skördare tips & trix

 Svara  71 inlägg  413134 visn.  16 följer
Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#139902 Jag matar gärna ut en timmerstock (om möjlighet finns) innan trädet dragit sig i backen. tycker det frestar mindre på hjulmotorerna när trädet går igenom av mer eller mindre självtyngd.
Agg får ju jobba mer om det drar sig i backen helt först och sen ska börja dra iväg en grov stam.
Att trädet går av tycker jag händer oavsett hur man gör, tycker det är rätt få träd som går av om man tänker på hur många träd man kör igenom på en dag.

Log Mate 510
Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#145524 Jag skulle nog säga att det är precis tvärt om, bara man har agg. lågt när stammen slår i marken, de går lättare för agg att mata med hjälp av tyngdlagen, de blir mindre slag i maskinen å stammen går sällan av om man påbörjar matningen och helst hinner mata en 4meter innan trädet tagit mark.

Användarvisningsbild

Re: skördare tips & trix

 
#145540 när ja kör lite grövre tallskog så brukar jag börja mata innan den slår i backen men stannar innan den går i marken, vad jag tycker mig se då är att man får mindre toppbrott för det är precis som det drar av toppen när man matar samtidigt som den går i backen, sen är det ju självklart att det inte alltid funkar, en sten i vägen så ryker ju den ändå.

Användarvisningsbild

Re: skördare tips & trix

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#310757 Bästa kunskapen får man av erfarenhet så det är ju bara att prova och se vad som fungerar.

Men min erfarenhet är att vid normala träd är det alltid bättre att starta automatiken i fallet. Mer kraft, mindre slag vid nedslaget, mindre risk för toppbrott, högre produktion om det går bra. Risk för tappad mätning kan finnas. Om man kan förflytta kranen samtidigt som matning så kan man fälla lång skog på kort sträcka. Om det är trångt i luckan man fäller så hjälper matning eller förflyttning av kranen till att få ned trädet.

Om det är grövre men inte övergrovt så startar jag matningen manuellt och stannar precis innan trädet tar i backen. Risken finns att aggregatet far förbi kapstället och bestämmer sig för att backa i fallet. Exempelvis vänerblock. Islaget blir lugnare om matningen står still men en "jämnviktsbit" är utmatad. Aggregatets höjd bör matcha terrängen trädet landar i. Ibland kanske högre men helst lågt. Tvärt stopp för matarvalsmotorerna är inte bra men stannar man inte förtidigt så är stoppet mjukare.

Om det är övergrovt så fäller jag, drar trädet lite bakom stubben och försöker använda stubben som bock. Precis innan det tar i backen släpper jag och låter det falla fritt samtidigt som jag håller undan aggregatet. Betänk då på att grenverk kan exempelvis skjuta hela trädet bakåt.

Om det är en hagmarksgran och inte alltför grov så rensar jag först de första meterna innan fällning. Fäller och matar på i fallet och jag stannar inte förrns de besvärliga kvisten är slut. Sen är det bara att mata tillbaka och börja aptera, oftast.

Hugg gärna en slänt slutavverkning upp och nerför och jämför vilket som gick lättast att mata igenom. Eller ta ett spett, håll i änden och banka på något. Håll sedan på mitten och göra samma sak. Skillnad?

Kör Eco Log med dubbelpump och sådant kan ju påverka körsätt men även 1270 och 911 har jag kört och det är samma tankesätt tycker jag.

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#310764 Nu är det många år sen jag körde skördare, men som någon sagt redan underskatta inte utskjutet det är väldigt användbart. Jag hade det alltid en bit utkört vid fällning även fast träden stod nära, man blir väldigt snabb och stark när man "rycker undan fötterna" på trädet.
Kan också va bra att ha en bit utskjut kvar om man missbedömer ett träd som vill gå åt fel håll och svärdet nyper så kan man snabbt tvinga det åt rätt håll.
Dessa tips gäller förstås när man fäller ifrån sig.

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#321582 i gallring, sektionsgallring med mycket flerträdshantering......

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#480762 Hej, har aldrig haft någon utbildning i körning av skördare utan helt självlärd innom området.

Killen som ägde skördaren innan hade aldrig kört och visste i princip ingenting om mina frågor.

Hur går man till väga vid fällningen?
Jag kör numera grov gallring eller selektiv skutavverkning med ett 350 agg till en 911 (ca 35-50cm träd)
Med väldigt stenig mark... :evil:
Har problem med att träden väger jämnt vid avsågning. Bla. Och att träd omkring blir skadade. Eller fäller dit jag inte kan lägga högar pga trädlutningen

Efter att man greppat trädet "fäller" man aggregatet innan eller efter sågning, använder man tilt ner funktionen vid fällningen, och när borde man göra fällhugg? Och hur ser ni hur träden lutar/ kvisthäng på 7m håll ifrån hytten? Samt borde man lyfta in roten mot maskinen när man sågat?
Alla basic tips uppskattas!

