SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Avverkning (slutavverkning)

Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

8 inlägg 4189 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#538501 Att vi i Sverige inte avverkar över tillväxten är en ofta använd fras. Och visst är det så, all statistik visar på att vi inte avverkar tillväxten. Men hur mycket av tillväxten avverkas i varje län? Det är något som vi inte hittat siffror på och genom detta gör vi nu ett försök i denna tråd.

Enligt siffrorna nedan så ligger vi på nationell basis ganska stadigt på en avverkning som är lite drygt 70% av tillväxten. Men som du kan se så slår det ganska mycket mellan länen och det är ganska intressant.

Med andra ord; vi avverkar ca 70% av tillväxten under de tre serier som datan avspeglar (senaste 5, 10 och 15 åren).

Gör vi en koll på landsdelarna så framkommer det ett mönster att det avverkas mindre av tillväxten ju högre upp i landet vi kommer, ganska rejäla skillnader faktiskt. Och tesen om att det är norra Sverige som står för tillväxten i skogen kan nog stärkas genom dessa siffror. Varför kan och bör diskuteras!

Genom diagrammet kan du också se trender i och med att det är tre olika serier. Du kan alltså se trenden för avverkningarna i ditt län, sjunker de? Höjs de? Från låga eller höga nivåer? Vad beror det på? Ja, det är sådana frågor jag tänkte vi kunde diskutera här i tråden.

En annan intressant aspekt som framkommer är hur mättad olika delar av landet är med avseende på skogsindustrier. Att starta ett massabruk till i Götaland kan nog vara en utmaning då man i statistiken här ligger på runt 90% av tillväxten. Men tittar man på Jämtland och Västerbotten så är avverkningen relativt låg - kanske finns det potential för både massabruk och sågverk i ex Östersund?

Vad är det för siffror vi diskuterar?
Datan i diagrammet är framtaget genom Skogsstyrelsen siffror för bruttoavverkningen. Tillväxten är tagen från SLU Riksskogstaxering. Båda dessa har data per län. Tillväxten är årsmedelvärden mellan 2012 - 2016 medans bruttoavverkningen är treårsmedeltal. Alla volymer i m3sk och all data gäller produktiv skogsmark. Den nitiska inser att detta inte är 100-procentig statistik som presenteras. Det är väldigt svårt om inte omöjligt att ta fram detta. Men indatan är framtagen på liknande sätt för alla län så det finns ändå intressanta jämförelser att göra. Serierna avser åren 2002 - 2016. Genom detta går det troligtvis att se stormar och liknande i statistiken och även hur de påverkar avverkningen. Det kan också vara intressant att diskutera.

Det vore intressant att få igång en diskussion om denna data. Ta dig därför tiden att förstora bilden nedan och se vad du tycker, skriv sedan gärna några rader här nedan!   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Avatar Fallback

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

Hanatorp  
#538518 Det är inte konstigt att Kronoberg, Jönköping och Halland har stora uttag över tillväxten på grund av stormarna Gudrun och Per. Mer konstigt att mitt län Västra Götaland ligger på ungefär samma uttag vid de olika jämförtalen. 15, 10, 5

Avatar Fallback

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

bgl  
#538526 Gäller siffrorna den areal som samhället för tillfället accepterar som produktionsskog eller ingår även skogsareal som drabbats alla alla kända former av avverkningsförbud?

Användarvisningsbild

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

Lars Lundqvist SLU  
#538551 Det blir fel att bara jämföra momentan tillväxt och avverkning eftersom skogens åldersfördelning påverkar tillväxten. Boniteten är egentligen bättre att jämföra med fast å andra sidan får inte all skog växa tills medeltillväxten når maximum och SI stiger sakta pga klimatförändringen så frågan är om det finns nån pålitlig bonitet att jämföra med.

Ett län som har mycket ungskog kan ha en tillväxt som ligger långt över vad som är uthålligt att avverka medan ett län som har mycket väldigt gammal skog och nyare hyggen kan för stunden ha betydligt lägre tillväxt än den långsiktigt uthålliga nivån. I bilden är det kurvan över löpande (dvs momentan, årlig) tillväxt som förklarar detta.

1544800876_16e06de2-274c-4cc4-84e0-615bf5bc3fbf.png

Användarvisningsbild

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

Fredrik Reuter  
#538721 Hej,
Bgl: Datan avser produktiv skogsmark där nationalparker, naturreservat och naturvårdsområden är borttagna (enligt: https://www.slu.se/centrumbildningar-oc ... skogsmark/ ).

Lars: Ja, detta är något vi diskuterade innan vi gjorde tråden, det är också därför jag skrev att datan inte är hundraprocentig i den aspekten. Vi har annan data på gång som visar på åldersfördelningen per län också, då kan det bli intressant att jämföra.

Har du Lars exempel på data som skulle kunna användas för att få det säkrare?

Annars är det viktigaste att det diskuteras tycker jag, bättre det än inget alls. Bara svaren i tråden hittills är värt, det om än inte fullt korrekta, uträkningen! 👍

   TS
Användarvisningsbild

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

Lars Lundqvist SLU  
#538735 Skogsstyrelsen och SLU gör regelbundet den här typen av analyser. Det går att göra egna analyser baserat på de data som finns sammanställda.

https://www.skogsstyrelsen.se/statistik ... sanalyser/

Användarvisningsbild

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#538797 Mer bolagsmark i norr med stora arealer gallringsskog torde påverka den relativt låga avverkningsvolymen i förhållande till tillväxten... Som nämnts tidigare har tidigare större stormar påverkat vissa län i södra Sverige...

Användarvisningsbild

Re: Hur mycket av tillväxten i skogen avverkas i ditt län?

p till p  
#541066 Det verkade som endast de inlösta områdena var borttagna sedan har vi allt annat som inte får avverkas.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).