Som bakgrund kan nämnas att jag tillämpade sök & plock ett par vändor förra sommaren och kände mig tämligen nöjd i höstas med att jag inte kunde hitta fler träd med borrmjöl, barksläpp på stammen eller barr i gul/röd-skiftande färg (tror det var i slutet av september månad).
Fick i vintras reda på av farsan att han hittat några grupper med granar som var tämligen gröna i barren men där barken släppt ca en stocklängd upp på stammen.
När dessa träd nu avverkades i helgen så hade en del hunnit tappa barren medan andra hade gröna barr kvar i toppen, vissa hade rotröta medan andra var förskonade mot detta.
Nu till det som förbryllar mig - träd som är friska från rotröta i stubbskäret och där barken sitter kvar på förstastocken och som dessutom har lite gröna barr kvar i toppen har morotsfärgade kilar i splinten i kapytorna när man kapar andra- & tredjestocken där barken sitter löst eller har fallit av.
Utifrån mina kunskaper i skogliga skadegörare så kan det inte vara något annat än lagringsröta, men ska det kunna uppstå så snabbt vid tämligen kall väderlek (ja, jag vet att vi inte haft vinter utan bara en lång höst) och dessutom mitt på stammen?
Man blir ju lite brydd vid apteringen när man hugger 1600 (bör hålla ca 4,3 m medellängd och det får vara högst 10 % lagringsröta av bitens ändyta) samt 5090 (3-meters energived) och drar ut förstastocken 4-5 meter då man tror att den är fri från både skogs- & lagringsröta av rotskäret att döma. Känns inte som att man vill lumpa 1-2 meter grovt barr.
Är det någon mer som gjort samma/liknande observation, eller har förslag på vad det skulle kunna vara om det inte är lagringsröta?
Har tyvärr ingen bild.
MVH
Alias
-Mark Twain