Skördare

Ponsse HH360 - ny runtomsvängande rotator för skördare

3 inlägg 501 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse HH360 - ny runtomsvängande rotator för skördare

Torbjörn Johnsen  
#780537 Ponsse lanserar i dagarna en ny rotator. Ponsse HH360 som är avsedd för skördare och den ska enligt Ponsse ge möjlighet till helt runtomsvängande arbete. Som de flesta rotatorer så går den att snurra runt obegränsat men det nya är att hydrauliken till skördaraggregatet leds från kranen genom rotatorn istället för med slangar direkt till aggregatet. Slangar som då alltid begränsar svängutfallet för hur rotatorn kan användas.

Idén är inte helt ny. Vi har en tråd här på Skogsforum om liknande lösningar som kom från Valmet (numera Komatsu) för 12 år sedan (Valmet runtomsvängande rotator.) och i tråden finns även ett videoklipp på ett Waratah-aggregat med liknande funktion. Eventuellt finns någon mer tillverkare (Finn Rotor?) som gör liknande rotator för skördare. Dock verkar inte svenska Indexator ha någon sådan produkt i dagsläget.

Den stora utmaningen med att dra skördaraggregatets hydraulik genom rotatorn är att få grejerna att hålla över tid. Stora skördare jobbar med höga hydraultryck, starka kranar, tunga aggregat och det innebär enorma krafter som ska hanteras i en koncentrerad punkt. Det ska bli intressant att se hur den här lösningen ser ut och hur den klarar sig hållbarhetsmässigt.

Ponsse HH360 har ett svivelsystem som leder såväl hydraulik som elektronik genom rotatorn ner till aggregatet. Skogsforum har pratat med Janne Loponen, Ponsses produktansvarige för skördaraggregat. Han säger att det här inledningsvis främst är en produkt för exportmarknader utanför Norden. Att använda för montering på grävmaskiner eller andra bandburna basmaskiner. Men tester har gjorts med montering på Ponsses skördare och Janne säger att den nya rotatorn på lite sikt även kan bli tillgänglig här i Norden. Det upplevs enligt Janne Loponen som en stor fördel i gallringsarbete om föraren slipper hålla reda på vart han eller hon har aggregatslangarna.

Den nya rotatorn Ponsse HH360 tillverkas av Black Bruin i Finland men eftersom utvecklingen varit ett joint venture med Ponsse så har de exklusiv rätt till den här produkten under tre år enligt Loponen.

Läs mer om Ponsse HH360 i pressreleasen här.   TS
Log Max 2000T
Avatar Fallback

Re: Ponsse HH360 - ny runtomsvängande rotator för skördare

AKKAMAAN  
#780609 Såg för en tid sedan en tillverkare som enbart behövde föra över hydraulik genom rotator. Elförsörjningen på aggregatet sker via en hydrauliskt driven generator till ett batteri. Alla styrsignaler till och från aggregatet går trådlöst. Tror det var en finsk tillverkare...

Användarvisningsbild

Re: Ponsse HH360 - ny runtomsvängande rotator för skördare

Torbjörn Johnsen  
#780613 Det pratades om sådana lösningar när jag träffade Dasa förra vintern för den här artikeln/videon:
Trådlöst skördaraggregat med Dasa Wireless 1 (video)

Det verkade dock inte vara något som var aktuellt att jobba med för tillfället. I Ponsses fall verkar de svivla elektroniken. Man kan ju tänka sig att kombon av svivlad el men trådlös styrning kan vara intressant. Alternativt hydraulik-generator och trådlöst?

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).