Avverkning (slutavverkning)

Askgranuler ska ersätta näringen vid uttag av GROT

1 inlägg 1512 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Askgranuler ska ersätta näringen vid uttag av GROT

Fredrik Reuter  
#561469 Vid en slutavverkning av främst gran så tas relativt ofta GROT ut som ett sortiment. GROT står för GRenar Och Toppar och är alltså ett biobränslesortiment som biovärmeverken eldar för energi. Problemet är att om man tar ut GROT så försvinner mycket näringsämnen för den nya skogen som ska växa upp på hygget. Det är till och med så allvarligt och känt att det finns lagkrav för att kompensera för näringsuttaget vid GROT-uttag.

Aska från värmekraftverk är en bra produkt att återföra till hygget, problemet är att det varit logistiskt svårt att få den åter i skogen.

Men idag presenterar Stockholm Exergi mfl ett projekt där man tillverkar askgranuler, små kulor av aska, som ska göra det mycket enklare att frakta och sprida askan åter till skogen.

Förenklat så tillsätter man vatten till askan och låter sedan smeten rulla ihop sig till små bollar mellan två skivor. Dessa får sedan torka till 5% fukthalt och är sedan redo för att spridas i skogen.

Det är företaget EcoFor AB som nu byggt en pilotanläggning ihop med Stockholm Exergi och askan kommer från Värta kraftvärmeverk som då eldat med just GROT.

Du som tagit ut GROT, har du kompenserat för uttaget?
Du som inte tagit ut GROT, hur viktig anser du att detta sortiment är för den kommande skogen ur ett tillväxtperspektiv?

Här kan du läsa mer: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... ka-skogar/   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).