ons 21 aug 2019, 21:42#583164
Under våren har vi blivit matade via ”krismöten” och olika informationsskrifter att SÖK och PLOCK är en bra metod mot barkborren.
Är det rimligt att tro att hela kedjan av åtgärder flyter på utan längre avbrott under den begränsade tid man har från angrepp till utvecklad borre?
Allt från tidig upptäckt, kontakt med inspektor, planering, avverkning, skotning, transport till industri.
Som självverksam kan man påverka vissa delar själv.
Vår erfarenhet är denna:
Vi inventerade skogen vid midsommar och upptäckte tidiga angrepp (borrmjöl men ingen synlig påverkan på granen) uppskattningsvis 250 fub fördelat på två fastigheter.
På den ena fastigheten avverkades självverksamt vecka 27 och virket anmäldes 8 juli. Detta virke hämtades ur skogen den 8 augusti, över fyra veckor senare.
På den andra fastigheten hade vi lite större angrepp så kontakt togs med inspektor om maskinavverkning, vi hade tur, fick skördare redan efter några dagar. Den 1 juli startade maskinavverkningen, skotaren kom efter två veckor, då anmäldes även det som avverkats självverksamt. Allt detta virke ligger fortfarande orört vid bilväg (21 augusti) fem veckor senare, över sex veckor efter att skördaren kom. Det är lång tid när man räknar med att barkborren bli färdig efter 6 till 8 veckor.
I båda fallen var baggarna i larvstadiet när det anmäldes men hann bli fullt utvecklade och utflugna när det hämtades ur skogen.
Det jag menar är att det räcker med att ett led i kedjan stannar upp för att hela åtgärden går ”förlorad” Vi fick inte en borre ur skogen trots relativt tidig start.
Vad är eran erfarenhet av sök ock plock för att bekämpa barkborren?