5 vanligaste myterna som Sverige berättar för EU
1. Vi har mer skog än aldrig förr!
Detta påstående utgår från en jämförelse med 1923 när vi hade färre träd än någonsin i Sverige, men till och med då fanns 40% fler grova och äldre träd. Det är inte skogsytan som ökat sedan dess utan tätplanterade mörka planteringar av likåldriga monokulturer. Faktum är att 1840 fanns ungefär samma volym som nu men den hade mycket högre biologisk mångfald. Sedan 1960 har över 60% av den produktiva skogsmarken kalhuggits.
2. Vi planterar två, eller tre träd för varje vi hugger
Denna myt kommer av att industrin räknar antal sålda plantor och jämför med avverkningarna. Men de räknar inte med att 20-30% av plantorna dör inom tre år, eller de miljontals träd som röjs och gallras ut redan som små. Myten vill få oss att tro att vi får mer skog, men det enda vi får är fler plantager, där 96% av alla planterade träd är tall eller gran.
3. Vi får fler fåglar i skogen
Det finns några arter som kan anpassa sig till kalhyggesbruket som dominerar Sveriges produktiva skog och de ökar i antal. Men 41 av 76 skogslevande fågelarter minskar i antal. Åtta nya skogslevande fåglar rödlistades mellan 2015-2020. Bara två arter hade en positiv trend (men är fortfarande rödlistade).
4. Vi respekterar mänskliga rättigheter
Sverige ignorerar lagar och avtal vi skrivit på som ska skydda urfolket samernas rättigheter och möjligheter att bevara och utveckla sin kultur. Rätten till samråd och fritt, informerat förhandssamtycke innan avverkning respekteras sällan och allt fler av de sista skogarna som är nödvändiga för bl.a. renarnas kritiska vinterbete utarmas. Skogsvårdslagen tar inte hänsyn till samerna som rättighetsbärare och som konsekvens har 70% av lavrika marker försvunnit de senaste 60 åren.
5. Vi har ett hållbart skogsbruk
Den största myten av dem alla är att Sverige har ett hållbart skogsbruk. Tvärtom så har vår skog sämre status och svagare skydd än EU-genomsnittet. Inga andra länder har så slapp lagstiftning mot kalhyggen.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto
Naturism har ingenting med något som helst "sexuellt orienterat", som ni kallar det i stadgarna, att göra, är varken "grovt, obscent, eller vulgärt", som ni också skriver i era regler, och bryter därför heller inte mot några lagar.