Enligt Johan Sonesson på Skogforsk så avverkar vi idag skogen när den är strax under 100 år. Men det är inte det ekonomiskt mest optimala, det är istället när skogen 60-80 år enligt de avkastningskrav som är idag.
Men det är inte den största anledningen till att grovskogen sinar. Anledningen är att skogsbruket nu börjat jobbat sig igenom Sveriges skogar, den äldre, grova skogen som anlades innan trakthyggesbruket på 1950 talet är nu avverkad och en ny skog tar nu plats där istället. Något som också bidrar är att avsättningar för miljö ökat och gammal skyddas från avverkning.
Svante Claesson på Skogsstyrelsen anser att vi i princip redan nu avverkar lika mycket som tillväxten på den mark som är tillgänglig för skogsbruk.
Det kan till och med vara så att vi redan nu överavverkar på större delar av våra skogar.
Det är tight i större delen av Sverige, men det finns en reserv i norra norrland på några miljoner kubikmeter. Men den består till 3/4 av lövvirke.
Vidare har prognoserna stark tilltro till att klimatförändringar och förädlade plantor ska rädda oss, men ...
Där är våra skattningar mycket osäkra och vi har inte räknat med några negativa klimateffekter, till exempel stormskador, insekter och svampangrepp.
Vi har redan berört detta ämne i tråden Skogen räcker inte till - vi sänker slutavverkningsåldern! samt även Minskad slutavverkningsvolym med start 2020?.
Det låter inte direkt muntert detta, vad är din syn på det hela?
Och hur kommer detta påverka de stora investeringar gjorts på främst massaproduktion i Sverige och Finland?
Du kan läsa hela artikeln i Skogforsks tidning Vision: https://www.skogforsk.se/contentassets/ ... lowres.pdf
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto