Avverkning (slutavverkning)

Skogen, en valfråga 2018

2 inlägg 1900 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogen, en valfråga 2018

Fredrik Reuter  
#516024 Den Svenska skogen har definitivt seglat upp till en valfråga 2018. Svt har nu en artikelserie om skogen och frågan om skogen ska användas till flygbränsle eller för att hålla biotoper för naturen.

Här är grundartikeln som har ett EU perspektiv:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/den- ... atkonflikt

Och här har Naturskyddsföreningen fått en egen artikel där de vill framhäva att skogen är i kris. Artikeln har även ett videoinslag med ordförande Johanna Sandahl.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skog ... -manniskor

Är det verkligen rätt att ställa skydd av skog emot biobränsle för flyget?   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Skogen, en valfråga 2018

Mellberg  
#516039 2 - 0 till mupparna. Om SVT lever upp till opartiskhet och saklighet måste nog ifrågasättas. Sandahl verkar dock mest förvirrad och har svårt att förklara vad biologisk mångfald är. Tydligen är det att ha tall, gran och något lövträd, en björk, helst i olika åldrar inom synhåll.

Dock är Svensk skog 80 % tall och gran, björk står för ca 12 % och övriga lövträd för ca 8 % av volymen. Generellt tränger granen undan övriga trädslag i en orörd skog. Den skogstypen blir med tiden relativt artfattig.

Biobränsle och skydd av skog har inte mycket med varandra att göra. Idag är 25 % av skogsmarksarealen i Sverige skyddad. Detta borde rimligen vara tillräckligt. Redan idag saknas skötselplaner eller att de inte följs, ja många naturreservat står helt enkelt och förfaller.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att det är den brukade skogen som står för den största klimatnyttan.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).