Hitintills har jag varit på säkra sidan och fällt de största osäkra träden för hand men det är tråkigt att kliva ur varm hytt på vintern.

Det ser så jävla enkelt ut när proffs kör kalhyggen...

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480770 Det är inte så lätt att köra skördare... Det mesta ser väl lätt ut nät ett proffs gör det ;-)
Just ansättningen och fällningen verkar vara det svåraste för nybörjare har jag märkt när jag haft med mig praktikanter.

Till att börja med måste du ha bestämt var virkeshögen ska ligga redan innan du fällt trädet, det är bla det som avgör fällriktningen.
Samtidigt måste man ha en känsla för kvistöverhäng och om trädet lutar, men med rätt fällteknik fäller man det mesta dit man vill.

Ytterst sällan jag använder tilt ner vid fällning, nästan bara om jag känner att jag vill ge trädet en "knuff" i rätt riktning..
Ansätt aggregatet mot trädet, stäng aggregatet lite löst en bit upp och glid ner sista biten mot en lagom stubbhöjd, stäng aggregatet ordentligt och så lägger du kranen med ett tryck (överdriv inte, bara ett tryck mot trädet räcker), och så lyfter du lite (betoning på Lite), och så kapar du av trädet och då brukar Valmet /komatsu Släppa trycket på tilten om du sågar på automatiken, om inte så tiltar du manuellt när du är igenom, samtidigt som du lyfter av trädet från stubben för att få trädet att börja ramla....

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#480892 Det här ska garanterat testas så fort jag kommer ut nästa gång! :grin:
Jag tror man kan lära sig mycket av filmer och se på, men när det kommer till fällning så känns det mer som en konst jämfört med aptering och krankörning. Och visst är man ju extra rädd när man ska kasta omkring med stora träd runt en maskin som inte får gå sönder privat.

En annan fråga, hur börjar man lättast bearbeta avbruten grantop eller dyl. med fullt med kvist på bästa sätt utan att köra fast?
Och hur ställer man sig till att dra trädet med matarhjulen kontra arbeta med krans/kran för dragningen av trädet?

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480894 Visst är det så även för oss som kör dagligen, man kan inte chansa och hoppas det går bra maskinen får inte gå sönder för oss heller, en sak också när du är ovan med stora träd kan det vara lite säkrare att fälla dom bort från maskinen, annars när man är van fäller man gärna från sidan in över vägen framför maskinen, då ligger rotstocken i princip redan på plats när trädet fallit och det är bara att starta matning och följa med kran och kapa...
På en Valmet är det även lite säkrare att fälla från vänster till höger då har du kranen mellan så trädet kommer inte på hytten om det följer kranen....
Ha aggregatet nära när du håller på, onödigt vara på lång arm om du inte måste.

Förstod inte riktigt frågan om att dra till sig trädet med kranen eller matarvalsar.
Risken med 350 som inte är det största av aggregat är att om du bara försöker mata in ett träd som kranen knappt orkar dra in så lär aggregatet tappa trädet...
Bättre försöka få in det när med kran först, så att du sedan kan följa med kran när du börjar mata trädet, skonar maskin och så får du bättre mätning....

Kvistig topp.... Plocka upp från backen med enbart knivar stäng sen även valsar och gnugga på lite fram och tillbaka så du får bort kvisten...

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#498068 Tack så mycket för alla svar på mina nybörjarfrågor! Nu har jag försökt implementera allt i min körning och det känns så mycket bättre att köra med rätt teknik. Dessutom verkar det bli mycket bättre arbetsgång.
Att lägga lite tryck med kranen på trädet var ju som dag och natt. Simpelt men effektivt.
Inte ett träd har gått åt helvete sen jag läste svaren! Mycket bra!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Tips och trix band av snubblaren - tor 08 dec 2011, 19:54
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

12
20 svar
13009 läst
av Torgny     
tor 29 dec 2011, 22:06
Markberedning Tips&Trix! av Skogsfrost - tis 12 mar 2013, 19:53
i Skotare
9 svar
7190 läst
av PerDal     
tor 14 mar 2013, 18:44
Fix och trix med en Ösa Supereva av Mr-Hemek - fre 02 nov 2012, 16:32
i Skördare
4 svar
3866 läst
av Mr-Hemek     
lör 03 nov 2012, 15:13
Byta skördare - tips och tankar välkomna av Antesson - ons 23 mar 2011, 22:37
i Skördare

12
25 svar
15865 läst
av Algiz     
ons 25 jan 2012, 22:44
Tips på vettig försäkring skördare. av Seb macahan - tor 28 maj 2015, 23:54
i Skördare
10 svar
6785 läst
av Skogsola     
mån 08 jun 2015, 21:41