Skogsforum pratade med Jonas Paulsson på Skogsstyrelsen som berättade att de nu fått tillgång till inmätta volymer virke från Biometria. Detta är en stor nyhet då myndigheten tidigare baserat sin tidigare statistik på enkäter mm. Det man nu har tillgång till är inmätta volymer för 2022 och 2023 och eftersom denna data innehåller en ursprungskod så kan man också urskilja hur mycket som avverkas per län.
Vi frågade Jonas om det kan komma mer data från Biometria och han sade att förhandlingar pågår. Kanske kan vi hoppas att Biometria (äntligen) öppnar upp även sin databas med slutpriser. På detta sätt skulle Sverige, som troligtvis sista skogsnation på jorden, få verklig prisstatistik på virke. Håll tummarna!
Med den nya datan från Biometria så kan man få ut ny, kanske spännande, statistik om skogen. Till att börja med så har man nu avverkningsvolymer per län för 2022 och visualiserat i ett stapeldiagram så ser det ut som följer:
Som du ser i stapeldiagrammet så toppar Västra götaland tätt följt av Värmland i miljoner avverkade kubikmetrar. Skogsstyrelsen har faktiskt också ändrat sin statistik bakåt i tiden baserat på den nya data de har fått tillgång till. Genom att applicera funktionerna i den nya datan på den gamla så kan man få ut avverkningsstatistik per län även bakåt i tiden.
Denna data visualiseras nedan i ett linjediagram.
För att det ska bli läsbart så är denna data per landsdel eller region istället för län.
Med denna nya statistik så kan man också, genom att använda statistik från Riksskogstaxeringen, se hur mycket av tillväxten som avverkas per län. Ett försök till detta ser du nedan. Det första stapeldiagrammet är avverkad volym av total tillväxt på skogsmark. Tyvärr måste vi använda oss av Riksskogstaxeringens medelvärde här vilket gör att det inte blir exakt rätt. Det ger dock ett humm av läget per län.
Vad drar du själv för slutsatser av stapeldiagrammet ovan?
Eftersom Skogsstyrelsen nu har data bakåt i tiden så kan man likt ovan beräkna “avverkningstrycket” i relation till tillväxten per län. Tyvärr i en mix av tre- och femårsmedel men här visualiserat som ett medelvärde mellan 1993 och 2017. Genom att dra ett medelvärde över dessa år så torde man få en skapligt rigid bild av denna data. Diagrammet nedan visar nettotillväxten som medelvärde i m3sk per län som ett medelvärde mellan åren 1993 - 2017.
Detta diagram ger en ganska spännande bild som kan visa på att störst tillväxt av virkesförrådet sker i norra Sverige samt att “Gudrun-län” inte har kunnat hämta tillbaka från stormarna 2005 och 2007.
Notera även att naturlig avgång inte tagits med i detta. Troligtvis visar dessa diagram därför lite “glädjesiffror”. Ett exempel där den naturliga avgång har lagts till finns i linjediagrammet nedan som visar nettotillväxten på all mark per landsdel. Detta efter att bruttoavverkning och naturlig avgång tagits med.
Vad är dina tankar om denna data?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto