Sida 1 av 1

Begränsning av virkesuttaget

Postat: ons 18 dec 2019, 22:27
av DagL
Sverige kommer att besluta att virkesuttaget av skogen skall begränsas till 92 % av (efter påverkan av EU) skattade tillväxten i produktions-skogen ("referensnivån"). Detta kommer att medföra svårigheter att ta ut så mycket som var troligt med nuvarande regelverk. Detta gäller summan alla uttag och inte bara slutavverkning, men eftersom slutavverkning är största posten och den är lättast att reglera/begränsa så verkar detta lämpligaste kategorin

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/riksdagen-accepterar-forslag-om-skogens-klimatnytta/
https://www.skogsaktuellt.se/artikel/61623/delad.html

Re: Begränsning av virkesuttaget föreslagen av miljö-och

Postat: ons 18 dec 2019, 22:31
av Skogsola
Hur ska de lösa det rent praktiskt? Vi lever inte i Sovjet. Och om vi hade gjort så hade det lösts med kreativ bokföring.

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: ons 18 dec 2019, 22:48
av DagL
Skogsola skrev:Hur ska de lösa det rent praktiskt? Vi lever inte i Sovjet. Och om vi hade gjort så hade det lösts med kreativ bokföring.


Det är okänt hur och om skogsuttag kommer att begränsas. Det kanske inte behövs eftersom skogsbruket kanske inte VILL avverka mer än referensnivån. Sverige kan ju inrätta en massa skyddad skog utöver dagens nivå och på så sätt förhindra virkesuttag. Man skulle också kunna ge bra betalt till skogsägare som avstår från att avverka. Eller staten kan ta konsekvensen av att överskrida referensnivån genom att göra tillräckliga klimatåtgärder på andra sätt utan att begränsa skogsbruket. Skogsindustrierna kanske tar det säkra för det osäkra och inriktar sig på att importera lite mer. Det finns också en liten möjlighet att Regeringen ökar referensnivån. Fältet är ganska fritt för spekulationer.

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: ons 18 dec 2019, 23:15
av Skogsola
Blir som det mesta sånt där. Några räknenissar får jobb men snart är de bortglömda och ingen vet vad de gjorde. I en annan tråd framkom det att vi inte ens vet hur mycket som avverkas. Vi vet inte ens hur mycket bark det är på träden längre för någon har ifrågasatt de vanliga omräkningstalen.

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: ons 18 dec 2019, 23:41
av matsph
Näeee, 92 % är inte slutspikat ännu! Läs mer på Facebook Kristina Yngwe och hur man jobbar aktivt med att ta fram tunga argument mot 100 %. M har inte lyft frågan när de hade möjlighet! Kommer kanske snart.......... Skärpning de folkvalda som inte vill/inte förstår att Sverige producerar skog, virke, jobb, miljöer, ekonomi, energi, kulturvård, vattenvård mm. Väntar med spänning på deras "skogsjulklapppppp". / Mats på Höjden Mångfaldsskogsbrukare Smålandsstenar. GOD SKOGSJUL!

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: tor 19 dec 2019, 00:12
av Torbjörn Johnsen
DagL skrev:...Detta kommer att medföra svårigheter att ta ut så mycket som var troligt med nuvarande regelverk. Detta gäller summan alla uttag och inte bara slutavverkning, men eftersom slutavverkning är största posten och den är lättast att reglera/begränsa så verkar detta lämpligaste kategorin


Eller så drar man ner lite på gallringsuttagen så skogstillväxten ökar. Om vi gallrar i tid och gör vettiga uttag. (Gallringskatastrofen i den Svenska skogen?)
Det kanske får importeras någon miljon kubikmeter mer men både förråd och tillväxt kommer att öka.

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: tor 19 dec 2019, 14:40
av DagL
Torbjörn Johnsen skrev:Eller så drar man ner lite på gallringsuttagen så skogstillväxten ökar. Om vi gallrar i tid och gör vettiga uttag. (Gallringskatastrofen i den Svenska skogen?)

Förstår inte riktigt hur du menar. Det vore bra att ta ut mer av en givet uttag som gallring för då ökar värdetillväxten och kollagret i skogen. Men detta gäller idag utan restriktioner så varför skulle det gälla i högre grad med restriktioner? Det är ju bra att spekulera i vad som händer eftersom det ökar beredskapen när det händer, men vi vet ju inte ens om det händer något, kanske avverkningsviljan hos skogsbruket kommer att vara tillräckligt låg utan ytterligare samhällsingrepp. Det har mycket med psykologi att göra. Skogsindustrin kommer nog att tänka mer på hur råvara kan importeras om några år och tveka mer inför stora investeringar,
matsph skrev:Näeee, 92 % är inte slutspikat ännu! Läs mer på Facebook Kristina Yngwe och hur man jobbar aktivt med att ta fram tunga argument mot 100 %. M har inte lyft frågan när de hade möjlighet! Kommer kanske snart..
Miljö- och jordbruksutskottet, där Yngwe är vice ordf, har tagit förslaget utan reservationer. Regeringen skall meddela EU före årskiftet. Tycker inte det är mycket att hoppas på att Regeringen skall backa och det är helt fel att först ta ett beslut och sedan samla material för att det är fel

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: tor 19 dec 2019, 16:16
av Torbjörn Johnsen
Jag menar att där vi gallrar tar vi ut för mycket (gallrar för hårt, för sent) vilket missgynnar bestånds volymutvecklng och därmed också ger en lägre tillväxt. Om vi tog ut mindre av virkesuttaget som gallring och mer som slutavverkning i mogen skog, givet samma nationella avverkningsnivå, så ökar vi virkesförråd och tillväxt = högre framtida uttag eller ökad kolinbindning.

Re: Begränsning av virkesuttaget

Postat: fre 20 dec 2019, 03:42
av Älgfoderodlare
Torbjörn Johnsen skrev:Jag menar att där vi gallrar tar vi ut för mycket (gallrar för hårt, för sent) vilket missgynnar bestånds volymutvecklng och därmed också ger en lägre tillväxt. Om vi tog ut mindre av virkesuttaget som gallring och mer som slutavverkning i mogen skog, givet samma nationella avverkningsnivå, så ökar vi virkesförråd och tillväxt = högre framtida uttag eller ökad kolinbindning.


Håller nog med dig där Torbjörn. Fler faktorer via detta resonemang som jag också skrivit i andra trådar, skulle ge fler positiva effekter. För genom fler mindre uttag i gallringar kontinuerligt över tid, sker ju en lägre tillväxt / träd men ökad tot. volymtillväxt / areal r.t. högre stamantal. Skulle kunna ge mindre markskador om mindre maskiner anv. vid gall. samt det skulle ge mer i slutlig avverkningsvolym. Genom något förlängd omloppstid skulle kanske detta, inte bara kunna innebära ett tot. minskat årligt uttag med därtill önskat förbättrat eko. utfall för markägarna, utan även gynna den biologiska mångfalden. De som oroar sig för att "överhållen" skog skulle bli föremål för konfiskering av naturvårdsskäl. Skulle istället via skogsbruksplanen kunna förbinda sig ATT just överhålla skogen i ett visst antal år med hänvisning till en förlängd tid med att gynna biologisk mångfald utan bruknings inskränkningar. Fanns fler sådana avtal inom en trakt, skulle förmodligen krav på avsättningar kunna minska, men vinsterna bli större inom fler områden av skogens nyttjandemöjligheter.