidigare på skogsforum i ganska många trådar. Komatsus anledning syns i beteckning – XC som Komatsu valt at kalla den står för Xtreme Conditions.

Xtreme Conditions är i detta fall främst två typer, blöta, känsliga marker där man får ett lägre marktryck ju fler hjul man har och även brant terräng där också fler hjul bidrar till dragförmåga och fäste.

Cirkeln sluts nu alltså i detta segment med 931XC, största konkurrenter blir Eco Log Steephunter 688, Gremo 1050H, John Deere 1270G 8wd, Logset 10H 8wd, Ponsse Scorpion samt Rottne H11.
Utöver dessa finns både mindre och större skördare med åtta hjul, men de spelar inte riktigt i samma division. Tänker här på ex Ponsse Bear 8wd, Rottne H21d (tung slutavverkning) men också Tigercat 1135 (gallring).

Att något har varit på gång från Komatsu har vi diskuterat i flera trådar på skogsforum, bl a finns i tråden Komatsu åttahjulig skördare, 8WD bilder från vintern 2014, drygt två år innan lanseringen. Komatsu verkar alltså laborerat flitigt under de senaste åren med att få fram 931XC.

931XC bygger på samma koncept med stel midja som alla Komatsus skördare. De har helt enkelt lyckats få på ett boggiepar på sin väl beprövade pendelaxel. Detta skiljer denna åttahjuling mot de övriga ovan som går på stela axlar och pendlande midja istället.

Pendelaxeln har en axelpendling på 16 grader (som 6wd versionen) och bakre, nya, boggien har en boggiependling på 22 grader. Främre boggien pendlar 28 grader som på den vanliga 931:an.

XC-modellen har också fått 10% högre dragkraft i transmissionen och maxar nu på 187kN. Åtta hjul innebär allt som oftast högre maskinvikt, och så också denna gång. ”Vanliga” 931:an väger från fabrik ca 19,5 ton, 931XC väger 21,7 ton. Men det de flesta verkar eniga om är att mervikten inte spelar så stor roll i sammanhanget eftersom man får mycket lägre marktryck. Stabiliteten ökar också, i videon nedan demonstrerar demoföraren genom att provocera med att höja och sänka kranen på 11 meter med ett C144 i kranspetsen och maskinen står där den står. Annars har den samma prestanda på pappret och samma uppbyggnad som konventionella, sexhjuliga Komatsu 931.


   TS
Log Mate 510
Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#391302 Min drömskördare!

Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

zeaflower  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#391344 får du forfarande inte skriva att den blir 8wd? ligger ju bilder ute lite överallt på nätet?

Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

skogsjan695xl  
#391349 Tror denna blir en grym slutavverkare.
Prata med en som var på komatsu days och han var väldigt imponerad av denna maskin.

Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

Fredrik Reuter  
#391423
zeaflower skrev:får du forfarande inte skriva att den blir 8wd? ligger ju bilder ute lite överallt på nätet?


Hej,
Så är det. Det har att göra med att kunder som ska till Botsmark och titta nu under senare delen av veckan också ska få ett nyhetsvärde och ha en förväntan. Men håll ut, vi släpper på videos, bilder och text direkt det är möjligt.

Förutom 931xc så är det tre andra nyheter som vi kommer rapportera om, inkl film.

   TS
Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#391445 Jag tycker det är bra att man låter dom ha sitt lanseringsdatum och inte börjar sprida nyheterna direkt man får nys om dom, även om dom flesta vet och har sett bilder för länge sedan. Du tar ju bort lite av det roliga för dom som sitter påväg dit i bussen och spekulerar...

Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#391470 Tycker det är löjligt,påminner om sovjetdiktatur o censur,ta som ex när JD visade 1170 för fösta gången,var på Metko,första dagen och ett givet klockslag.
Förstår inte heller varför svenska journalistkåren slickar Komatsu i röven,ta tex som det att Komatsu hade satt fel hydraulolja i ALLA skotare i drygt 4 månader,här i FIN blev det ett jä-la hallå,konsumentombudsmannen och advokater var inkopplade ( tex en av de drabbade har gjort kk,Komatsu fick aldrig nån ordning på hans skotare ) alla försäljare hos konkurrerande märken har dragit ner andrahandsvärdet på Komatsuskotarna från den perioden,och vad gör dom svenska tidningsmurvlarna???

Jo,absolut ingenting.

Tur det finns FB,så nån nyhetsförmedling är kvar.

Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#391479 Ett bra tips om man vill ha koll på ev nyheter, prata med tex en säljare eller nån annan som jobbar inom företaget, då brukar men ha koll på nyheterna långt innan Facebook

Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

stegmaster  
#391508 Finns even video på Youtube. Bara söka på Komatsu och välja nyaste.
Vil inte länka direkt för att setta Fredrik i skiten.

Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

skogsjan695xl  
#391538 Endel kan tydligen inte vänta tills måndag med artiklar.

http://www.atl.nu/teknik/8-hjul-pa-koma ... a-skordare

Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

Fredrik Reuter  
#391577 Hej,
I första inlägget har jag nu lagt in mer text om den åttahjuliga Komatsu 931XC där XC står för Xtreme Conditions för den som undrar.
Bilder och Filmer matas det på med under dagen.

En intressant notis är att brytningsfelet i rutorna på dessa prototyper var i princip obefintligt, Komatsu verkar alltså ha löst det.

   TS
Avatar Fallback

Re: Komatsu 931XC

skogsjan695xl  
#391578 Då kanske det blir rutbyte på kampanj snart då.

Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

Fredrik Reuter  
#391580 Så kan det kanske bli!

Här kommer några bilder, filmer är på gång under dagen som sagt.
Jag håller på och reder i hur stor pendling bakre boggien har och om kedjestoppen kommer vara lösningen på de serieproducerade XC:orna som ska börja skeppas ut efter sommaren.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

Fredrik Reuter  
#391614 Så, ärade skogsforumare, finns ett videoklipp i första inlägget ovan (skrolla upp för se det).
Det kommer mera film senare...

   TS
Användarvisningsbild

Re: Komatsu 931XC

Skogsfrost  
#391621 Snyggt filmklipp! :-BD

Det skulle va intressant att se hur den beter sig i riktigt tuff och stenig terräng :mrgreen:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).