Avverkning (slutavverkning)

Både Sverige och Finland vill öka sina avverkningar

1 inlägg 1146 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Både Sverige och Finland vill öka sina avverkningar

Torbjörn Johnsen  
#508759 Landsbygdsminister Bucht (S) har varit i Finland och hälsat på sin ministerkollega Jari Leppä (C). Det är en del i det forskningsutbyte som nu planeras och som var ett resultat av Sveriges uppvakning i samband med Finlands 100-årsjubileum.

Minstrarna var enligt finska Hufvudstadsbladet (HBL) eniga om mycket. Bl a att vi behöver driva enad front för att hävda våra intressen i Bryssel men också att båda ländernas ministrar vill öka skogsavverkningarna:

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä vill nu utöka de finska avverkningsvolymerna med 15 miljoner kubikmeter per år. Hans svenske kollega Svern-Erik Bucht vill inte precisera en siffra för Sveriges del, men är inne på samma spår.


Sverige och Finland ska nu inleda ett omfattande forskningssamarbete.

Det vetenskapliga samarbetet går bland annat ut på att satsa fullt ut på bioenergi och ersätta plastprodukter med träbaserade material. Bioekonomiska innovationer står i fokus för projektet. Ministrarna vill främja forskning som hjälper textilindustrin att byta ut bomull och oljebaserade råmaterial till träfibrer. Trähusbyggandet är ett annat skötebarn som ska omhuldas med statlig uppbackning. Forskningssamarbetet ska koordineras av den Teknologiska forskningscentralen VTT och dess rikssvenska systerorganisation Research Institutes of Sweden (RISE). Den totala budgeten går lös på 150 miljoner euro och hälften av detta belopp ska finansieras med statliga medel.

– Forskningssamarbetet ska köra i gång för fullt nästa år, säger Bucht.


Det kanske går lättare för minister Bucht att åstadkomma något utomlands tillsammans med en finsk minister än vad det gör tillsammans med miljöministern hemma i Sverige? De ser i alla fall ut att trivas tillsammans :-bd

Läs hela artikeln i HBL här.   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).