Avverkning (slutavverkning)

Avverkningsanmälningarna sjönk under 2019

2 inlägg 1289 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Avverkningsanmälningarna sjönk under 2019

Fredrik Reuter  
#624510 Skogsstyrelsen meddelar idag att avverkningsanmälningar för föryngringsavverkning sjönk under fjolåret 2019. Det främsta som påverkar antal avverkningsanmälningar är virkespriset (konjunkturen) och större skogsskador som brand, storm eller insektsangrepp. Trots lokala skogsskador under 2019 (som drar upp anmälningarna) så sjönk arealen anmäld avverkningsareal med tio procent jämfört med föregående år 2018. Anledningen kan troligtvis tillskrivas att konjunkturen sviktade och virkespriserna sjönk.

Totalt anmäldes i Sverige 2019 262.532 hektar skog för föryngringsavverkning, detta fördelat på 64.686 anmälningar, något som gör en snittareal om 4 hektar per anmälan.

En avverkningsanmälan är giltig i fem år från att den godkänts. Det är viktigt att därför inte sätta likamedtecken mellan areal och utförd avverkning. Genom att jämföra faktisk avverkad areal med anmälningar över tid ser det också ut som att relativt många avverkningsanmälningar förskjuts på lång och kanske inte avverkas alls förrän de måste återanmälas. Femårsmedelvärden med 2016 som mittår visar att 24% av avverkningsanmälningarna inte avverkas det år som de anmälts. Samma statistik från 1985 visar på omvända siffror, då överavverkade man 1% av anmäld areal. Varför det är så är oklart, diagrammet nedan visar procentsatsen mellan anmäld och faktiskt utförd areal föryngringsavverkning över tid.

Här kan du läsa mer: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... ning-2019/   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Avatar Fallback

Re: Avverkningsanmälningarna sjönk under 2019

ÅsaNisse  
#624554 Denna vintersäsongen kan det nog inte bli avverkat så mycket av det som anmälts tidigare.
Det vore intressant att veta hur sågverken ligger till med råvarulager. Som väderleken ser ut denna vinter så borde det snart bli bekymmer att mata in tillräckliga mängder då varken vägar eller skogsmarker är frusna i södra halvan av landet. I inre Norrland tycks det vara ganska djup snö vilket inte heller underlättar avverkningar.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).