Dator problem valmet 911 -97

6 inlägg 5011 visningar 2 följer aktivt Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Dator problem valmet 911 -97

pekka58  
#211993 Hej. Undrar om nån kan hjälpa mig med att lösa detta med att skärmen fastnar på trailer förare och eme spakarna totalt döda, med tangent bordet kommer jag till meny läget då kommer medelande att no vju "spakdator".Det kommer ström till den, som sitter på stolsryggen, men den verkar död, är det den felet sitter i, eller kan det vara skärm datorn eller vbu.n. Kommer inte på felsöknings läget eller det kommer medelande, försök senare.Kablaget verkar ok, dvs fast. Är det nån som har haft samma fel eller annars har kunskap om det så vore jag tacksam för förslag.   TS
Log Mate 510
Avatar Fallback

Re: Dator problem valmet 911 -97

Klasse  
#212108 Kontrollera lamporna på VBU och VJU hur de lyser du har tre stycken, grön, röd och gul.
De ger en indikering av vad felet kan vara.

Avatar Fallback

Re: Dator problem valmet 911 -97

pekka58  
#212152 Inga lampor lyser på vju och på vbu blinkar den gula lampan can error, vad är can för nåt?

   TS
Avatar Fallback

Re: Dator problem valmet 911 -97

pekka58  
#212172 Har hittat en säkring som har hör till vju som gått,borde ha sertt den igår, förmodligen kortis i vju, ska byta vju så fort jag får hem en annan.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Dator problem valmet 911 -97

finskpinne  
#212216 Can-Bus är det system som oftast används idag på skördare för att olika datorenheter ska kunna kommunicera mellan varandra. Istället för att har en massa trådar (en för varje funktion) så har man i princip bara 4 trådar, Plus, Minus, CanHi och CanLo. CanHi och CanLo är signaltrådar. Dessa är väldigt svåra att mäta om dom är hela, kan vara så att skalet är lite ihoptryckt och då blir det en störning i signalen. Nu har jag inte koll på Valmets datorer, men på t.ex Motomits can-bus system så kan man mäta motståndet (ohm) i kablarna och i datorenheterna för att kunna avgöra om felet ligger i någon databox eller i kablaget. Ibland kan det vara så att ett kabelbrott på krankabeln gör att spakmodulen slår från. Så jag rekommenderar dig att försöka utesluta kabelbrott förrän du beställer någon ny modul, för dom brukar kosta en hel del. Ta kontakt med nån Valmet service och fråga hur du ska göra för att mäta så att allt är i ordning före du börjar shoppa en massa dyra grejer i onödan.

Avatar Fallback

Re: Dator problem valmet 911 -97

pekka58  
#212287 Ok jag tar till mig förslaget, men eftersom säkringen går direkt jag kopplar på vju så sätterjag en slant på den, men säker är man inte, ska köra igenom tester om det finns kortslutning på den eller om det är kabelbrott nån annanstans,det är skit med maskiner som blir ganla liksom förare,ledningsfel och kortslutningar börjar komma mer frekment.Man tappar lusten.Tack för canbus upplysningen, ögnade även igenom Can bus sidor på webben hajar lite mer nu com.mellan datorerna komprimerat,Kommer ihåg att jag hade nå can error signaler för kanske 10 år sen glömt bort hur vi löste det.Det visar sig. Kör mest på egna skogar numer så man har mer tid att lägga på rep.Men felen komme i stim 3-4 efter varann sen kan man köra en vinter nästan med bara nån slangbrott.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).