Vedbrist hotar skogsindustrin, eller, egentligen är nog vedbristen redan ett faktum, det är dock inget som varken sågverk eller massabruk pratar högt om. Att det håller på att förvärras råder inget tvivel om, speciellt när SVT börjar ha det på första sidan på sin sajt.
Statistiken från Skogsstyrelsens databaser vittnar om att det var mycket låga massavedlager under första kvartalet 2018 (se diagram nedan). Senare data finns tyvärr inte ännu.
Med tanke på den starka efterfrågan och högkonjunkturen så borde lagren av massaved under första kvartalet troligtvis vara dubbelt så stora, ca 6 miljoner m3fub, mot var det var - hälften saknas!
Du kan läsa mer om detta i tråden Rekordsmå massavedslager i Götaland.
Tillgång och efterfrågan i den simplaste form genom att skogsindustrierna kan sälja “hur mycket som helst”, till “nästan vilket pris som helst” när man läser deras bokslut för kvartal 2 2018.
När väl regnet kommer så ska det huggas, och det rejält!
Hela industrin kommer troligtvis befinna sig i ett känsligt läge med närapå panik. Då finns en chans till riktigt bra avtal både för skogsentreprenörer och skogsägare - våga hålla på halster och våga bjuda emot!
Du behöver inte ens ha dåligt samvete!
Anledningen är att skogsindustrin redan tjänat grova pengar under en längre period. Men det är kanske inte det viktigaste, det viktigaste du kan ha med dig i förhandlingen är att tillgång och efterfrågan även gäller för skogsindustrin. Är det vedbrist så kommer inte lika stora volymer av slutprodukten ut till kund. Och kunden behöver produkten. Det blir huggsexa även om slutprodukten och skogsindustrin kan göra grova vinster, trots att du begär mer för skogstjänsten eller virket.
Systemet då, lojaliteten till kedjan?
Självklart måste man både som skogsentreprenör och skogsägare se sig som en del i en hel kedja, det är vi i skogsnäringen, tillsammans som sätter Sverige, eller Norden på den internationella kartan. Men det betyder inte att du ska ha dåligt samvete för att försöka tjäna pengar, speciellt inte när Goliat går runt med guldbyxor och måste hålla David i hand!
Du måste också ta höjd. Som skogsentreprenör vet du inget om kommande vintrar och vårar och hur de ter sig m.a.p på vädret. Kanske måste du också försöka vara med och ragga förare som även kan tänka sig den gula sidan? Som skogsägare får du ta höjd för en sämre tillväxt under säsongen 2018 och även kanske för misslyckade föryngringar, uteblivna röjningar osv.
Kommer du ihåg tråden Minimipris massaved 2018 - 400 kr/m3fub?. Nu kan vi glömma det minimipriset på massaved. Sikta på minst 600 kr fubben (det är ändå lågt)!
Och om vi pratar avverkningsrätter så har vi i vår virkesrapport en hel del statistik att gå på. Där pratar vi bara netto, alltså vad man får in på bankkontot minus momsen (avverkningskostnader redan avdragna). Här har vi sett poster runt 800 kr per m3fub under 2018. Om läget står sig till efter semesterperioden 2018 kommer vi nog se poster på över den magiska gränsen 1.000 kr/m3fub netto. Sikta på det!
Behöver du tips på hur du ska tänka och gå tillväga? Kolla in vår artikel Virkesaffär - Bästa säljtipsen vid avverkning av skog
Så, vad är dina tankar om detta? Har du egna erfarenheter eller tips? Skriv gärna några rader. Tycker du att informationen är bra och kanske till och med viktig - dela gärna med dig till nära och kära eller i dina kanaler så fler kan läsa!
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto