Avverkning (slutavverkning)

Nyckelbiotop

30 inlägg 7144 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Nyckelbiotop

skogslasse  
#544666 Så var det dags i vår skog....
Idag ringde skogstyrelsen till mor min för att meddela att de stoppar vår anmälda avverkning. Av avverkning av en dryg hektar vill de skydda 0,7 hektar för evig framtid.
0,7 hektar ska enligt honom vara så lite att det inte berättigar oss till någon ersättning.

Detta var efter stormarna vår sista slutavverkning på länge. Intäkterna för denna var ju egentligen en bas för kommande utgifter i form av röjningar, vägskötsel mm.
Helt orimligt att enskilda skogsägare ska betala för allmänhetens "naturvård".


Vilka vägar finns det nu för oss att överklaga / bestrida detta?   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

Torbjörn Johnsen  
#544669 Tråkigt besked @skogslasse! Anger de några skäl till varför de vill stoppa avverkningen? Vilka naturvärden anförs? Det borde ju vara något annat än en nyckelbiotop? Eftersom Skogsstyrelsen hävdar att de inte förbjuder avverkning när de klassar nyckelbiotoper utan att det är virkesmarknaden (certifieringen) som förhindrar hantering av virket. Om Sks förbjuder avverkning borde det vara något annat. Artskyddsförordning?

Södra har ju drivit en del fall vidare så det kan ju vara en möjlighet. Se först till att få ut allt underlag för beslutet från Skogsstyrelsen så att de inte mörkar grunderna för beslutet.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

VimekarenLastEdition  
#544673 Känns olustigt när dom likt en telefonförsäljare ringer upp och meddelar beslutet (desperat) sen är frågan hur banorna gått innan.. Jag svarade inte , öppnade inte mailen lr tog emot delgivning, men ringde upp ss och påtalade att nu när maskinerna är här får ni ta ett snabbt beslut för övriga ärende.. Då dom tidigare glömt meddela i ett annat ärende kom positivt besked dagen efter.. Var tuff..

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

skogslasse  
#544735 Kanske lite felaktigt av mig...
Ganska säker på att det var nyckelbiotop. Avverkingsstopp blir det väl inte direkt men certifierad industri får väl inte köpa?
Anledningen var enligt morsan att det var grönsten och nån taggsvamp. Anar att han menade att skyddsvärdet berodde på taggsvampen och att den trivs på grönstensbergrunden.
Som jag förstod det grundade han det inte på en faktisk inventering utan hävdade snarare att han visste. Här har han ju ur min synpunkt nåt att faktiskt bevisa.
Känslan var att han fick brått att meddela detta då tänkt avverkningstart var idag.
Att det sedan ... som jag förstår det väljer att godtyckligt avsätta 0,7 hektar som inte ger någon ersättning känns ju också som ett sätt att straffa den lilla skogsägaren.

Är snart dags för generationsskifte i familjen... känns som att man utsätter sig för stor risk att köpa ut syskon. Omliggande bestånd som är i gallringstånd står så vitt jag kan se på samma marktyp. Frågan är om man kan våga hoppas på att dessa inte klassas som nyckelbiotop innan eller omedelbart innan detta ska slutavverkas.

Grannarna har blivit ersatta för ca 17 hektar som de har gått in och skyddat. Så känslan är att risken är stor att de kommer klassa mer i närområdet.

På den här sidan av fastigheten med just grönsten har vi vår bästa skogsmark, hög bonitet i Kalmar län.

Vi får se vad detta mynnar ut i....

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

Vardon  
#544740 Tack att du delar med dig. Det känns som om lärdomen blir att på så liten yta så avverkar man 0,5Ha år ett och resterande år 2.

Hoppas allt löser sig för dig på framtiden men se till att få ett skriftligt beslut , ibland tror jag många vet att de är fel ute och gör en chansning, helt enkelt som när man bluffar i poker, det funkar ända tills man blir synad.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

Håkan A  
#544748 Alltid lika tråkigt att drabbas av inskränkningar och begränsningar. Du behöver få mer information eller ett skriftligt beslut. Är det inte en nyckelbiotop borde du få ett skriftligt beslut på begränsningen. Har skickat ett PM till dig, @skogslasse

Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

Mellberg  
#544771 Vad är skyddat hos grannen och ansluter ert område mot grannens skyddade. I så fall avser man att utöka området och då borde ersättning utgå.

Grönsten finns även här uppe i höga kusten. Dess förekomst kan knappast innebära att området kan klassas som nyckelbiotop. Svampar är svåra, men förekomsten/lokalen måste påvisas.

Gör en ny avverkningsanmälan helt enkelt, eller begär omprövning.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

NIM  
#544783 Jag fick för ett år sedan ca 3 ha klassad som nyckelbiotop. Jag gjorde misstaget att göra en anmälan för slutavverkning av området och då blev det stopp. Erbjöds lite olika former för ersättning vilken dock som jag förstod det skulle bli väldigt liten och låste mig för framtiden. Hoppas att politikerna gör något åt det där med nyckelbiotoper det är ju orimligt att vi skogsägare ska stå för kostnaderna för att miljömupparna ska gynna lite gulliga växter, småkryp och oanvändbara svampar.
Jag avser att succesivt glesa ut och framför allt städa området så kriterierna för nyckelbiotop så småningom försvinner.
Ett råd jag vill ge alla som vill undvika att få skogen konfiskerad år att hålla den välgallrad och ej låta vindfällen, gamla stora träd eller döda tråd finnas kvar.

Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

retorikjocke  
#544839 @nim

Är inte "förstörelse/städning" av naturvärden straffbart enligt miljöbalken? 🌲

Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#544843
retorikjocke skrev:@nim

Är inte "förstörelse/städning" av naturvärden straffbart enligt miljöbalken? 🌲

Jo absolut! Så därför gör ingen skogsägare det.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

jl  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#544891 Om det hade varit mina 0,7ha som hade blivit klassade som nyckelbiotop och jag inte hade velat avsätta skogen eller varit bergsäker på att det inte är en nyckelbiotop , skulle jag ringa handläggaren på skogsstyrelsen och medla att jag skulle vilja ha ett samråd för nu när jag inte kan sälja det tar jag ner det och använder själv (ved, såga brädor , mm).
Då kan dom antingen förbjuda dig att avverka upp till intrångsbegränsningen på max 10% , eller lösa in biten.
Sen får man se vad dom säger .
Oftast tycker jag handläggarna på skogsstyrelsen är vettiga , så i början hade jag försökt och föra en bra dialog och kanske kommit fram till en acceptabel kompromiss.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#544951 Finns fristående uppköpare som specialiserat sig på nyckelbiotoper.

Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotop

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#544957
Skogsola skrev:Finns fristående uppköpare som specialiserat sig på nyckelbiotoper.


Finns dessa över hela landet eller bara i vissa områden?

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

NIM  
#544959 Det är väl inte olagligt att sköta sin skog?
Röja gallra mm. samt ta bort vindfällen.
Ta bort vindfällen är man ju ålagd att göra enligt. lag!
Sköter man sin skog väl minimerar man risken att få den klassad som nyckelbiotop.
Ge tips om uppköpare som specialiserat sig på nyckelbiotoper.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotop

isteskog  
#544961 Alla åtgärder i en nyckelbiotop är samrådspliktiga med Skogsstyrelsen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).